Місто і влада

Василь Новачок: “Змінювати місто — цікавий і водночас постійний процес”

Хмельницький — щодня новий. Місто доводить це змінами, які відбуваються в ньому постійно: будуються дороги, тротуари, зводяться школи й дитсадки, з’являються підземні сміттєзбірники, нові дитячо-спортивні майданчики, фонтани, алеї та сквери з сучасними ліхтарями та лавками, велодоріжки. А ще започатковано десяток різноманітних музичних фестивалів та конкурсів і все це задля однієї мети — комфорту хмельничан, в якому хочеться жити і ніколи не покидати його надовго.
Минулий рік був досить успішним щодо реалізації планів та задумів у комунальній сфері Хмельницького, але й цей етап уже позаду, бо він — історія. Чим живе наше місто сьогодні та які плани будує на наступні місяці — наша розмова з начальником управління житлово-комунального господарства міської ради Василем
НОВАЧКОМ.

— Василю Пилиповичу, які пріоритети в роботі комунальної сфери визначено в 2019 році?
— Цьогоріч, як і торік, продовжимо впорядковувати міські вулиці та дороги. На нове будівництво плануємо витратити 5,5 мільйона гривень. За ці кошти розпочнемо прокладати внутрішньоквартальний проїзд від вулиці Залізняка до будинку №16/2 на вулиці Лісогринівецькій. Також запланували реконструкцію провулку Перемоги з улаштуванням виїзду на вулицю Свободи. На облаштування дорожнього покриття капітальним ремонтом згідно з титульними списками передбачено понад 76,8 мільйона гривень. За ці кошти плануємо відремонтувати понад 50 об’єктів.
На поточний ремонт доріг у Хмельницькому цього року виділено 17,6 мільйона гривень. За ці гроші проведуть ремонт 44 тисяч квадратних метрів покриття на 73 вулицях. Ремонтуватимуть дороги цього року також у нових житлових масивах та садівничих товариствах. У міському бюджеті на це передбачено 1,3 мільйона гривень. Оновлять покриття на дорогах до садівничих товариств “Чорнобилець-1”, “Чорнобилець-2” та “Колос”, внутрішньоквартальній дорозі від вул. Трудової, 27 до пров. Чубинського у житловому масиві “Старе летовище”, вул. Заярна та вул. Стельмаха у садовому товаристві “Родничок”, дорогу від вул. Кошарського до садівничого товариства у масиві “Лезневе-1”, дорогу садівничого товариства “Діброва”, провулки Підлісний та Чубинського у масиві “Старе летовище”, вулицю Стуса.

— Замість ямкового методу під час поточного ремонту дорожнього полотна у нашому місті практикується суцільний метод. Наскільки він ефективний?
— Нагадаю, що третій рік поспіль під час поточного ремонту доріг дійсно застосовуємо суцільний метод: на всю ширину дороги, від бордюра до бордюра, товщиною 5 сантиметрів. Цей метод є хорошою альтернативою ямковому ремонту і, як ми переконалися, має свої переваги. По-перше, він економніший і дешевший у три-чотири рази і водночас має гарантійний термін експлуатації три роки. По-друге, саме суцільний метод дає змогу краще вирівняти площу й уникнути великої кількості з’єднань, так званих латок, які під дією опадів можуть перетворитися в тріщини і прискорять псування асфальтного покриття. Таким способом плануємо зробити сім об’єктів у центральній частині міста. Загалом на поточний ремонт доріг з міського бюджету буде витрачено майже 50 мільйонів гривень.

— Скажіть, будь ласка, коли інтенсивно розпочнуть ремонтувати дороги Хмельницького?
— За технологією вкладання асфальту, температура повітря має бути не нижчою аніж +100 С. Наразі вже розпочалися тендерні процедури для ремонту доріг суцільним методом: ділянка від вул. Зарічанської по Бандери аж до вулиці Озерної, проспекту Миру (ділянку від вул. Бандери до ПАТ “Хмельницькгаз”). Також продовжимо ремонтувати вулиці Шевченка, Подільську (ділянку від Соборної до Кам’янецької), Трудову до вулиці Заводської.

— Хмельничани вже звикли до того, що в місті щороку з’являються нові об’єкти благоустрою для відпочинку. Чим порадуєте цьогоріч?
— На перетині вул. Зарічанської та С.Бандери до кінця року з’явиться сквер, який носитиме ім’я провідника українських націоналістів, запроектувала його громадська ініціатива “ProProstir”. Торік ми провели тендер по цьому об’єкту. Кошторисна вартість облаштування майбутньої зони відпочинку складає 7 мільйонів 200 тисяч гривень. Тендер на виконання робіт виграла фірма, яка торік будувала фонтан на площі Свободи. З її представниками вже обговорено деталі початку робіт. На території скверу висадять дерева, квіти, встановлять лавочки, облаштують велодоріжку. За рахунок проїжджої частини (перехрестя вулиць) заплановано розширення пішохідної зони. Біля кіоску преси буде облаштована парковка для автомобілів, за якою одразу розпочинатиметься сквер. Одним із його елементів буде пам’ятник Степану Бандері. Наразі невідомо, як він виглядатиме і скільки коштуватиме, бо в кошторисну частину проекту не включений. Маю надію, що сучасний та цікавий, на мій погляд, проект зробить сквер Степана Бандери одним із найулюбленіших місць відпочинку хмельничан.
Крім будівництва нового об’єкта, маємо в планах привести до ладу майданчики відпочинку в парках імені М.Чекмана і Т.Шевченка. Перші 500 тисяч гривень з міської казни вже виділено для облаштування майданчика, що зліва від центрального входу в парк ім. М.Чекмана.

— Дуже помітним для містян є ремонт прибудинкових територій.
— Не секрет, що прибудинкові території в місті тривалий час були поза увагою. Тому більшість із них зруйновані, мають ями, просідання, розтріскування. Ми вибирали для капітального ремонту двори за двома критеріями: у яких погана основа і “поточка” не допоможе. Також у список потрапляли ті, що мають великі зелені зони і там паркують свої авто мешканці прилеглих будинків. Вони руйнують газони, розтягують за колесами болото. Тож ремонтники облаштовують тротуари, доріжки, встановлюють лавки, асфальтують паркомісця для автомобілів, але так, щоб не нашкодити при цьому зеленим насадженням. Оновлені двори стають затишними, мають сучасний вигляд, у таких дворах набагато приємніше жити, спілкуватися. Минулого року на оновлення прибудинкових територій було витрачено 30 мільйонів гривень. За ці кошти вдалося капітальним ремонтом охопили 24, а поточним — 43 прибудинкові території. Ще на восьми ремонт буде завершений цього року. Шкода, але сума виділених коштів на оновлення дворів цьогоріч менша на третину торішньої, а запланували відремонтувати понад 20 прибудинкових територій.

— На радість малят та їхніх батьків — нові дитячо-спортивні майданчики.
— Без порівняння не обійтися. Якщо у 2017 році їх встановлено лише 20, то 2018-го — 53! Не менше півсотні плануємо встановити і цього року. Великою популярністю користуються також спортивні вуличні тренажери. Але біда в тому, що вони піддаються вандалізму. Скажімо, на Курчатова, 1з спортивне спорядження на майданчику повністю знищене. А тим часом у Дубовому приємно бачити, як на спортивному майданчику завжди багато діток, які з задоволенням проводять тут вільний час.

— Василю Пилиповичу, все-таки, яку цікавинку маєте для хмельничан?
— Торік ми встановили в центрі міста на вежі новий годинник. Його автор Олексій Бурнаєв — львів’янин, кандидат фізико-математичних наук, доцент Львівського національного аграрного університету, майстер, який виготовив годинники для майже 60 міст України. Годинник справно відлічує час, але ще з самого початку в нас був задум (і пропозиція автора) прикрасити його фігурками-жакмарами (скорочення від французького Jacque Marteau — Жак Молоток) — скульптурними персонажами, які відбивають у дзвони на вежових годинниках. Управління ЖКГ виступило з ініціативою перед обласним бюджетом доповнити наш міський годинник трубачем, який буде сурмити щоразу, коли стрілки показуватимуть 12 годину дня. Певен, це подобатиметься, як і всі гарні зміни в нашому Хмельницькому. Змінювати місто — цікавий і водночас постійний процес…
Розмовляла Вікторія
СТАНДРІЙЧУК
На фото: комунальники облаштовують прибудинкову територію на вул. Панаса Мирного; нові
оригінальні лавки на зупинці
“Поліклініка №1”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *