Соціум

Як оформити спадщину?

В Україні існують два види спадкування: за законом і за заповітом.

Заповіт про спадщину — це письмовий документ на спадщину, який містить розпорядження людини на випадок смерті щодо належного їй майна, майнових прав. Заповіт обов’язково підлягає посвідченню нотаріусом і один екземпляр залишається в нотаріальній справі.

 

За відсутності заповіту або якщо заповіт стосується лише частини спадщини, а не всього майна, відбувається спадкування за законом в порядку черговості.

Важливим є те, що, крім майна і прав, спадкоємці, які приймають спадщину, приймають також і борги померлого спадкодавця. Відмовитися від боргів і прийняти тільки права не можна.

Незалежно від того, чи ви спадкоємець за законом, чи за заповітом, для прийняття спадщини у встановлений законодавством термін потрібно подати заяву нотаріусу.

Термін прийняття спадщини — шість місяців з дня смерті спадкодавця. Якщо ви проживали (були зареєстровані) з ним за однією адресою, вважається, що ви автоматично прийняли спадщину, якщо не подали заяву про відмову від неї.

Але це не означає, що подавати заяву про прийняття спадщини в такому випадку взагалі не потрібно. Якщо до складу спадщини входить нерухоме майно, подати заяву все одно доведеться для переоформлення на вас документів. Інакше ви просто не зможете надалі жодним чином розпоряджатися таким майном. Просто в такому випадку ви не обмежені шестимісячним терміном і можете подати заяву навіть після його закінчення. Якщо ж ви не зареєстровані за однією адресою зі спадкодавцем, потрібно встигнути подати заяву в зазначений термін.

Якщо з якихось причин ви порушили це й термін, вирішити проблему можна двома шляхами. Перший – якщо є інші спадкоємці, які прийняли спадщину, і вони не заперечують проти вашого вступу в спадщину. Тоді за наявності їхньої письмової згоди ви подаєте нотаріусу заяву, і далі все йде за звичним сценарієм.

Другий варіант: якщо інші спадкоємці заперечують або їх немає, то нотаріус відмовить в оформленні спадщини. У такому випадку термін прийняття спадщини доведеться продовжувати в судовому порядку. При зверненні до суду з заявою необхідно пояснити, чому термін був пропущений. Суд продовжить його, якщо він пропущений з поважних причин.

Наприклад це тривала хвороба, що обмежує можливість пересування; довгострокове відрядження; перебування в місцях позбавлення волі; незнання про те, що родич помер (наприклад, вам не повідомили про це інші родичі) тощо.

Незнання про те, що подати заяву потрібно було в шестимісячний термін, поважною причиною не вважається.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *