Екологія

25-річна ведмедиця Аліса разом з батьком своїх малюків ідуть на пенсію

Навесні родина ведмедів змінить місце проживання. Місто передасть Алісу й Тимка до реабілітаційного центру міжнародної організації “Благодійний фонд імені Лоуренса Ентоні”, який працює у Самборі Львівської області. Таке рішення минулої середи на сесії міської ради прийняли депутати.

Незряча ведмедиця Аліса — старожил зоокутка в парку ім. М.Чекмана. Та, можливо, не всі пам’ятають, як вона потрапила до нашого міста. Сталось це 20 років тому. Тоді в обласний центр приїхав цирк з Молдови. Гастролі увінчалися трагедією — помер дресирувальник п’ятирічної ведмедиці. Тому тварину цирк залишив напризволяще. Алісу влаштували в міському зоокутку, де вона спочатку жила в невеличкій клітці. Потім її житлові умови покращились — для неї змайстрували великий вольєр. А згодом в Аліси з’явився співмешканець — ведмідь Тимко. Щороку сімейна пара ведмедів приводили потомство, що не властиво для більшості ведмедів у неволі. Діти Аліси й Тимка нині мешкають у зоопарках різних міст України. У нас залишився лише Балу — наймолодше дитя цього ведмежого подружжя.

Нині Аліса й Тимко постаріли й потребують спеціального догляду. Такі умови є в реабілітаційному центрі Львівщині.

В Україні наша організація заснована 2014 року. Ми співпрацюємо з Національним парком Синевір, де діє Центр реабілітації бурих ведмедів. Проте там немає вільних місць. Тому ми взяли в оренду землю й відкрили власний притулок, де створили умови, максимально наближені до природних”, — виступила на сесії представниця “Благодійного фонду імені Лоуренса Ентоні” Анна Масяч.

За її словами, Алісу й Тимка готові перевезти за власні кошти, коли будуть підписані всі необхідні папери. Це, скоріш за все, буде навесні, адже волонтери не хочуть будити ведмедів зі сплячки.

У Реабілітаційному центрі не буде металевих кліток і бетонної підлоги. Лише один вольєр має площу 400 квадратних метрів. Також для тварин є басейн. Тобто ведмедям, зважаючи на їхній вік, в центрі буде комфортніше. Дворічному Балу батьки залишать у спадок усі свої апартаменти.

Андрій ЯЩИШЕН

На фото: в подібних умовах житимуть Аліса й Тимко.

Фото зі сторінки Анни Масяч у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *