Освіта

Майбутні парламентарі на екскурсії у Верховній Раді

У будівлю Верховної Ради можуть потрапити не всі, а точніше лише народні депутати, їхні помічники, ну, і, звичайно, журналісти. Щоправда, не всі, лише ті, хто має редакційне посвідчення та спеціальні картки акредитації. А ось хмельницьким школярам-інтелектуалам пощастило. Екскурсія до парламенту стала головним призом мера для кількох десятків переможців міських брейн-рингів і конкурсів. Цей освітній проект діє у Хмельницькому вже третій рік поспіль. Тож найрозумніші хмельницькі школярі дізнались подробиці роботи цього законодавчого органу.

“У міській раді ми навчаємо молодь бути владою — активними, свідомими виборцями й політиками, справжніми лідерами, адже все залежить від їхніх старань. Якщо вони будуть гарно вчитися, займати активну позицію, в майбутньому зможуть і очолити країну”, — наголосила керуючий справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлія Сабій.
Екскурсію для школярів провела головний консультант апарату Верховної Ради України Людмила Савон. Вона розповіла юним хмельничанам про історію будівлі парламенту та безпосередньо ознайомила з роботою народних депутатів.
“Конкурс на кращий проект будівництва сесійної зали був оголошений у лютому 1936 року. В ньому переміг відомий український архітектор Володимир Загородній. Будівлю парламенту зводили три роки. За час свого існування вона зазнала кількох реконструкцій. У роки Другої світової війни до сесійної зали через купол потрапила авіаційна бомба, проте вона не вибухнула, а лише спричинила пожежу. Реконструкція проводилася й у 1948-1952 роках. Тоді до основної будівлі добудували так зване півкільце — підкову з внутрішнім двориком, а купол підняли на метр вище, що покращило пропорції будівлі”, — розповіла Людмила Савон.
Наступні реконструкції проходили у 1985 і 2000 роках. Останню провели торік улітку.
Детальніше про роботу народних обранців розповіли нардепи: сьомого скликання — Ігор Сабій і нинішнього, восьмого — Юрій Левченко.
За словами Ігоря Сабія, парламент живе тритижневими циклами. Перший тиждень народний депутат працює на окрузі — зустрічається з виборцями, вислуховує їхні проблеми. Далі йде робота у комісіях, де парламентарії опрацьовують законопроекти. Опісля настає сесійний тиждень, під час якого приймаються закони.
“Нині життя країни залежить від роботи парламенту, — звернувся до школярів Юрій Левченко. — Потрібно, щоб у Верховній Раді працювало хоча б 226 свідомих нардепів (мінімальна кількість для прийняття законопроекту — авт.). На жаль, таких депутатів у нас у кращому випадку 50. У майбутньому ви можете змінити ситуацію. Все залежить від вас”.
А вже 14 лютого через Асоціацію міст України Хмельницький поділиться з представниками обласних центрів досвідом виховання свідомої молоді. Також міська рада проводить суспільно-політичні студії для учнів 9-11 класів, а в березні стартує подібний проект для студентів. Це триденні семінари, які розвивають лідерські здібності хмельницької молоді.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *