Культура

Трішки Індії у Хмельницькому

Вчора, 23 вересня, у місті розпочалося відзначення Днів Індії. З нагоди цієї події до Хмельницького завітав почесний гість — посол Індії в Україні Мандж Кумар Бхарті. Мета його візиту — глибше ознайомлення хмельничан з культурою, національними традиціями та духовними принципами індійців. Ті, хто не потрапили на офіційну зустріч з послом, зможуть знайти його філософсько-наукові думки про головні вірування індійців у авторській книзі “Індійська філософія крізь призму сучасної науки”, яку презентував у книгарні “Є”.

“У вашому місті я вже вдруге, якщо перший візит більше стосувався економіки, то цього разу маю нагоду поговорити про значно глибші теми, — зазначив посол. — Людство здавна турбували питання, на які досі немає належної відповіді. Наприклад, чому одна дитина народжується у заможній, повноцінній родині, а інша має страждати все життя. Чи значно глобальніші, як-от “Скільки років Всесвіту?”, “Що таке життя?” або “Що відбувається після смерті?” Відповіді на них дає релігія, зокрема індійська. У своїй книзі намагався дати наукове пояснення, підтвердження і підґрунтя головним філософським та релігійним переконанням свого народу”.

Так, за словами Манджа Кумара Бхарті, вся планета для індійців — це “Майя”. Люди, як і боги, — лише свідомість, душі, котрих не можна вбити. Індійці вірять, що існує абсолютне знання про буття Всесвіту, якого можна досягти лише шляхом медитації. Але відбувається це не одразу. Шлях до продуктивної медитації може вказати духовний наставник — гуру. Шукати його не обов’язково. Прийде час і він сам вас знайде. Шлях духовного зростання — шлях до абсолютного знання, який відбувається все життя.

У Індії 64 тисячі божеств, бог — мета досягнення абсолютного знання, через поклоніння йому людині відкривається знання.

Для того, щоб зрозуміти, як медитація допомагає знайти відповіді на потрібні питання, Манджу Кумару Бхарті довелося звернутися не лише до древніх текстів Індії (освоїти аюрведу, яка вразила розрахунками стародавніх індійців руху Сонця навколо своєї осі, знаннями про розташування планет навколо нього тощо), а й об’єднати науки: астрономію, астрологію та свою основну фахову науку інженерію. Так, ці науки доводять, що має бути центр, до якого або навколо якого рухається все живе і неживе. Стан подій залежить від того, у якому положенні відносно цього центру (абсолюту) перебувають люди, речі, навіть планети. У Сонячній системі таким центром є Сонце. І недарма астрологи співвідносять положення планет у Сонячній системі з народженням людини. Все це має вплив на неї з наукової точки зору.

Аби побачити істинну суть речей, людина має абстрагуватися від усього, ніби духовно злетіти. При цьому у неї має відкритися третє внутрішнє (духовне) око. “Бо й у інженерії, — стверджує поважний гість міста, — зверху предмет бачать плоским (лише 96% його маси) і не можуть пізнати його справжню вагу”. Існування іншого виміру, який може побачити внутрішнє око, теж доведено наукою. Це п’ятий вимір, він йде після третього (простір) та четвертого (час), які викривлюються під час гравітації.

На основі цих розрахунків та філософських вчень у книзі автор розповідає про суть найважливіших речей у світі та вказує шлях до їхнього пізнання.

Продовжилося свято Індії індійськими танцями просто неба на вулиці Проскурівській. З культурою індійців через танець хмельничани познайомилися завдяки тернопільській школі індійського танцю “Амріта”. Артисти виступали у справжніх національних індійських костюмах, які їм подарували в одній із найдивовижніших країн Сходу. Один із танців “Шобдат” пантомімою розповів цікаву історію з життя індійців. Видовище нагадувало театральну виставу.

Завершився перший день святкування переглядом індійського фільму “Загадка”, де завдяки народним індійським премудростям вдалося відрізнити справжню любов від несправжньої.

Участь у заході взяв заступник міського голови Володимир Гончарук.

Ірина САЛІЙ

Фото Геннадія ТЕЛЕХОВСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *