Культура

Хмельницький може стати модною столицею регіону

Мода — це не лише бізнес, а й частина сучасного мистецтва. Попри розвиток у Хмельницькому швейної промисловості та появу відомих за межами міста брендів, фешн-індустрія все-таки залишається на низькому рівні. Виправити цю ситуацію покликаний проект “Мо/Дні”, який став першим фестивалем сучасної моди у нашому місті. Минулої п’ятниці та суботи,17-18 серпня, хмельничани могли відкрити для себе майже незвіданий світ місцевої фешн-індустрії.

Проект “Мо/Дні” відбувся у рамках Програми громадських ініціатив. Його автором стала громадська організація “Територія”.

Фестиваль сучасної моди проходив на кількох локаціях. Стартував він минулої п’ятниці вечіркою-показом дорослого одягу на даху ТЦ “Квартал”. Манекенниці дефілювали у вечірніх сукнях, пальтах, нижній білизні місцевих виробників. Відвідати показ можна було лише за запрошенням, адже цю частину проекту “Мо/Дні” зорієнтували на людей, пов’язаних із фешн-індустрією.

“За ці два дні я отримав море задоволення, побачивши надзвичайно багато якісних, гарних модних вбрань від наших виробників. Деякі з брендів уже відомі за кордоном, але про них мало знають хмельничани, — розповідає міський голова Олександр Симчишин. — Тому такі заходи покликані побороти комплекс меншовартості, коли ми дивимося модні журнали й вважаємо, що десь виробляють кращий одяг. Насправді все найкраще можемо робити самі у рідному місті. Наступного року обов’язково повторимо цей захід, можливо, навіть проведемо два подібні фестивалі”.

Основною частиною фестивалю моди став суботній показ колекцій дитячого одягу на майданчику поблизу кінотеатру ім. Т.Шевченка “Kids fashion show&market”. Перед хмельничанами дефілювали  найменші представники модної індустрії з агентства “Little angel”. Також під час фестивалю “Мо/Дні” хмельничани могли придбати стильний дитячий одяг і навіть виграти його у різноманітних конкурсах. А ще зробити фото на пам’ять у тематичній фотозоні.

“Ми вирішили показати колекції, в які можна одягнути маленьких модників. Думаю, це надзвичайно актуально напередодні 1 вересня, — зазначає начальник міського управління економіки Оксана Новодон. — Хмельницький можна назвати одним із лідерів з пошиття дитячого одягу в Україні. У нас є багато гарних брендів, відомих в країні та за її межами. Варто лише підтримувати місцевих виробників, які можуть запропонувати якісну продукцію за вигідними цінами”.

Показ колекцій одягу чергувався з мистецькими виступами молодих талантів та ілюзіоністів.

Третя найбільш неординарна локація діяла у парку ім. М.Чекмана в колишньому літньому кінотеатрі. Саме там відвідувачам демонстрували альтернативний погляд на сучасну моду. У показі брали участь моделі, одягнені у строкатий одяг, який поєднав найрізноманітніші стилі. На перший погляд, презентоване вбрання ілюструє сутність і багатогранність світової моди.

Щоб провести показ на найвищому рівні, сюди запросили двох стилісток з Польщі та Львова.

“Як не парадоксально, але саме ми показуємо справжню моду. Це стає зрозуміло, якщо поглянути на будь-яке фешн-видання, наприклад, журнал “Vogue”, — пояснює співорганізатор показу альтернативної моди Аніта Немет. — Мода — це теж частина мистецтва, а дизайнери — не менш творчі особистості, ніж, скажімо, художники чи скульптори. Через одяг ми самовиражаємось”.

У цій локації також можна було придбати дизайнерські речі або обмінятися одягом. Завершилася ця частина проекту “Мо/Дні” виступом гурту “Зелені сестри” й співачки Маші Тучки.

Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *