Культура

“Медовий Спас” почастував нектаром богів

Як бджоли, злетілися на мед хмельничани до міського парку ім. М.Чекмана 17, 18 та 19 серпня. Тут під відкритим небом відбувся третій всеукраїнський фестиваль “Медовий  Спас”, ініційований міським головою Олександром Симчишином.

Протягом трьох днів хмельничани та гості міста могли придбати на ярмарку різну медову продукцію, адже на фестиваль з’їхалися висококласні пасічники Павло Юрик з села Соломне Волочиського району, Віталій Демихів із Дашковець Старосинявського району, Юрій Заболотний з Кудинки, що на Летичівщині, Василь Баранецький з села Ладиги Старокостянтинівського району, Павло Буга із Розсоші, Андрій Корчак та Олександр Матвійчук (із Осташків Хмельницького району), Сергій Верхола із Нетечинець Віньковецького району, Юлій Коліщук із Катеринівки, що на Дунаєвеччині, а також хмельничани Володимир Криштофор, Олександр Харченко, Карл Іздецький та Володимир Тарчинський.

Усім їм лунали оплески на знак пошани за нелегку кропітку працю, яка вимагає чимало сил і неабияких знань, приносить щедрі цілющі та здобні дари.

А від головного ініціатора фестивалю — міського голови Олександра Симчишина бджолярі отримали пам’ятні дипломи учасників “Медового Спаса”.

“Фестиваль вважаю своїм дітищем. Завжди хотів, щоб у місті проходив саме фестиваль меду, адже мед — наш продукт, який виготовляли з діда-прадіда українці, подоляни зокрема, і росли здоровими. Нині “Медовий Спас” — уже традиція, яка, впевнений, продовжиться і наступними роками, адже фестиваль викликав неабиякий інтерес хмельничан та гостей міста. Споживайте наш якісний мед, прищеплюйте культуру споживання меду дітям і ростіть здорову націю!” — закликав Олександр Симчишин, заразом вітаючи усіх із святами Маковея та Яблучного Спаса, які у народі символізували закінчення збору солодкого нектару.

Привітав учасників фестивалю і голова спілки пасічників Хмельницького району Олександр Харченко, котрий повідомив, що утворилася спілка у січні цього року, відтепер міська та районна влада всіляко допомагатимуть розвиватися хмельницькому бджолярству. Завдяки спілці полегшилася співпраця пасічників та аграріїв, що дало якісно більший приріст меду, ніж  минулими роками. Користуючись нагодою, Олександр Харченко запросив усіх небайдужих до бджолярства на загальні збори, які відбудуться 14 жовтня у райдержадміністрації.

Свої цьогорічні плоди праці бджолярі виставили на прилавки. Акацієвий, липовий, гречаний, будь-яких сортів і смаків, продавали по 90-100 гривень за літр. А ще цілющі настоянки з меду, пилок, свічки з медового воску, щільники, медовухи, лікери, квас, цукерки, навіть креми з меду та фруктів — очі розбігалися від різноманіття продукції.

Фестиваль “Медовий Спас” також став і пізнавальним, адже тут можна було дізнатись, як ставилися до пори збирання меду пращури.

Міський парк перетворився на прадавній народний ярмарок з гуляннями та розвагами. Просто неба українську хату — експозицію з власних фондів розгорнув музей історії міста Хмельницького. “Головним елементом у нашому етнокуточку стала українська піч — символ життя, бо давала хліб, тепло, адже на ній спали, у ній готували їжу. Доповнили експозицію колиска з немовлям, ікони, рушники”, — зазначила директорка музею Галина Барабаш.

Участь у фестивалі взяли й міські бібліотеки, які познайомили цікавих з корисною тематичною літературою, традиційно згадали відомого на Поділлі бджоляра Костя Місевича, а дітей розважили вікторинами та конкурсами.

Не обійшло увагою яскраву події у місті і міське управління молоді та спорту. Впродовж усіх фестивальних днів у парку тривали показові спортивні виступи, конкурси й розваги для дітей та дорослих. Міське управління культури і туризму згуртувало мистецькі школи, котрі продемонстрували цікаві етнономери на головній сцені парку.

А сюрпризом для глядачів стали концерти етноколективів з Волочиська та Летичева, а також гурту “Йорий Кльоц”, творчих сотень  “Рух до перемоги”, “Гайдамаки” та інших.

Феєрією фестивалю став парад бджілок від колективу мажореток “Альфа” у супроводі естрадно-духового оркестру міського Будинку культури, котрий, крім того, приємними мелодіями зустрічав гостей фесту на вході парку.

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *