Без категорії

За крадіжки газу загрожують багатотисячні штрафи та кримінальна відповідальність

ПАТ «Хмельницькгаз» звертається до подолян з проханням повідомляти про відомі факти крадіжок газу та інші порушення за телефонами компанії (067) 311 58 85, (0382) 71 72 13 за винагороду.

Днями працівниками Деражнянської дільниці ПАТ «Хмельницькгаз» було виявлено факт безоблікового споживання природного газу мешканкою с. Кориченці. Самовільно приєднавшись до системи газопостачання, недобропорядна споживачка несанкціоновано використовувала блакитне паливо для власних потреб. Тож нині вирішується питання про відкриття кримінального провадження за фактом крадіжки блакитного палива, а користувачка змушена буде сплатити за нанесені збитки біля 8 тис.грн.

Наразі ПАТ  «Хмельницькгаз» значно посилив роботу щодо виявлення фактів крадіжок блакитного палива, що здійснюються споживачами як за допомогою незаконних «врізок» до газопроводів та самовільних відновлень газопостачання, так і втручання в роботу лічильників. За допомогою нових методів, уже цьогоріч товариством встановлено значну кількість фактів  незаконного споживання газу мешканцями області.

Так, з початку року, виявивлено вже 70 фактів незаконного споживання газу. Зокрема, 13 втручань в роботу лічильників, 8 самовільних врізок в систему газопостачання, переважно в приватному секторі. Окрім того, зафіксовано 49 випадків самовільного відновлення споживачами газопостачання. Своїми протизаконними діями порушники завдали збитків державі на сотні тисяч гривень.

 Значну частину крадіжок газу газівники виявляють під час зняття лічильників на державну повірку, а також при візуальній перевірці цілісності пломб та лічильного механізму. При виявлених пошкодженнях, прилади обліку відправляють на державну експертизу для підтвердження або спростування фактів втручання з метою зменшення показань.

Водночас, окремі споживачі, яким було припинене газопостачання через багатотисячні борги, продовжують незаконно використовують газ. Так, з початку року фахівцями компанії виявлено 5 врізок до підземних газопроводів та 27 випадків самовільного відновлення газопостачання. Усі порушники від’єднані від газопостачання, крім того, згідно Кодексу газорозподільних систем, їм нараховані відповідні штрафні санкції.

«У розпорядженні «Хмельницькгазу» – найсучасніше обладнання, що дає можливість нашим спеціалістам виявляти незаконне використання енергоносія, – інформує технічний директор ПАТ «Хмельницькгаз» Олександр Лоб. Тож за допомогою відеоінспекційних камер та трасошукачів виявляємо крадіжки газу, навіть не заходячи в помешкання».

Відповідно до законодавства, для порушників, які незаконно споживають газ, передбачене застосування штрафних санкцій. Середній розмір відшкодування коливається від 20 до 200 тис грн. Наразі несанкціоновані втручання в газову мережу не лише завдають збитків державі, але й становлять загрозу для оточуючих. Як правило, несанкціоновані підключення здійснюють «фахівці з вулиці», що може стати причиною аварії чи вибуху.

За інформацією прес-служби ПАТ  «Хмельницькгаз»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *