Культура

Хмельничани пройшли життєвими стежинами Сергія Параджанова

В обласному художньому музеї відкрилася виставка “Імпресія дотику”, присвячена життю і творчості українсько-вірменського кінорежисера Сергія Параджанова. Хмельничани матимуть змогу оцінити старання її організаторів до 5 серпня — доти діятиме експозиція.

Сергій Параджанов — метр українського і вірменського кіно. На його рахунку більше десятка кінострічок, що стали відомими в усьому світі, зокрема “Тіні забутих предків”, “Колір граната”, “Квітка на камені” та інші. Також він виконував обов’язки художника-постановника, композитора (у стрічці “Колір граната”) і художника по костюмах (“Ашик керіб”).
Виставка в художньому музеї створена за ініціативи Вірменського товариства культурних зв’язків “AOKS-Україна” та Всеукраїнського проекту Parajanov-ART. Хмельницький став 69 містом у списку тих, де буде проведене подібне дійство. Зокрема у нашому місті його присвятили 50-річчю виходу фільму “Колір граната”.
“Те, що ми сюди привезли, — це духовне молоко, якими з вами щиро діляться люди з різних куточків світу. Вони знали Параджанова особисто. Вже майже 38 років його немає з нами, але творчість знакового метра кіно досі жива у наших серцях”, — теплими словами відкрила виставку куратор проекту Parajanov-ART Олена Оганесян.
Експозиція складається із численних фотоілюстрацій митця і його портретів, зокрема робіт Сергія Роя, Сейран Алавердян, Жені Асатряна, Юрія Новикова, Вінісіо Рохаса, також прикрасили стіни музею декоративно-прикладні вироби Алли Жмайло. Окремо слід згадати роботи дітей-учасників конкурсу творів, есе та оповідань “Як я відкрив для себе Параджанова”. Окрім цього, присутні мали змогу пізнати Сергія Параджанова через спогади його знайомих і близьких. Збираючи цей великий пазл, будь-хто, навіть не знайомий із творчістю режисера, не міг залишитися байдужим до його особистості, що виявилася такою ж надзвичайною, як і його творчість.
Після короткої екскурсії, проведеної Оленою Оганесян, відвідувачі виставки переглянули стрічку “Колір граната”, що відсвяткувала свій ювілей разом із хмельничанами.
Марина КОВАЛЬЧУК
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *