Соціум

Сум та посмішка “Сонячних дітей”

До Дня захисту дітей у музеї-студії фотомистецтва 31 травня відкрилася виставка світлин “Сонячні діти. Перший дотик” члена Національних спілок фотомистецтва та театральних діячів Олександра Андрющенка.

Автор експозиції Олександр Андрющенко

Фотоекспозиція присвячується дітям з синдромом Дауна. Складається виставковий фотоколаж з 47 світлин — саме така кількість хромосом (на одну більше, ніж у звичайних дітей) у сонячних дітей.
“Завжди усвідомлював, що нестандартні люди, серед яких і люди з синдромом Дауна, найбільш соціально незахищені. Ще з дитинства спостерігав неадекватну реакцію сус  пільства на них — від необґрунтованого страху спілкування до глузувань і навіть знущань. Розумів, що причина — у неналежному вихованні та недостатній інформації на дану тему, — зазначає автор експозиції.
На світлинах — портрети незвичних діток, котрі для своїх батьків такі ж, як інші, так, як і інші, сумують і веселяться під сонцем. Десятки різних дитячих емоцій зафіксовано на фото: радість, здивування, задума, подив… — усе притаманне звичайним дітям. Автор показав те, що сонячні діти такі ж, як усі й тим, що вони читають, займаються спортом, вміють бути акторами, що підтверджує їхню надмірну чуттєвість і вразливість. Особливо до тих насмішок, які, на жаль, присутні в сучасному суспільстві.
Оскільки Олександр Андрющенко сам актор, на деяких світлинах запропонував сонячним дітям також приміряти на себе деякі образи. Навіть блазнів, якими нерідко вважають їх інші люди. І виникає запитання, то хто ж насправді хворий: той, у кого лише інша природа чи той, хто не може адекватно сприйняти іншого? Разом із тим герої його світлин змогли посміятися над собою, а гумор, як відомо, лікує від усіх хвороб і кращий спосіб забути про негаразди.
Гостями незвичайної фотоекспозиції стали учні класу для особливих дітей при міській дитячій школі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Вони впізнали собі подібних і зійшлися на думці, що мистецькі проекти, які для них організовують, роблять їх життя цікавішим, привертають увагу до людей з синдромом Дауна, адаптують їх у суспільстві та суспільство до них.
Тож дуже важливо, толерантно допомогти сонячним дітям вирости не іншими поруч нас, а разом із нами.
Ірина САЛІЙ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *