Соціум

У прикордонній академії — за гендерну рівність

Учора в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького відбулася міжнародна науково-практична конференція “Реалізація гендерної політики на сучасному етапі розвитку суспільства: стан, проблеми, перспективи”.

Її учасники обговорили забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у Державній прикордонній службі. Адже гендерна рівність у Національній академії стає щороку помітнішою.

За словами ректора навчального закладу, генерал-майора Олега Шинкарука, нині Державна прикордонна служба в процесі реформування. Одним з його принципів є забезпечення рівності прав і можливостей жінок та чоловіків. Так, 20 відсотків прикордонників, які проходять службу, — це жінки. Це найбільший показник серед правоохоронних органів України.

У Національній академії подібна ситуація. У нас жінки мають рівні права з чоловіками, — розповідає Олег Шинкарук. — Наприклад, заступником ректора академії з персоналу є жінка — доктор психологічних наук, професор, полковник Олена Волобуєва. Крім того, троє жінок є начальниками відділів, двоє керують кафедрами… Високий відсоток викладацького складу і курсантів теж жіночої статі”.

Під час виступу Олег Шинкарук підкреслив, що жінки у підрозділах охорони кордону значно пом’якшують морально-психологічну атмосферу у військових колективах, змушують командирів та начальників бути стриманішими. Найголовніше — підвищується культура взаємин між військовослужбовцями в колективі.

Поділитися досвідом впровадження гендерної рівності в Національну академію завітали представники різних міст України та інших держав. Так, про закордонні практики забезпечення рівності прав і можливостей розповіли керівник проекту ООН “Жінки в Україні” великобританка Лі Томпрет, старший офіцер Генерального штабу Норвезьких збройних сил підполковник Лєна Кварвінг, офіцер програми зв’язку з громадськістю Канадської поліцейської місії в Україні Діана Харрісон…

Учасники конференції працювали за такими напрямами: гендерна рівність та рівні можливості, іноземний досвід, кращі передові практики, особливості реалізації гендерної політики в Україні щодо сектора безпеки і оборони, інтеграція гендеру в навчання у секторі безпеки і оборони України.

Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *