Соціум

Чи зможе Хмельницький зменшити кількість викидів?

У п’ятницю, 13 квітня, в Агенції сталого розвитку “АСТАР” громадські активісти презентували результати аналізу Плану дій сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) Хмельницького. Проведений  аналіз дає зрозуміти, чи справді у нашого міста є шанс скоротити кількість викидів вуглецю в атмосферу до 2025 року.

Зміни клімату вже може відчути на собі кожен. Зима настає пізніше календаря, кількість опадів зменшується, відтак у деяких селах у криницях зникає вода. Однією з головних причин глобального потепління є викиди вуглекислого газу.

За словами проектного менеджера Агенції сталого розвитку “АСТАР” Степана Кушніра, 72 відсотки вуглецю потрапляє в атмосферу під час вироблення енергії шляхом спалювання природного газу, нафтопродуктів, деревини, вугілля… Зменшити шкідливі викиди можна завдяки запровадженню енергоефективних технологій і заходів, а також відновлювальних джерел енергії. Власне ПДСЕР є планом впровадження таких заходів на місцях. Відповідно до цього документа наше місто до 2025 року зобов’язалося зменшити викиди вуглецю на 20 відсотків.

“АСТАР” спільно з рівненською громадською організацією “Екоклуб” у рамках проекту “Участь громадськості у планах дій сталого енергетичного розвитку” проаналізували ПДСЕР Хмельницького та ще п’яти містах України.

За словами керівника ГО “Екоклуб” Дмитра Сакалюка, Хмельницький ПДСЕР отримав 20 балів з 25 можливих. Це найкращий результат з-поміж решти міст, де затверджено аналогічний документ.

“Ми розробили суворіші критерії аналізу ПДСЕР, щоб визначити, чи місто дійсно може досягнути поставленої мети. Нам важливо, щоб люди знали про це, адже від рівня викидів вуглецю в атмосферу залежить якість їхньо життя, — розповідає Дмитро Сакалюк. — Хмельницький може бути гарним прикладом для решти міст. Але в будь-якому випадку навіть поганий ПДСЕР краще за його відсутність”.

Аналізувалися плани за 11 критеріями. Зокрема, базовий кадастр викидів, заходи й основні сектори діяльності, наявність фінансування, адаптація міських структур. За більшістю критеріїв наше місто отримало гарний показник. Утім є характерні для всієї України хиби.

“На жаль, ніде в Україні місцева влада тісно не контактує з промисловістю, щоб дізнатися рівень викидів і запропонувати шляхи їх зменшення. Звісно, не всі підприємці вірять у кліматичні зміни, але вони вірять у гроші. Саме запровадження енергоефективних технологій не лише допомагає зменшити кількість викидів вуглецю, а й зекономити гроші підприємства. Тому саме в цьому напрямку необхідно працювати з бізнесом”, — наголосив Дмитро Сакалюк.

Степан Кушнір розповів, що Хмельницький отримав досить гарні бали за впровадження прогресивних проектів, які можуть стати прикладом для інших. Зокрема, утилізація звалищного біогазу, програма розвитку відновлювальних джерел енергії і відкриття центру енергоефективності. Так, завдяки встановленню установки для добування біогазу обласний центр зможе не лише зменшити викиди вуглецю на понад вісім тонн у рік, а й отримати у бюджет 13 відсотків від проданої електроенергії за зеленим тарифом від компанії “Біогаз Енерджі”.

“Втім не варто зупинятися на досягнутому. Можна запроваджувати заходи, які не вимагають значного фінансування, але дають вагомий ефект. Найперше, потрібно збільшувати площі зелених насаджень. Нині маємо з цим проблеми — змінюються цільове призначення земельних ділянок, на яких замість зелених зон проводиться будівництво, нові саджанці погано приймаються, агресивне обрізання дерев”, — підкреслив Степан Кушнір.

За совами завідувача міського відділу енергоменеджменту Наталії Плеканець, міська влада планує не лише досягти поставленої мети у зменшенні викидів на 20 відсотків, а й перевищити плани. Для цього вже запроваджуються нові заходи з енергоефективності, які раніше не входили у ПДСЕР.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора, інфографіка надана учасниками прес-конференції

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *