Соціум

Яке майбутнє чекає на кінотеатр Шевченка?

У четвер, 12 квітня, у кінотеатрі ім. Т.Шевченка відбулося громадське обговорення стратегії розвитку цього комунального закладу. Свою концепцію майбутнього кінотеатру презентували представники громадської ініціативи “Proprostir”, яку вони розробили на замовлення Агенції розвитку Хмельницького.

За словами заступника міського голови Володимира Гончарука, основою напрацювань ГІ “Proprostir” стали результати громадських обговорень, які відбулися минулоріч. Зокрема, тоді більшість присутніх висловила бажання залишити у цьому приміщені кінотеатр.

“Ми не втручались у роботу архітекторів “Proprostir”, адже вирішили віддати напрацювання концепції кінотеатру в руки фахівців, — розповідає Володимир Гончарук. — Для нас важливо, щоб цей проект не втрачав своєї актуальності як мінімум 20 років. Крім того, варто враховувати не лише економічний, а й соціальний ефект, який приноситиме кінотеатр, перетворений у громадський центр”.

Згідно з концепцією кінотеатр ім. Т.Шевченка перетвориться у громадський центр “Кіношевченко”. Ідея таких перетворень полягає у збільшенні функцій приміщення. Архітектори “Proprostir” залишають кінозали, натомість пропонують їх осучаснити та задіяти інші частини кінотеатру.

Так, представник “Proprostir” Марія Павлишак розповіла про ідею оновлення великого кінозалу. Його пропонують розбити на два — малий і великий. Це пояснюється низьким заповненням нинішнього великого кінозалу, адже хмельничани дедалі менше ходять у кінотеатри. Крім того, у комунального закладу є кілька конкурентів.

“Створення на місці одного кінозалу двох дозволить ефективніше використовувати площу приміщення. Наприклад, у більшому глядачі можуть переглядати кінопрем’єру, а в іншому паралельно може проводитися якийсь освітній захід. Менший зал ми пропонуємо оснастити стільцями-трансформерами”, — пояснила Марія Павлишак.

Крім того, на першому поверсі представники “Proprostir” пропонують залишити заклад громадського харчування, але зробити вхід у кав’ярню з холу кінотеатру. Також там запланували розмістити вбиральню, сувенірну лавку, гардероб, касу і кіномузей.

Фасад пропонують осучаснити, але зберегти його впізнаваність. Роботи над фасадом потрібно буде погоджувати, адже приміщення кінотеатру є культурною пам’яткою місцевого значення. Крім того, його планують зробити доступним для людей з обмеженими можливостями.

Другий поверх має стати громадським простором, де кожен зможе за попередньою домовленістю організувати якийсь захід: лекцію, майстер-клас, тренінг… Нині там дитячі танцювальні гуртки, але вони працюють лише у другій половині дня. Тому архітектори пропонують переобладнати ці приміщення на мультифункціональний зал, де можна займатися танцями впродовж дня. Також на другому поверсі з боку парку планують обладнати відкриту терасу, а також коворкінг.

Може з’явитися навіть третій поверх — скляна надбудова. Там може бути, наприклад, ресторан. Утім ще треба ретельно дослідити конструкції споруди.

Наприкінці презентації проекту директор Агенції розвитку Хмельницького Леся Герасимчук зазначила, що напрацювання концепції — лише перший крок до оновлення кінотеатру. Поки що не відомо, скільки буде коштувати її реалізація. Це може бути більше, аніж п’ять чи вісім мільйонів гривень. Тому це буде довготривалий проект.

Андрій ЯЩИШЕН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *