Місто і влада

Пробуджене Заріччя

Переважною частиною території виборчого округу №1 є мікрорайон, який ще з часів Проскурова здобув назву Заріччя.

Нині цей симбіоз розгалуженого приватного сектора з масивом багатоповерхівок складають вулиці Бандери (7/1-57/1), Мазура (3-44/2), Підгірна (1-54), Коновальця (12-21), Лісна, Зв’язківців, Лисенка (1-3), Літня, Серпнева, Тракторна, проспект Миру (1-52а) і прилеглі провулки. Отож частина старого міста сусідить тут з новобудовами, створюючи певний дисонанс. Забудова мікрорайону супроводжувалась будівництвом інфраструктури і відповідним благоустроєм, натомість приватний сектор навіть скромного комфорту був позбавлений багато років. Але з часом його мешканці також вирішили не відставати від сучаснішого сусідства, однак робити це доводилося самотужки. З будинками у декого трохи виходило, а ось з іншим, зокрема дорогами, було практично безнадійно. Місцями, не маючи такої уваги від забудовників, а головне — від влади, махнули на все рукою, занурюючись у свої проблеми. Зрозуміло, що громадська активність приватників обмежувалась лише критичними розмовами з сусідами. Але два роки тому з’явилися певні надії на кращі зміни. Міська влада почала більшу увагу приділяти таким мікрорайонам. Сприяли цьому і зміни депутатського корпусу. Так, інтереси виборчого округу №1 у міській раді став представляти Ігор Ялоха з фракції БПП “Солідарність”.
Рік тому почути його звіт завітало небагато зарічанців і вже тоді серед них відчувалися нові настрої. Головне — з’явився необхідний зв’язок депутата з виборцями.
Нинішній звіт Ігоря Ялохи підтвердив, що Заріччя нарешті прокинулося від колишньої громадської летаргії. Актовий зал НВК №31 заповнили небайдужі, активні, ініціативні люди. Їхній депутат коротко розповів про свою діяльність у міській раді, де він входить до складу постійної комісії з питань роботи житлово-комунального господарства, приватизації та використання майна територіальної громади і є членом адміністративної комісії при виконкомі та комісії із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Основною частиною звіту стала спільна розмова про проблеми округу — своєрідна виробнича нарада.
Не зупиняючись на роботах, які здійснювалися УМК “Заріччя”, УМК “Будівельник” і ЗАТ “ЖЕО”, Ігор Ялоха розповів, як реалізовувалися звернення виборців. За ними, узгодженими депутатом з управлінням ЖКГ, був проведений капітальний ремонт закритих водостоків від вулиці Мазура до Підгірної, під’їзної дороги від проспекту Миру до вулиці Мазура. Відбувся ремонт дорожнього покриття вулиць Бандери, Мазура, проспекту Миру, дитячого майданчика на Бандери, 53, парапету і відливів для ОСББ (Бандери, 9) та інші роботи.
Не все через обмеженість коштів пощастило зробити зі складених спільно з активістами округу планів, тому визначені завдання депутат переносить на нинішній рік. Так, передбачений капітальний ремонт вулиці Бандери з прибудинковими територіями (№№49, 55). Є плани щодо будівництва дитячого майданчика на окрузі — за місцевою ініціативою.
Відчувши зміни, зарічанці з приватного сектора стали активнішими. В ході звітної зустрічі вони висловили багато нових пропозицій та звернень до депутата і комунальників: щодо контролю якості ремонтних робіт на дорогах, облаштування дитячих майданчиків, асфальтування внутрішніх територій, вирішення питання небезпечних недобудов, де гралися діти, екологічної безпеки криниці на Підгірній… Проблеми виявились і у багатоповерхівках: непрацюючий ліфт (Мазура, 24), перебої в роботі ліфта (Мазура, 18/2), протікаючі шви панелей та інше.
Це була професійна розмова, в якій депутат нагадував виконроба, виборці — фахових будівельників, активно долучився заступник начальника УЖКГ Володимир Путін. Як результат, реакція людей: “Хто з нас два роки тому знав нашого депутата? Нині бачимо того, кому можна довіряти і з ким співпрацювати. Нарешті відчули, що міська влада повернулася до нас обличчям”.
Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *