Соціум

“АСТАР” працюватиме над розвитком Хмельниччини

Минулої п’ятниці Агенція сталого розвитку “АСТАР” відсвяткувала свою першу річницю. За цей короткий час її члени провели чимало заходів, спрямованих на розвиток міста й області. Досягненнями та планами представники “АСТАРу” поділилися під час прес-конференції.

Один із засновників “АСТАРу” Василь Міракін розповів про перший вагомий проект — “Школу тепличного господарства”, завдяки якому місцеві підприємці могли навчитися займатися тепличним бізнесом. Першим результатом стало створення її випускниками нового тепличного господарства на Хмельниччині. Проект отримав продовження і невдовзі Хмельницький стане першим містом в Україні, де в одному з місцевих професійно-технічних училищ будуть навчати працівників тепличного господарства.
“Щоб реалізувати цей проект в училищі, ми подалися на проект Міністерства регіонального розвитку і Європейського Союзу, — розповідає Василь Міракін. — У нашому місті можна буде здобути спеціальність догляду за рослинами і формування мікроклімату в теплиці. Це не лише покращить вирощування овочів, а й дасть поштовх до розвитку суміжних галузей — виробництва ламп, плівки, металоконструкцій, добрив”.

Представник “АСТАРу”, менеджер Центру підтримки бізнесу Хмельницького Андрій Гнап зазначив, що за фінансування Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в 2018 році заплановано провести 18 заходів задля розвитку підприємництва на Хмельниччині.
“Ми реалізуємо програму ЄБРР, розраховану на шість років. Фактично вона покликана допомогти малому та середньому бізнесу регіону вийти на європейський і світовий ринки, підняти їх конкурентоспроможність в умовах зони вільної торгівлі. Для цього проводимо тренінги, консультації з галузевими фахівцями, надаємо консалтингову підтримку і навіть пряме фінансування. Ця робота вже велася у попередньому році й набиратиме обертів”, — підкреслив Андрій Гнап.
Крім того, Агенція працює над розвитком культурного і туристичного потенціалу міста й області. Так, координатор проекту “Фестивальна майстерня” Анна Сіра розповіла про свій проект, спрямований на організаторів фестивалів і представників територіальних громад, зацікавлених у розвитку подієвого туризму. Перша “Фестивальна майстерня” відбудеться в листопаді цього року. Її учасники дізнаються, як знаходити кошти на фестивалі, організовувати їх, робити цікавими й прибутковими. В рамках фестивальної школи своїм досвідом поділяться організатор “Форпосту” Костянтин Пархоменко, організатор “Республіки” Андрій Зоін, а також відомі фестивальні менеджери Олег Скрипка й Андрій Сидор.

У цьому контексті члени “АСТАРу” беруться за створення і розвиток туристичного кластера “Подільсько-Буковинське намисто”. За словами очільника Агенції сталого розвитку Олега Демчука, є плани об’єднати туристичні маршрути й найцікавіші події Хмельницької, Вінницької, Тернопільської та Чернівецької областей, щоб запропонувати українському й іноземному туристу якісний продукт. Ключовою у цьому кластері стане річка Дністер.
Втім це лише мала частина проведених і запланованих проектів Агенції сталого розвитку.
“Також ми запроваджуємо проект для дітей “Вартові дерев”. Його особливість у тому, що спільно з дітлахами збиратимемо макулатуру й за виручені кошти купимо саджанці, з яких висадимо Алею сталого розвитку, — розповідає Олег Демчук. — Крім того, хочемо видати статут міста Хмельницького у коміксах. Поки що лише шукаємо художника, який зможе впоратися з цим завданням. Було б ідеально роздати такі комікси випускникам шкіл, щоб вони не залежно від життєвих обставин пам’ятали про своє рідне місто”.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *