Соціум

Словян Воронецький: “Не маємо морального права залишати напризволяще тих, хто захищає Україну”

Існує неофіційна статистика, що люди, які брали участь у бойових діях, реально втрачають понад 10 років, важко повертаючись до мирного життя. Допомогти захисникам, оточивши їх реальною турботою і піклуванням, — найперше завдання влади і нас із вами. Про це розмова з начальником управління праці та соціального захисту населення Словяном ВОРОНЕЦЬКИМ.

Існує неофіційна статистика, що люди, які брали участь у бойових діях, реально втрачають понад 10 років, важко повертаючись до мирного життя. Допомогти захисникам, оточивши їх реальною турботою і піклуванням, — найперше завдання влади і нас із вами. Про це розмова з начальником управління праці та соціального захисту населення Словяном ВОРОНЕЦЬКИМ.

— Словяне Ільковичу, які рішення депутатів міської ради і влади сприяли належному соціальному захисту людей, які стали на захист країни, а деякі й віддали за неї життя?

— Наш обов’язок — допомагати бійцям, які повернулися з зони проведення бойових дій на мирну територію, особливого піклування потребують також родини загиблих бійців. Виникає необхідність додаткових соціальних гарантій учасникам бойових дій, членам їхніх сімей, а також членам сімей загиблих (померлих), які брали участь в АТО. Рішенням 20-ї сесії міської ради депутати затвердили нову програму соціальної підтримки учасників АТО і членів їх сімей на 2018-2020 роки, виділено майже 52 мільйони гривень на її реалізацію.

— Чим відрізняється нова програма від попередньої?

— Ця програма є логічним продовженням попередньої, яка реалізовувалася в 2016-2017 роках і на яку було витрачено з міської казни 13,785 мільйона гривень. Однак нова програма гарантуватиме соціальну підтримку не лише учасникам АТО, членам сімей загиблих, а й учасникам Революції гідності.

Документ охоплює декілька напрямків, на які передбачено фінансування. Зокрема 1376,72 тисячі гривень будуть спрямовані на відшкодування пільг за житлово-комунальні послуги у розмірі 50% членам сімей загиблих учасників АТО, 2220,72 тисячі — на звільнення учасників АТО, членів сімей загиблих від сплати за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, 4,5 мільйона — надання одноразової матеріальної допомоги, 370 тисяч гривень — відшкодування коштів за встановлення лічильників води та газу, на оздоровлення дітей учасників АТО і загиблих, майже 11 мільйонів гривень — на безоплатне харчування у дитсадках і школах дітей учасників АТО і загиблих, 1 665 тисяч гривень — на соціальну та професійну адаптацію учасників АТО й інші заходи.

— Скільки учасників АТО і сімей загиблих перебувають на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення міста?

— 2734 особи мають статус, пов’язаний з антитерористичною операцією. З них 2615 учасників бойових дій, 48 інвалідів війни, 82 особи сімей загиблих, три учасники війни.

— Чи вирішується проблема з житлом, гарантована державою?

— Здійснено розподіл субвенції з державного бюджету на будівництво (придбання житла) для сімей загиблих військовослужбовців, а також для інвалідів І та ІІ груп, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції та потребують поліпшення житлових умов, на суму майже 7 мільйонів гривень. Розпорядником бюджетних коштів у місті є наше управління.

Гроші виділені 11 сім’ям, які вже придбали квартири. Надійшла субвенція ще на 11 квартир.

У 2016-2017 роках за рахунок територіальної громади міста надано 11 квартир інвалідам війни та учасникам бойових дій.

Заплановано освоїти 2 мільйони гривень з міського бюджету на придбання житла чотирьом інвалідам війни ІІІ групи.

— Одним із видів соціальної підтримки є виділення бійцям АТО земельних ділянок.

— Минулого року за цим звернулися 212 учасників АТО, п’ятеро учасників бойових дій і двоє членів сімей загиблих, які зареєстровані в черзі з виділення земельних ділянок для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка). Надано дозволи на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок: для будівництва й обслуговування житлового будинку — 11 учасникам АТО і трьом членам сімей загиблих загальною площею 9200 квадратних метрів; для будівництва індивідуальних гаражів — 33 учасникам АТО і членам сімей загиблих загальною площею 756 квадратних метрів. Прийнято рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та надання земельних ділянок у власність: для будівництва й обслуговування житлового будинку — 27 учасникам АТО загальною площею 16200 квадратних метрів, для будівництва індивідуальних гаражів — 71 учаснику АТО загальною площею 1728 квадратних метрів.

— Як місто допомагає в оплаті комунальних послуг членам сімей загиблих учасників АТО?

— У 2016 році місто відшкодовувало пільги за житлово-комунальні послуги у розмірі 50% 46 членам сімей загиблих на загальну суму 8,5 тисячі гривень, а з 1 листопада минулого року такою пільгою користувалися 82 особи на суму 58,34 тисячі гривень. У 2016-ому 1003 особи були звільнені від квартплати, на що виділено 428,2 тисячі гривень, а минулоріч — 1415 осіб на суму 1352,4 тисячі гривень. Протягом двох попередніх років для дев’яти сімей учасників АТО і п’яти членів сімей загиблих відшкодовано встановлення лічильників газу, двом сім’ям учасників АТО — лічильників води.

— Яка ще конкретна допомога надається?

— 2016 року 19 учасникам АТО проведено протезування зубів на загальну суму 124 тисячі гривень, а в 2017-ому такою послугою скористалися 38 учасникам АТО на суму 173 тисячі гривень з використанням найсучасніших матеріалів і технологій. Також проводяться регулярні медичні огляди бійців АТО.

— Влада міста оточила турботою також дітей учасників бойових дій.

— Так. Здійснюється оздоровлення дітей, батьки яких загинули, дістали поранення, контузію чи каліцтво під час участі в АТО. В таборах відпочинку оздоровилися 257 дітей. Здійснюється постійний психолого-педагогічний супровід дітей шкільного віку з сімей учасників АТО. Також безкоштовним харчуванням охоплено 1038 школярів на суму 1009,9 тисячі гривень та 463 вихованці дитсадків — на 1731,6 тисячі. Від сплати за навчання в початкових спеціалізованих мистецьких закладах звільнено 71 дитину із сімей загиблих та 21 дитину з сімей переселенців. На це використано з міського бюджету 46 тисяч гривень.

— Як організована  реабілітація бійців, які повертаються з фронту?

— Фахівці Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді відвідують сім’ї учасників АТО для визначення їхніх потреб та надання необхідної допомоги. За два останні роки складено 200 соціальних паспортів потреб учасника АТО. Надаємо інформаційну, психологічну, гуманітарну допомогу, зокрема й сім’ям загиблих. За бажанням сімей Центр здійснює соціальний супровід та надає психологічну допомогу.

На базі рекреаційного центру “Берег надії” створено умови для психологічної реабілітації учасників АТО і членів їхніх сімей. Минулого року оздоровлено 86 дітей, відбулося два сімейні заїзди учасників АТО, під час яких оздоровилися 48 людей. Тут можна скористатися послугою іпотерапії, є тренажерний і комп’ютерний зали з вільним доступом до Інтернету. Закуплено 15 спортивних велосипедів, розроблено два веломаршрути, можна отримати профілактичний масаж, кисневі коктейлі. Словом, зміцнити здоров’я та відпочити душею.

— Дякую за розмову.

Розмовляла Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *