Соціум

Луганськ — за єдність України, про це свідчать світлини

Про події Революції гідності нині збирають свідчення, аби скласти повноцінну історію тих буремних подій, бо в ній досі є білі плями, наприклад, майдан у Луганську.

 

Про події Революції гідності нині збирають свідчення, аби скласти повноцінну історію тих буремних подій, бо в ній досі є білі плями, наприклад, майдан у Луганську.

Неочікувано для себе про це явище зібрав низку світлин фотограф-аматор Олександр Волчанський, котрий був активним учасником луганського майдану. Експозицію його світлин “Луганський майдан. Сторінки спротиву” минулого четверга відкрили в міському музеї-студії фотомистецтва.

У Луганську, як і в центральних та західних регіонах України, також відбувалися мітинги за єдність країни, її європейський вибір. Як стверджують організатори експозиції, нині дехто намагається переінакшити значення донецького і луганського майданів, применшити роль народних протестів проти свавілля тодішньої злочинної влади. У соціальних мережах та інших Інтернет-ресурсах зникають фото- й відеодокази. Є ті, хто намагається перекласти відповідальність та нав’язати саме донеччанам та луганчанам почуття  провини за страшну війну, яка згодом прийшла на їхні землі. Важливо знати кількість учасників тамтешнього майдану, скільки часу вони там перебували, попри те, що небезпека зростала, а також число тих, хто їх підтримував, але відкрито не наважувався сказати про це. Тому такою важливою є експозиція “Луганський майдан. Сторінки спротиву”.

На світлинах автора зафіксовані події 2013-2014 років. Тут — народне віче “Луганськ — це Україна”, недільна хода “За єдність України”, марш миру, фото народних героїв, нагороджених орденами…

Вперше автор експозиції Олександр Волчанський вийшов із сім’єю на майдан 24 листопада 2013 року, прочитавши листівку, яка запрошувала на віче за євроінтеграцію. На той час пан Олександр знав про події у Києві лише  з телевізора. З того часу разом із донькою зробили чимало цікавих знімків про тамтешні події — від першого виходу на недільне віче 24 листопада 2013 року до останньої акції Громадського сектора луганського майдану 28 квітня 2014 року. Всього до семи тисяч світлин! Їх оприлюднили в мережі Інтернет, а згодом використали для фотофіксації порушень з боку проросійськи налаштованих учасників майдану.

Ці роботи розміщувались у ЗМІ, були затребувані ОБСЄ, надавалися разом з матеріалами для різних міжнародних організацій, брали участь у виставках патріотичної тематики.

Тож організатори закликали хмельничан не проґавити нагоду побачити історично цінну експозицію.

З її відкриттям автора привітали працівники музею-студії фотомистецтва, керуючий справами міськвиконкому Юлія Сабій та начальник міського управління культури і туризму Артем Ромасюков.

Ірина САЛІЙ

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *