Соціум

Війна в мініатюрі

Минулої п’ятниці у музеї історії міста відкрилася виставка військової мініатюри “WW2micro. Друга світова в мініатюрі” хмельничанина Геннадія Совви.

 

Минулої п’ятниці у музеї історії міста відкрилася виставка військової мініатюри “WW2micro. Друга світова в мініатюрі” хмельничанина Геннадія Совви.

Чоловік більше десяти років присвятив створенню колекції мініатюри військової техніки й солдатів часів Другої світової війни. Він скрупульозно вивчав історичні факти про тогочасну військову форму, особливості побуту солдатів, зовнішній вигляд техніки. Отримані знання дали змогу відтворити цікаві сюжети Другої світової.

Відвідувачі виставки побачать іграшкові моделі в різних ситуаціях. На одних стендах вони в епіцентрі затяжних боїв, на інших справляються з побутовими проблемами під час короткого затишшя, а в тилу наче немає і натяків на війну.

“Цікавлюся Другою світовою з дитинства, коли мама розповідала про тогочасні події, як жили при німцях і радянській владі, — розповідає Геннадій Совва. — Крім того, захоплювався змалку моделюванням літаків і військової техніки. Зрештою, все переросло в створення колекції. Коли працюю, відпочиваю душею, хоча це й кропітка робота”.

Автор поділився, що моделі техніки і солдатів він купує, клеїть і розфарбовує. Щоб вони виглядали реалістично, надає їм ефекту старіння: наносить подряпини, незначні вм’ятини, сліди експлуатації, що вимагає неабиякої майстерності, адже з необережності їх можна легко зіпсувати. Для створення фонів пан Геннадій використовує глину, гіпс, пінопласт, коріння дерев… Навіть харчову соду, щоб створити засніжені ландшафти.

Доповнюють виставку військової мініатюри пропагандистські плакати Третього рейху і Радянського Союзу. Їх схожість демонструє подібність обох тоталітарних режимів.

Триватиме виставка “WW2micro. Друга світова в мініатюрі” до 24 березня.

Андрій ЯЩИШЕН

Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *