Соціум

Ідеї хмельничан реалізує “Громадський проект”

Хмельничани можуть реєструвати свої проекти, що реалізовуватимуться наступного року за кошти міського бюджету в рамках участі Хмельницького у проекті USAID “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження”.

Хмельничани можуть реєструвати свої проекти, що реалізовуватимуться наступного року за кошти міського бюджету в рамках участі Хмельницького у проекті USAID “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи впровадження”.

Вітаючи учасників “круглого столу” — представників Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (місто Київ), депутатів міської ради, представників структурних підрозділів виконавчого комітету й активістів громадськості, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин наголосив, що розраховує на високу активність громадян та подальшу міцну співпрацю задля розбудови міста, перетворення в ще комфортніше для проживання. Він подякував керівникам проекту, які обрали Хмельницький шостим містом для його впровадження. Натомість генеральний директор Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень В’ячеслав Зубенко зауважив, що Хмельницький вибрав себе сам завдяки ініціативності та великому бажанню впроваджувати зміни. Він наголосив, що наразі отримано більше 200 заявок, хоча є можливість залучити в проект тільки 15 міст. А ще відзначив, що з керівництвом нашого міста напрочуд легко співпрацювати, комунікувати зі спеціалістами, які готували необхідні документи. В’ячеслав Зубенко пояснив, як забезпечуватиметься прозорий та відкритий процес бюджету участі за допомогою електронної системи “Громадський проект”, розповів про досвід інших міст України у впровадженні громадського бюджету.
Керівник проекту Катерина Борисенко детально ознайомила з електронною системою “Громадський проект”. На її глибоке переконання, система доступна всім пересічним громадянам, які мають елементарні навички користування комп’ютером. Так, одні  просуватимуть свої креативні ідеї, а інші за них голосуватимуть.
На думку Ореста Микити (ГО “Інститут регіонального розвитку”), впровадження бюджету участі відкриває нові можливості для громадськості, яка своїми голосами не лише ініціює певну ідею, а й реалізує.
Наразі в цьому проекті зайняті Львів, Чернівці, Рівне. Кожен з цих обласних центрів розробив свої правила та визначив розмір коштів, які будуть використані для впровадження проектів. Найактивнішими на сьогодні є львів’яни, які подали їх майже 270, чернівчани — до 60, а рівняни — до 50.
До речі, з 17 жовтня у Хмельницькому також стартував прийом проектів громадського бюджету від мешканців міста. Свої проекти городяни можуть реєструвати як на Інтернет-платформі “Громадський проект”, так і в ЦНАПі, що на вул. Соборній, 16, надавши його в паперовому вигляді. Цьогорічний проект “Впровадження бюджету участі у Хмельницькому”, ініційований міською радою разом із фондом USAID, має грантовий фонд у розмірі 1 мільйон гривень. Перший рік, як правило, є тестовим. Тож якщо влада побачить користь від діяльності такої громадської платформи, то розмір фонду зростатиме. Впровадження та реалізація грантів громадських ініціатив є черговим об’єктивно виправданим кроком у залученні кожного охочого мешканця до процесів розбудови міста як ознаки дійсного конструктивного діалогу влади й громади. Протягом місяця подаватимуться заявки, що міститимуть ідеї та пропозиції з їх обов’язковим технічним обґрунтуванням щодо покращення добробуту і благоустрою. Відбором проектів займуться спеціально створена комісія, яка протягом місяця перевірятиме заявки на відповідність пріоритетам та умовам конкурсу, а також відповідні підрозділи міської ради, що мають співставити з дійсністю подані заявником розрахунки проектної документації. Лише за підсумком цих двох перевірок проекти будуть виставлені на голосування громади.
Голосування за обрання переможця проходитиме також у двох формах: електронній — на сайті Хмельницької міської ради та в паперовій у приміщенні ЦНАПу. Відповідно до розроблених правил конкурсу заявником може бути кожен хмельничанин, іншими словами — фізична особа, громадянин України, іноземець, особа без громадянства, яка має дозвіл на постійне проживання на території України, якій на момент подання проектів або голосування виповнилось 18 років та яка зареєстрована на території міста Хмельницького. Вартість кожного проекту не має перевищувати 100 тисяч гривен, а термін його реалізації — не більше 12 місяців. Якщо ж проект є дороговартісним, то впровадження відбуватиметься поетапно. Для включення до розгляду проект має набрати не менше 50 підписів, оцінка поданих проектів та виставлення їх на голосування здійснюватиметься з 16 листопада до 15 грудня. Подати проект можна в категоріях: транспорт, велоінфраструктура, освіта, охорона здоров’я, спорт, соціальний захист, навколишнє середовище, енергозбереження, культура, комунальне господарство, ЗМІ, безпека і громадський порядок, дорожнє господарство тощо. Проекти мають стосуватись одного з районів міста або реформ у цілому. Більше інформації про умови та пріоритети конкурсу можна дізнатись на сайті міської ради.
Орест Микита зауважив, що з 27 жовтня в готелі “Любе” на вулиці Європейській відбуватимуться спеціальні семінари-тренінги.
В учасників “круглого столу” виникло запитань щодо впровадження у місті бюджету участі. Їх цікавило, чи справді електронна система “Громадський проект” мінімізує втручання чиновників у хід просування проекту, можливість безпосередньої участі ініціаторів ідей у їх реалізації та багато іншого.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *