Соціум

Перспектива освіти міста на найближчі п’ять років

22 жовтня у Хмельницькому відбувся перший освітній форум, завдання якого — сформувати стратегію розвитку системи освіти міста на 2017-2021 роки. У форумі взяли участь учителі, батьки, керівники освітніх закладів, управлінці, експерти, представники громадськості.


22 жовтня у Хмельницькому відбувся перший освітній форум, завдання якого — сформувати стратегію розвитку системи освіти міста на 2017-2021 роки. У форумі взяли участь учителі, батьки, керівники освітніх закладів, управлінці, експерти, представники громадськості.

 

Як зазначив міський голова Олександр Симчишин, з початку року міська влада задекларувала бажання робити зміни в освіті в межах повноважень, які має місцеве самоврядування: зміцнення матеріально-технічної бази й обов’язково зміни в навчально-виховному процесі. “Ми не хотіли, щоб ці зміни продукували лише чиновники на різних посадах. А тому вирішили максимально включити до цього процесу освітянське та батьківське середовища, а також управлінців, — каже Олександр Симчишин. — У березні ми регулярно проводили наради з керівниками дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів. Потім відбувся перший батьківський форум.
А от сьогодні — й освітянський, де головними дійовими особами є вчителі. Їхні думки, ідеї та пропозиції будуть включені до майбутньої програми розвитку освіти міста Хмельницького на наступні п’ять років. Плануємо, що груднева або січнева сесія міської ради вже затвердять її. Це буде не документ двох-трьох чиновників, а спільна програма батьків, управлінців та освітян. Наш форум — це, так би мовити, мозковий штурм з різних середовищ: дошкільної та середньої ланок освіти, вищої школи, громадських активістів, батьків, усіх, хто цікавиться педагогікою і всім, що відбувається в освіті. Сьогодні всі ці люди активно попрацюють, внесуть ідеї та пропозиції, через 7-10 днів доопрацювана програма з’явиться на сайті міської ради, далі — виконком і сесія…”
Міський голова докладно розповів, як цьогоріч вдалося зміцнити матеріальну базу освітянської галузі. На освіту було виділено майже 27 мільйонів гривень, що в рази більше фінансування попередніх років. Очільник міста зауважив, що, формуючи бюджет наступного року, влада чекає пропозицій щодо господарських питань.
“Окрім поточних питань, — наголосив Олександр Симчишин, — є дуже амбітні плани. Ми вже побудували приміщення дитсадка на Ружичній, відбувся тендер на будівництво дитсадка в Лезневому, готуємо документи на новий НВК у мікрорайоні Озерна”.
Також міський голова нагадав, що поряд з піклуванням про умови навчання та виховання дітей влада ставить на перше місце соціальний захист педагогів.
Учасники форуму працювали в міні-групах, де для обговорення було запропоновано п’ять тем: дошкільна освіта, загальна середня освіта, позашкільна освіта, оздоровлення дітей та їхній відпочинок, виховання учнів.
“Основна мета заходу — впровадження нових форм і технологій науково-освітньої діяльності, — акцентував начальник міського управління освіти Роман Миколаїв. — Освітній форум — це новий напрямок роботи як для влади, так і для педагогів. Об’єднавши зусилля, ми зможемо досягти кращих результатів”.
Аналізуючи стан галузі в Хмельницькому, керівник управління освіти докладно зупинився на проблемах, які потрібно обов’язково включити в майбутню програму. Це стосується покращення підготовки учнів з предметів не тільки природничо-математичного, а й гуманітарного циклу; оновлення кадрового потенціалу дитсадків та шкіл, бо наразі в них працюють 49,4% фахівців, які мають педагогічний стаж понад 20 років, водночас молодих спеціалістів — лише дев’ять відсотків.
Досить детально Роман Миколаїв проаналізував результати цьогорічного ЗНО, зауваживши, що пороговий бал, на жаль, не подолали з української мови та літератури — 2,88% випускників, історії України — 8,45%… Прикро, що загальні показники навчання з предметів,  обов’язкових на ЗНО, також вказують на недоліки в роботі освітніх закладів: українська мова — 68%, математика — 61%, історія — 57%.
“Давайте подумаємо разом, — звернувся головний освітянин міста до учасників форуму, — як нам вирішити цю проблему”.
На форум лягло завдання не тільки створити програму розвитку освітньої галузі на 2017-2021 років, а й започаткувати суспільний діалог, визначити цілі, принципи та засоби швидкої й успішної модернізації освітньої сфери міста.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *