Соціум

ОСББ “Юлія” першим з’явилось і лідером залишається

ОСББ “Юлія” — одне з перших, яке з’явилось у Хмельницькому. Очолює його всі ці роки Любов Матковська — жінка активна, енергійна та амбітна. Як зізналася, саме ці риси дозволяли їй переборювати труднощі і досягати поставленої мети. Між колегами вона — аксакал не тільки тому, що найдовше працює в ОСББ, а тому, що має багатий досвід і може ним поділитися.

ОСББ “Юлія” — одне з перших, яке з’явилось у Хмельницькому. Очолює його всі ці роки Любов Матковська — жінка активна, енергійна та амбітна. Як зізналася, саме ці риси дозволяли їй переборювати труднощі і досягати поставленої мети. Між колегами вона — аксакал не тільки тому, що найдовше працює в ОСББ, а тому, що має багатий досвід і може ним поділитися.

 

“Перші кроки, — згадує Любов Артемівна, — давалися дуже нелегко. Наш будинок був з численними недоробками, які ми самі змушені були виправляти і для цього збирали кошти. А що залишалося робити, коли забудовник наприкінці оголосив себе ще й банкрутом? Ідея утворити ОСББ на вулиці Рибалка, 9 (тепер вулиця Степана Бандери) виникла у тодішнього, нині покійного міського голови Михайла Чекмана, а мешканці будинку її реалізували. Я погодилась очолити правління в своєму домі, а тепер “Юлія” об’єднує три будинки — №№9, 7, 7/1 та ще п’ять дев’ятиповерхівок у нас на обслуговуванні”.
То тільки гроші в чужій кишені рахувати — невдячна справа, а згадати всі надбання співвласників згаданого об’єднання за цей час, запевняю, пальців обох рук не вистачить. Причому не дріб’язкових, а дороговартісних та важливих. Для покращення комфортності й зручності мешканців навели повний марафет у під’їздах, перенесли газові труби зі сходових клітин назовні, заасфальтували прибудинкову територію, встановили освітлення, відремонтували дах, отримали свідоцтво на право власності на прибудинкову територію, передали всі мережі в комунальну власність міста без зміни їх призначення. А два роки тому зібралися, щоб уперше поговорити про утеплення будинків. Привід банальний — почали зростати комунальні тарифи на тепло, а дім мав великі тепло-втрати через покрівлю, цоколь, старі вікна та й стіни, з яких почала опадати облицювальна плитка. Зменшити витрати на утеплення могла міська програма термомодернізації 50 на 50.
“Вже на перших зборах, — розповідає Любов Артемівна, — ідею утеплення будинку підтримала більша частина мешканців. За рештою я ходила слідом і переконувала, вмовляла, не відставала, аж поки не отримала 100 відсотків підписів. Справа пішла, але, на жаль, програма так і не запрацювала. І тільки після зміни керівництва міста я продовжила реалізацію ідеї співвласників”.
Про те, ціною яких зусиль ОСББ “Юлія” та її керівник уже у вересні мали привід для свята, ще буде нагода розповісти. Бо шлях термомодернізації будинку був справді непростий і тернистий. Ну, хоча б тому, що двічі довелося виготовляти проект утеплення будинку, двічі — дефектний акт, оббивати пороги управління житлово-комунального господарства, проектної організації, банку, який видавав позику, співпрацювати з виконавцем робіт (“Фасад-Альянс”). Тепер усе це позаду. Для виконання утеплення будинку ОСББ “Юлія” залучило 680 тисяч гривень кредитних коштів з Ощадбанку під державну програму “Теплий дім”, а 70% вартості проекту утеплення компенсувала міська влада. Що ж до мешканців, то вони протягом трьох років щомісяця сплачуватимуть відсотки за кредитну позику в розмірі майже подвійної квартирної плати. Проте більшість із них мають намір розрахуватися з запозиченнями достроково. А сам будинок тепер, наче лялечка. І не тільки тому, що має новий колір фасаду, а ще й тому, що віддзеркалює новенькими пластиковими вікнами, що одягся ззовні в додаткову 10-сантиметрову захисну оболонку, яка дозволить зекономити до 30% з бюджету співвласників. Хоча ще тривають роботи з утеплення будинку №7/1, Любов Артемівна зізнається, що вже має плани на заміну внутрішніх каналізаційних мереж та встановлення теплопункту. І це ще не все. Тепер її клопоти стосуються облаштування дитячих майданчиків, яких, на її думку, тут досить мало, та автостоянки.
“Ця справа також непроста, я нею вже тривалий час займаюсь, але, впевнена, і тут буде результат позитивний. Головне, що міська влада в особі міського голови Олександра Симчишина, його заступників Анатолія Нестерука та Володимира Гончарука йде назустріч побажанням ОСББ, всіляко допомагає у вирішенні проблем. Буду наступати на департамент архітектури, шкода, що там кадри часто змінюються”.
Звичайно, такій наполегливій жінці все під силу. До речі, не можу не згадати частку і її особистої заслуги в тому, що цьогоріч від вулиці Щербакова аж до її будинку на Степана Бандери, 7 вирішено проблему з підтіканням завдяки дренажу. Кошти в сумі 42 тисячі гривень на проект і 680 тисяч на його реалізацію виділено з казни міста. Щодо економії та енергозбереження, то й тут Любов Матковська має власний погляд на справу.
“Міркую, що розберуся з кредитом на утеплення будинку і почну займатися сонячними батареями, — ділиться вона планами. — Хочемо мати власну електроенергію на освітлення прибудинкової території та місць загального користування. Кажуть, що дуже вигідна це справа”.
Що ж поживемо — побачимо.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *