Соціум

Відмінений концерт Потапа і Насті в “СВ Клубі”

Минулої п’ятниці запланований концерт виконавців Потапа і Насті, яких активісти звинувачують у підтримці “руського міра”, навіть не розпочавшись, закінчився справжнім скандалом. Більше сотні активістів, серед яких були представники ВО “Свобода”, “Правого сектора”, “Автомайдану”, домоглися скасування виступу артистів. Проте, переборщивши з методами, наразилися на конфлікт з власником розважального закладу, поліцією та на нерозуміння частини хмельничан.

Минулої п’ятниці запланований концерт виконавців Потапа і Насті, яких активісти звинувачують у підтримці “руського міра”, навіть не розпочавшись, закінчився справжнім скандалом. Більше сотні активістів, серед яких були представники ВО “Свобода”, “Правого сектора”, “Автомайдану”, домоглися скасування виступу артистів. Проте, переборщивши з методами, наразилися на конфлікт з власником розважального закладу, поліцією та на нерозуміння частини хмельничан.

Спочатку місцем проведення концерту Потапа і Насті мала стати обласна філармонія, проте її керівництво відмовило організаторам. Цим вирішив скористатися “СВ Клуб”, який і став місцем конфлікту. Зірвати концерт Потапа і Насті вирішили хмельницькі громадські організації правого крила. Причиною такого рішення стало те, що ці артисти продовжують активно виступати в Росії, отримувати там нагороди, навіть після анексії Криму та війни на Донбасі. Окрім того, вони й досі чітко не вказали свою позицію щодо цих подій. Тому громадські активісти звинувачують Потапа і Настю у підтримці “руського міра”, а також просуванні низькопробної культури.
Громадські активісти спочатку організували поблизу розважального закладу виставку світлин патріотів, які загинули під час АТО. Перед початком концерту стали викрикувати гасла “Геть московських холуїв”, “Потап, Настя вам тут не раді”, “Ні гоп-культурі”, залили “СВ Клуб” тваринною кров’ю, засипали гільзами та закидали яйцями. Також під час пікету вони використовували димові шашки.
“Ми не дозволимо у нашому місті таким українофобам проводити свої концерти. Не розумію керівництво наших приватних закладів, які дають можливість таким виконавцям гастролювати Україною у важкий для країни час, коли щодня гинуть наші хлопці. Але твердість вимог свободівців дали результат: концерт було відмінено”, — наголосив депутат міської ради від ВО ”Свобода” Олег Яницький.
Отож громадські активісти не лише домоглися скасування концерту в Хмельницькому, а й змусили Потапа і Настю переглянути графік гастролей. Так, артисти вже скасували свій виступ у Івано-Франківську.
Втім пікет закінчився не надто оптимістично. Громадські активісти побили горщики з власником “СВ Клубу” Віктором Вікарчуком, який погрожує їм судами.
“Ще о 19.10 я сказав, що концерту не буде. Завів активістів у приміщення клубу й показав, що апаратури немає. Проте після цього ще три години чинилося безчинство, використовувалися сльозогінний газ, піротехніка, побили поліцейських. Нині готую судовий позов на півмільйона гривень до міської організації ВО “Свобода”, а також проти Вікторії Середюк, яка облила кров’ю “СВ Клуб”. Окремо вимагатиму звільнення заступника міського голови Володимира Гончарука і начальника міського управління культури Артема Ромасюкова, які порушили кодекс державного службовця”, — зазначив Віктор Вікарчук. Також він погрожував заблокувати чергову сесію міської ради, проте напередодні відмовився від цього задуму.
Самі ж свободівці закидають Віктору Вікарчуку не лише відсутність “проукраїнської позиції”, а й напад на 80-річного протестувальника та використання тітушок.
“Майже на початку акції з приміщення “СВ” вийшов Віктор Вікарчук з претензіями до активістів у вигляді нецензурної лексики та накинувся з кулаками на 80-літнього дідуся, який тримав у руках антипутінський плакат. Після чого постраждалому була викликана швидка й надана медична допомога. Але не обійшлося без качків-тітушок, які загострювали конфлікт з поліцією й підкидали вибухові речовини”, — йдеться у зверненні ВО “Свобода Хмельницький” у соціальній мережі Фейсбук.
За інформацією поліції, працівники правоохоронних органів, які здійснювали охорону громадського порядку під час акції, закликали протестувальників  контролювати емоції, коли ті почали кидати яйця і димові шашки. Проте вони не дослухалися до слів поліції та почали чинити опір. Унаслідок цього двоє патрульних поліцейських були змушені звернутися за допомогою до медиків. За цим фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 4 статті 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Наразі тривають слідчі дії.
Назвати котрусь зі сторін конфлікту правою чи винною насправді вкрай важко, адже всі допустили низку помилок. Однозначно можна стверджувати лише дві речі. Найперше, єдиними заручниками конфлікту стали діти та їхні батьки, які святкували у “СВ Клубі” дні народження, купались у басейнах… Саме вони називають дії громадських активістів або необдуманими, або провокативними. По-друге, ця подія матиме продовження: попереду — судові слухання, взаємні образи й звинувачення…
Андрій ЯЩИШЕН
Фото ВО “Свобода Хмельницький”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *