Соціум

Обов’язок міського обранця — конкретні справи на користь громади

Мені, корінному хмельничанину, пощастило на довіру земляків — тричі поспіль вони обирали мене депутатом міської ради. Так сталося, що номери виборчих округів змінювались, але більша частина території, громада якої надавала мені право представляти і відстоювати її інтереси, залишалася сталою. Ось і зараз  на сторінках газети “Проскурів” маю нагоду прозвітувати про свою діяльність у вирішенні проблем на вулицях Кам’янецькій, Проскурівського підпілля, Подільській, Тургенєва, Шестакова, Парковій, Гагаріна, Гвардійській, Завадського, Володимирській, Л.Толстого, Депутатській, Героїв Чорнобиля, Львівському шосе та провулках Тургенєва, Подільському, Гагаріна, Маяковського, Завадського, Гвардійському, які складають територію округу №21.

Мені, корінному хмельничанину, пощастило на довіру земляків — тричі поспіль вони обирали мене депутатом міської ради. Так сталося, що номери виборчих округів змінювались, але більша частина території, громада якої надавала мені право представляти і відстоювати її інтереси, залишалася сталою. Ось і зараз  на сторінках газети “Проскурів” маю нагоду прозвітувати про свою діяльність у вирішенні проблем на вулицях Кам’янецькій, Проскурівського підпілля, Подільській, Тургенєва, Шестакова, Парковій, Гагаріна, Гвардійській, Завадського, Володимирській, Л.Толстого, Депутатській, Героїв Чорнобиля, Львівському шосе та провулках Тургенєва, Подільському, Гагаріна, Маяковського, Завадського, Гвардійському, які складають територію округу №21.

Ця частина міста, з якої колись починався старий Проскурів, незважаючи на нинішній статус центра Хмельницького, не позбавлена багатьох різних проблем для її мешканців: побутових, соціальних, культурних… З одного боку, вони пояснюються солідним віком більшої частини житлового фонду разом з його прибудинковою територією, з іншого — загальними негативами у розвитку самого міста, які складалися минулими роками і накопичувалися з нинішнім часом. Отож не дивно, що впродовж п’яти років депутатства цієї каденції мені довелося здійснити понад 100 особистих прийомів громадян і отримати майже 500 звернень, зокрема більше 130 колективних. Сьогодні можу з певним задоволенням доповісти, що абсолютна більшість цих звернень і доручень виконана.
Так, роботи з асфальтування дворових територій і тротуарів здійснені за 36 адресами, ремонту будинків, зокрема дахів — 35 адресами, благоустрою прибудинкових територій — восьми адресами, ремонту внутрішніх мереж водопостачання і водовідведення — 22 адресами, внутрішніх ремонтних та оздоблювальних робіт — 44 адресами. Встановлені лічильники теплової енергії в 11 будинках, чотирьом будинкам надана матеріальна допомога, облаштовані з необхідним оновленням п’ять дитячих майданчиків, проведене санітарне очищення дерев за семи адресами. А ще налаштоване зовнішнє освітлення на вулицях Гагаріна, 34, Проскурівського підпілля, 115/1, Завадського, 64 та багато іншого. Понад 200 громадянам за їхніми зверненнями була надана матеріальна допомога з міського бюджету.
Щодо належного і своєчасного вирішення цих питань особисто вдячний працівникам ЖЕКу №1, які сумлінно та фахово виконували свої обов’язки. Повне взаєморозуміння було з іншими комунальними службами.
Особливою сторінкою депутатської діяльності був розгляд колективних звернень, які потребували значних матеріальних та фінансових витрат з міського бюджету. Іноді вони мали неабиякий конфліктний характер. Так, на території СЗОШ №32 (вул. Гагаріна, 31) було проведено профілактичне очищення каналізаційної мережі з встановленням систематичного контролю з боку МКП “Хмельницькводоканал”, частково очищене русло річки Плоскої, замінена пошкоджена ділянка водопроводу на Львівському шосе, 9, встановлена нова огорожа території кладовища на вулиці Кам’янецькій, ліквідована причина підтоплення підвалу будинку №5 на вулиці Завадського та облаштована дренажна система з водовідведення на вулиці Проскурівського підпілля, 84/2 тощо. Довелося вирішувати проблеми за скаргами жителів щодо руху автотранспорту та його паркування. Зокрема були встановлені шлагбаум біля будинку №14/1 на вулиці Завадського та обмежувальний знак на вулиці Кам’янецькій при в’їзді до кафедрального собору. Вдалося врегулювати проблему зі звільнення двору на Кам’янецькій, 54 від транспорту автошколи та організації рибалок і мисливців, щодо стоянки та проїзду на території будинків №№52, 52/1, 52/2 на цій же вулиці тощо.
За скаргою мешканців будинку №17 на вулиці Проскурівського підпілля, група молодих людей, які систематично пиячили та забруднювали територію двору, була притягнута до адміністративної відповідальності. А у дворі  №№38, 64/2 на вулиці Завадського був залагоджений конфлікт з музикантами, які проводили там в одному з гаражів репетиції у вечірній час і порушували спокій мешканців.
Зрозуміло, що вирішувати ці та інші проблеми на користь жителів округу було непросто, особливо у перший період депутатства. Але впродовж минулих 13 років вдалося накопичити неабиякий досвід і у спілкуванні з виборцями, й у взаєминах з посадовцями управлінь і відділів міської влади та комунальних підприємств. Як не дивно, можливо, для декого, але мені особисто дуже допоміг і досвід підприємця. Хочу заперечити деяким своїм колегам-депутатам, які вважають, що представник бізнес-середовища не є кращим міським обранцем. Мовляв, він більше дбає про власні інтереси, а не громади. Це хибна і несправедлива думка. Підприємець — людина, яка зробила себе самотужки, пройшла крізь вогонь і воду, починаючи, як правило, з нуля. Але, досягши певного рівня, вона міцно опанувала весь пакет необхідних знань і навиків: як господарник, економіст, фінансист, управлінець, котрий змушений покладатися виключно на здобуте уміння та особисто приймати найраціональніші та виважені рішення. Водночас, дбаючи про своє підприємство, він відкриває робочі місця і сприяє розвитку міста, створює нові умови для забезпечення потреб міської громади.
Велику роль зіграла і робота у постійній комісії міської ради. У нинішньому скликанні колеги довірили мені очолювати профільну комісію з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища. Саме завдяки тому, що в її складі більшість були підприємці, нам, вважаю, вдалося неабияк сприяти розбудові міста: запровадити дієві механізми для зниження вартості будівництва (нині ціна 1 кв. метра житла у Хмельницькому найнижча в Україні), полегшити вирішення питань землеустрою для громадян та забудовників, а головне — залучити потрібних інвесторів. Вважаю, що наступними роками для міської ради одним із найголовніших завдань має стати залучення інвестицій у виробничу галузь. Уже збудовані великі торговельні центри і ті, що будуються, неминуче замінять існуючі речові ринки — як доступніші, комфортніші та сучасніші. Отож на часі — відновлення і розвиток сфери виробництва як наповнювача бюджету та відкриття нових робочих місць. Упевнений, що новообраний депутатський корпус зможе скористатися нашим досвідом у створенні необхідних механізмів для цього.
На жаль, міська рада останніми роками була позбавлена можливості впливати на процеси забудови міста, які порушували генеральний план. Це, насамперед, стосується зелених та рекреаційних зон. З передачею місцевим органам влади функцій архітектурно-будівельного контролю з цією практикою має бути покінчено. Нам, щоправда, не зовсім легко, але вдалося домогтися рішення сесії про утворення управління міської ради з цих питань з відповідним Положенням про його діяльність.
До речі, ці та інші проблеми, з якими стикалася наша постійна комісія, змусила мене вийти свого часу з фракції ВО “Батьківщина”, оскільки був проти політики міської влади щодо багатьох рішень у площині використання комунального майна, зокрема земельних ділянок, якої керівництво міста дотримувалось останніми роками. Так, разом із групою однодумців ми утворили депутатську групу “За конкретні справи”. Думаю, назва каже сама за себе і чому ми зробили цей крок: не декларації, котрі маскують різні порушення, а сумлінна робота над реальним вирішенням проблем громади міста й окремих його жителів. Відтак на території виборчого округу, на якому  працюю, є нагальна потреба звернути першочергову увагу на стан екології, насамперед річки Плоскої: її повного очищення та благоустрою прибережної території. Є необхідність вдосконалити рух автотранспорту: вивести з центральної частини міста міжміський та приміський пасажирський транспорт, розширити можливі ділянки дороги на вулицях Кам’янецькій, Подільській.
Натомість залишаються для завершення й деякі інші види невідкладних робіт. Серед них: облаштування спортивних майданчиків на вулицях Гагаріна, 9 і Проскурівського підпілля, 115/1 та 117, дитячих майданчиків на Гагаріна, 9, 32/1, 49, 60, благоустрій прибудинкової території на вул. Завадського, 36, 64/2, Проскурівського підпілля, 115/1, 127, 127/1, Кам’янецькій, 82, Подільській, 4. Необхідно закінчити асфальтування вулиць Депутатської, Кам’янецької, Проскурівського підпілля, провулку Маяковського, тротуару на вул. Толстого, санітарне очищення в мікрорайоні, ремонтні роботи у будинках на Кам’янецькій, 78, Проскурівського підпілля, 115/1, 117, встановити лічильники тепла на Гагаріна, 28, 28/1, 32/1, провести ремонт внутрішніх мереж водопостачання на Проскурівського підпілля, 127/1. Є й деякі інші роботи, які слід завершити до кінця нинішнього та на початку наступного років.
Це і є конкретні справи депутата, якому виборці довіряють свої проблеми, права та інтереси.
Олександр Кізляр, депутат міської ради, група “За конкретні справи”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *