Соціум

“Меджибізька фортеця. Відродження з руїни”

 

14 травня в приміщенні Хмельницького музею-студії фотомистецтва відбулося відкриття  фотовиставки “Меджибізька фортеця. Відродження  з руїни”.

14 травня в приміщенні Хмельницького музею-студії фотомистецтва відбулося відкриття  фотовиставки “Меджибізька фортеця. Відродження  з руїни”.

Це перша виставка проекту “Меджибізька фортеця у світлинах”, який заплановано як фотолітопис цієї перлини України. Тут представлені фото дослідників та реставраторів фортеці, зроблені наприкінці  60-х та в 70-х роках ХХ століття — перед тим, як розпочалися реставраційні роботи. Це — страшні свідки стану фортеці, яка пережила війни, проте не змогла встояти перед байдужістю людей. Наступні виставки: “Меджибіж на поштівках ХІХ-початку ХХ століть”, “Меджибіж радянський”, “Меджибіж туристичний”, “Меджибіж фестивальний”, “Меджибіж з пташиного лету”, “Архітектурні пам’ятки Меджибожа” та інші нададуть можливість широкому загалу долучитися до пізнання історії нашого краю та України в цілому.

Ця виставка є  спробою ознайомити відвідувача зі справжньою перлиною Подільського краю, яку протягом століть будували й перебудовували, нищили і відновлювали вороги і свої. Колись вона говорила вогнем, а тепер мовчить, ваблячи туристів та очікуючи втручання пластичних хірургів ― реставраторів.

Людмила Черевченко, керуюча справами міськвиконкому, привітала  всіх присутніх з відкриттям фотовиставки, подякувала музею за роботу та  вручила директору Меджибізького музею Олегу Погорільцю  подяку від міського голови. Натомість Олег Григорович не залишився в боргу ― подарував музею фотомистецтва  стародавній штатив, якому понад 100 років, і висловив сподівання, що Меджибізька фортеця ― національна пам’ятка архітектури України ― приваблюватиме ще більше охочих дізнатися про славну історію нашої держави.

Аліна КАЛІНСЬКА, вихованка гуртка “Юний журналіст”
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *