Соціум

“Обличчя рідного міста”

Днями в художній галереї обласної бібліотеки для юнацтва відкрилася персональна виставка  хмельничанки Олени Янчук (на фото) “Обличчя рідного міста”,  яка презентує нову колекцію творів художниці.

Днями в художній галереї обласної бібліотеки для юнацтва відкрилася персональна виставка  хмельничанки Олени Янчук (на фото) “Обличчя рідного міста”,  яка презентує нову колекцію творів художниці.

Творчий доробок, представлений на виставці, налічує 15 робіт, у яких розкривається вона сама, живуть її розум і серце. Краєвиди Хмельницького в різні пори року, його старовинні та сучасні архітектурні споруди, величні храми, образи творчої інтелігенції подані шанувальникам мистецтва через особисті настрої та світовідчуття майстра пензля.

За плечима мисткині Хмельницька художня школа (викладач Тетяна Лучко), Одеське державне художнє училище ім. Грекова, де її однокурсниками були відомі  сьогодні хмельничани — заслужений художник України Богдан Мазур та   художник Андрій Ісаєв.

Працювала художником-постановником у Херсонському облмуздрамтеатрі ім. М.Куліша. Співпрацювала з Хмельницьким обласним музично-драматичним театром ім. М.Старицького як художник-постановник та художник по костюмах. Сьогодні Олена — художник-оформлювач обласної філармонії та обласної бібліотеки для юнацтва.

Творам пані Янчук притаманні щедрість кольору, чесність живопису, щирість почуттів, бажання донести до глядача свій погляд на цей світ, відобразити на полотні його неповторність. Художниця прагне звернути увагу на найдрібніші деталі, показати їх непомітне, на перший погляд, благородство, розказати їх історію.

Усі пейзажні  твори Олени відзначаються тонкою структурною організацією, гармонійною взаємодією форми, кольору і фактури. Розташування окремих  елементів форми на площині полотна та їх обрисів породжують ритм, який підсилюють майстерно відтворені кольорові сполучення. Так, провідну роль в утворенні ритміки відіграє форма: “Площа Незалежності у Хмельницькому”, “Будинок на вулиці Подільській”, “Пам’ятник Богдана Хмельницького”, “Шлях до храму”… В інших роботах — колір: ”Влітку над Бугом”, “Зимовий вечір у парку ім. Т.Шевченка”,  “Зимове сонце”. Але в усіх відчувається подих думок. Їх емоційна відвертість притягує погляд,  наповнює глядача всією гамою вражень.

У роботах “Портрет флейтистки Юлії Таранчук”, “Портрет диригента Леоніда Деркача”, “Актор театру імені М.Старицького Микола Валівоць”, “Актриса театру імені М.Старицького Поліна Попач”, “Портрет сучасної жінки в історичному вбранні” Олена Янчук   ставить глибші завдання, ніж просто фіксація зображення. Вона створює художній образ.

Запрошені на вернісаж — шанувальники сучасного українського образотворчого мистецтва, студенти медичного коледжу  змогли побачити мальовниче трактування світу художниці Олени Янчук.

На відкритті виставки зібралося чимало друзів Олени.  Серед них О.Пекарський — провідний художник театру імені М.Старицького, який  відзначив, що в наш час, сповнений стресами, труднощами, прагматизмом, художниця пропонує зупинитись та подивитись на світ із захопленням, гумором та інтересом.

Музичний дарунок учня 9 класу НВК №2 Владислава Левицького додав позитивного настрою  зустрічі.

Олена Янчук  щаслива в своїй роботі, вільна в думках та мистецьких пошуках.  І у цьому запорука її творчої молодості та нових здійснень.

Запрошуємо на  хвилини радісного спілкування всіх, кому подобається сучасне образотворче мистецтво. Виставка “Обличчя рідного міста”  експонуватиметься до кінця червня.

О.ЛЕВИЦЬКА, головний бібліотекар відділу мистецтв бібліотеки для юнацтва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *