Соціум

Що можуть активні старшокласники?

 

Результатами своєї річної роботи поділилися лідери обласної ради старшокласників. Звітне зібрання ради пройшло у стінах обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

 

 


Результатами своєї річної роботи поділилися лідери обласної ради старшокласників. Звітне зібрання ради пройшло у стінах обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді.

 

Про діяльність своїх осередків самоврядування звітували голова ради Тетяна Пастух (м. Ка-м’янець-Подільський), її заступники Дмитро Московчук (смт Нова Ушиця) та Катерина Уманець (м. Хмельницький), голови комісій. Свої розповіді підтверджували фотографіями та слайдовими презентаціями.

 

Рада учнівського самоврядування — це група активних школярів, які прагнуть зробити свій внесок у життя школи, селища, міста, області, країни. Ці діти готові пожертвувати своїм вільним позаурочним часом і присвятити його добрим справам. Разом лідери самоврядування організовують концерти, зустрічі, благодійні та екологічні акції, спортивні змагання, конкурси… “Якщо не ми, то хто?” — під таким девізом працюють осередки учнівського самоврядування області. Школярі з активною життєвою позицією і складають раду старшокласників.

Хмельницька обласна рада старшокласників існує всього рік. І зроблено за цей час немало. Представники самоврядування Хмельниччини взяли участь у Всеукраїнському форумі “Батьки і діти” в Києві, гідно представили область на VIII Всеукраїнському зборі лідерів учнівського самоврядування в Севастополі. Концерт до Дня святого Миколая, міжшкільний турнір КВК, екологічна акція з прибирання парку, правовий брейн-ринг, зустріч з вчителями-ветеранами, відвідини дитячого будинку — це лише невеличка частина того, чим займаються члени учнівського самоврядування. За підтримки чуйних педагогів-координаторів ініціативи та ідеї дітей успішно реалізовуються.

Під час прослуховування звітів лідерів можна скласти повне бачення роботи самоврядування в області. При цьому всі шкільні осередки самоврядування мають свою родзинку. Одні пишаються власним музеєм чи незвичайною шкільною газетою, інші — сильною командою КВК або гарним квітником біля школи… Все це створене учнями, небайдужими до проблем своєї школи.

Незвичайною ідеєю відзначилися лідери Чемеровецького району. Її представниця Анастасія Манич, голова комісії з питань екології та краєзнавства, презентувала створений учнями альбом під назвою “Обласна екологічна книга “Зберегли. Допомогли. Створили”. В альбомі зібрані фотографії, які ілюструють екологічно корисну діяльність учнів шкіл Чемеровецького району. Гортаючи сторінки, можна побачити, як діти залюбки прибирають у парку, очищують джерело, допомагають пташкам. Естафету наповнення альбому передано іншим районам Хмельниччини. Таким чином “Екологічна книга” стане дійсно обласною.

Звітний збір лідерів та координаторів показав, що активна робота ведеться в усіх районах, містечках та селах Хмельниччини. Старшокласники обласного центру теж не відстають від колег з районів. Минулоріч міська рада самоврядування “Нова генерація міста” організувала і провела “Віденський бал” — перший у місті справжній дитячий бал, зустріч школярів міста з воїнами-афганцями “Афганістан болить в моїй душі”, “Андріївські вечорниці для лідерів”, зустріч лідерів з переможцями програми “FLEX”, які навчалися протягом року в США, зібрали до 200 книжок для дитячої бібліотеки.

Після звітної частини Анжела Махмутова, завідувач сектором художньо-естетичних дисциплін обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, провела для лідерів тренінг-спілкування. У формі ігор старшокласники змогли ближче познайомитися одне з одним, а під час виконання цікавих завдань проявили свої командні здібності.

Директор ХОЦНТТУМ Григорій Гончарук та його заступник Наталія Жолобок стали добрими друзями лідерів. Їх доброзичливі побажання надихають на нові звершення, а до порад завжди дослухаються. За успішний старт роботи обласної ради старшокласників лідери завдячують координатору самоврядування області, завідувачу організаційно-масового відділу ХОЦНТТУМ Інні Кірпоті — активній, молодій душею й енергійній жінці та координаторам учнівського самоврядування на місцях.

Шкода, що цьогоріч обласну раду самоврядування залишають одинадцятикласники, які вже стали невід’ємною частиною нашої лідерської сім’ї. Бажаємо їм вдалого складання іспитів, легкого вступу до вишів та подальших успіхів у житті!

Катерина УМАНЕЦЬ, вихованка гуртка “Юний журналіст”, заступник голови обласної  ради старшокласників

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *