Соціум

Звуки-краплинки духової музики

Двадцятирічний ювілей класу сопілки і труби нещодавно відзначив  великим концертом провідний викладач міської дитячої школи мистецтв (ДШМ) Василь Ожеван.

Двадцятирічний ювілей класу сопілки і труби нещодавно відзначив  великим концертом провідний викладач міської дитячої школи мистецтв (ДШМ) Василь Ожеван.


З 1993 року вже досвідчений педагог з вищою освітою і 13-річним стажем роботи в Чернівцях та в Чорноострівській дитячої музичної школи Василь Васильович сміливо взявся керувати духовим оркестром школи мистецтв, а згодом і навчальною частиною школи. Але найбільших успіхів сягнув у спецкласі сопілки і труби. За ці роки підготував понад 120 юних музикантів, більшість з яких завойовували призові місця, навіть гран-прі на конкурсах.

У нинішньому ювілейному концерті взяли участь 16 теперішніх його вихованців і п’ятеро випуск-ників, які продовжують навчання в музичних училищах та академіях України. Всі вони й сьогодні не поривають зв’язків зі школою, зі своїм першим маестро, який допомагав долати перші сходинки до успіху.  Це зазначали у своїх виступах заступник начальника міського управління культури і туризму Світлана Шевченко, директор ДШМ Тетяна Бондаренко та інші.

Навіть беручи участь у нинішньому концерті, колишні учні Василя Ожевана залюбки демонстрували свою універсальність: після сольної гри на трубі брали до рук сопілки  й виступали в ансамблях сопілкарів і трубачів. Сопілкові ансамблі найменшеньких, різновиди ансамблів трубачів та змішані ансамблі — це та приваблива фішка у педагогічній діяльності майстра духової музики, яка зачаровує і виконавців, і слухачів. Бо він тонко й філігранно вибудовує звукову лінію, вміло поєднує окремі звукові краплинки то у мрійний сольний струмочок, то в бурхливий потік багатоголосся, долучаючи до того ще й фортепіанний супровід (концертмейстери Людмила Галт, Ганна Панкова), фонограму чи хореографічну групу як ілюстрацію танцювальної музики. У цьому Василю Ожевану плідно допомагали колеги-балетмейстери Ігор Андрушко, Олена Фурман, Тамара Шваро, Юлія Суворова.

Не можна уявити цей концерт без детально продуманого освітлення Євгеном Рокитнянським, без художнього оформлення сцени і вдало підібраних концертних костюмів Світланою Поворознюк, без звукової режисури сценічно-музичного дійства Олександра Горбовцова. А єднав все у цілісну музично-хореографічну феєрію своїми поетичними репризами ведучий Анатолій Тітов…

І найменший сопілкар Іванко Івахов, і вже зрілі музиканти, як-от Євген Ілларіонов — цьогорічний випускник Львівського музичного училища імені С.Людкевича, Костянтин Гринчук — соліст Хмельницького муніципального естрадно-духового оркестру, Сергій Дем’янчук — соліст оркестру Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Г.Верьовки, вражали майстерністю виконання. А завершився концерт загальним звуковим звучанням “Ми бажаєм щастя вам”.

Тож і ми побажаємо творчого натхнення й життєвого щастя всім учасникам концерту та їхньому маестро Василю Ожевану.

Микола КУЛЬБОВСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *