Соціум

ШУЖ — це цікаво і корисно!

На базі Національного університету “Острозька академія” відбувся дводенний тренінг з основ журналістики для учнів 9-11 класів “Школа універсального журналіста” (ШУЖ). У школу 27-й раз з’їхались охочі з семи областей України (Рівненської, Хмельницької, Волинської, Миколаївської, Дніпропетровської, Житомирської та Черкаської). Наше місто представляли три вихованці гуртка “Юний журналіст” Палацу творчості дітей та юнацтва…

На базі Національного університету “Острозька академія” відбувся дводенний тренінг з основ журналістики для учнів 9-11 класів “Школа універсального журналіста” (ШУЖ). У школу 27-й раз з’їхались охочі з семи областей України (Рівненської, Хмельницької, Волинської, Миколаївської, Дніпропетровської, Житомирської та Черкаської). Наше місто представляли три вихованці гуртка “Юний журналіст” Палацу творчості дітей та юнацтва.

Тренінг виявився надзвичайно цікавим. Це був конструктивний обмін досвідом між усіма учасниками та досвідченим журналістом ― головним редактором Видавничого дому “ОГО”, викладачем кафедри журналістики та літературознавства НаУ “Острозька академія”, незмінним керівником Школи універсального журналіста Віталієм Голубєвим. В інтерактивній формі учасники вивчали окремі питання журналістики, підкріплюючи знання практикою, вчилися теорії інтерв’ю та методам і прийомам, які використовують під час інтерв’ювання, шукали джерела, з яких можна почерпнути необхідну інформацію. Атмосфера на заняттях була просто неймовірною: багато жартів та інтелектуальних супере-чок, під час яких кожен учасник розкрив у собі приховані здібності і зміг відчути себе справжнім журналістом. Ось враження, якими поділилися учасники ШУЖ:

Наталя, 15 років, м. Луцьк:

— По-перше, ШУЖ — це колосальний досвід, знайомство з цікавими, веселими людьми. По-друге, це обізнаність щодо вступу в Острозьку академію, що є моєю ціллю на майбутнє. Саме тут зрозуміла, що журналістика — моє покликання.

Каріна Пляченко, 16 років, м. Сміла, Черкаська область:

— Два роки тому я пішла на курси дитячої телестудії “Я+Ти”. Мені там дуже цікаво. Минулого року ми поїхали на фестиваль “Кришталеві джерела”, де я побачила, настільки високопрофесійні роботи інших учасників… Навіть самооцінка впала. Після цього тренінгу я зрозуміла, що вирівнялася в знаннях з іншими. В мене знову прокинулось бажання стати журналістом, а ще дуже хочу стати кінорежисером.

Завдяки ШУЖу я вперше побачила Острозьку академію. Дізналася багато нової інформації, яка, сподіваюся, стане в нагоді. А найголовніше, що я познайомилась з однолітками із різних областей України. Дуже сподіваюся, що в наступному році я вже буду студенткою, можливо, навіть факультету журналістки Острозької академії.

Андрій, м. Костопіль, Рівненська область:

— Я приємно поспілкувався з цікавими людьми та отримав не-оціненний досвід для свого майбутнього журналістського життя, адже остаточно вирішив, що хочу бути журналістом або радіодіджеєм.

Ми також знайшли собі нових друзів, здобули багато позитивних вражень та емоцій. Гуляючи Острогом, доторкнулися до багатовікової історії цього колись великого і могутнього, а сьогодні зовсім маленького містечка України. А кожен куточок Острозької академії ніс у собі цілий океан містики та легенд.

Оскільки перший день занять припав на 24 листопада ― День пам’яті жертв Голодомору ― ми, хмельницькі юнкори, запропонували всім присутнім вшанувати пам’ять про загиблих від голоду в ті страшні роки та о 16.00 запалили свічку пам’яті.

Всі учасники, з якими спілкувалися, висловлювали надзвичайне задоволення тим, що відвідали ШУЖ. Кожен зрозумів для себе, чого ж він насправді хоче від життя. Я думаю, що цей тренінг не просто навчання, це пошук власного я, натхнення, творчих думок і багатого досвіду. А пан Віталій Голубєв сказав: “У мене завжди позитивні враження від кожної ШУЖ, від її учасників — талановитих, креативних і комунікабельних. В очах цих дітей ― вогник цікавості і небайдужості, завзятості і кмітливості. Вони мають багато мрій, задумів і планів на майбутнє, займаються улюбленою справою, щодня знаходяться у пошуках по-справжньому неоціненного скарбу ― знань”.

Бажаємо всім школярам, які брали участь у тренінгу, лише найкращих позитивних емоцій та натхнення. А ще не розгубити свій талант на життєвих стежках!

Анастасія Олексюк, Віта Свірневська та Костянтин Сало, новоспечені шужики
Фото Костянтина Сала

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *