Соціум

Відкриті горизонти

Останніми роками німецька мова стає все більш популярною, у світі її вивчають майже 15 мільйонів людей. Крім того, географічне місце розташування робить Німеччину стратегічним партнером України. Багато німецьких підприємств уже мають представництва чи філії на території нашої країни. Тому знання німецької мови просто необхідні для успішної кар’єри молодих українців.

Останніми роками німецька мова стає все більш популярною, у світі її вивчають майже 15 мільйонів людей. Крім того, географічне місце розташування робить Німеччину стратегічним партнером України. Багато німецьких підприємств уже мають представництва чи філії на території нашої країни. Тому знання німецької мови просто необхідні для успішної кар’єри молодих українців.

Родзинка Хмельницької СЗОШ №6 полягає в тому, що вона є чи не єдиною школою області, де з 1 класу поглиблено вивчають німецьку мову, а з п’ятого — ще й англійську. Вже у ранньому віці в дітей розвивається цікавість до вивчення іноземних мов, вони легше їх засвоюють. І не секрет, що вивчити англійську набагато легше після німецької.

З 2008 року за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини в усьому світі стартувала ініціатива “Школи: партнери майбутнього”. Проект координується Міністерством закордонних справ і реалізується завдяки партнерству Центрального управління шкіл за кордоном, Гете-Інституту, Служби педагогічних обмінів і Німецької служби академічних обмінів. Не оминула вона й українські навчальні заклади. Шляхом конкурсного відбору учасниками проекту стали 15 вітчизняних шкіл, до яких потрапила і Хмельницька СЗОШ №6. Метою ініціативи є створення по всьому світі мережі зі шкіл-партнерів та пробудження інтересу молоді до сучасної Німеччини та німецького суспільства. Координатори проекту мають мету розширити співробітництво у різних країнах між школами, вибудувати жваві й тривалі зв’язки з Німеччиною й спонукати школи, вчителів та учнів до вільного обміну ідеями і до плідної співпраці. За кошти проекту школи-учасники забезпечуються сучасними технічними засобами навчання, навчально-методичною та країнознавчою літературою, а учні та вчителі мають можливість підвищити рівень володіння мовою у Німеччині.

За період 2008-2012 років 14 учнів Хмельницької СЗОШ №6 на конкурсній основі отримали стипендії та пройшли тритижневі мовні курси у Німеччині. У 2012 році, вигравши конкурс “Футбол Дискавері”, учениця школи мала змогу під час проведення Євро-2012 відвідати Польщу та поспілкуватися з членами жіночої футбольної збірної Німеччини. Для українських школярів влітку цього року у Карпатах організували мовний табір, у якому працювали референти та педагоги з Німеччини.

Протягом цих років для учнів українських шкіл-партнерів постійно організовувались найрізноманітніші ворк-шопи не лише на базі Гете-Інституту у Києві, а й у інших містах України. Проект відкриває для учнів великі перспективи, адже школярі мають змогу безкоштовно скласти іспит і отримати мовний диплом, що дозволить випускникам шкіл-партнерів здобувати вищу освіту у кращих вищих навчальних закладах Німеччини.

Поряд з учнями підвищити свій фаховий рівень та покращити володіння мовою можуть і вчителі. Для них постійно організовують різноманітні семінари з методики викладання німецької мови на базі Гете-Інституту у Києві, часто німецькі референти приїжджають і до інших міст України. Завдяки цьому проекту 11 вчителів німецької мови школи запрошували до Німеччини для участі у дво- або тритижневих курсах. Вчитель німецької мови Н.Романюк у 2009 році була делегатом на міжнародному з’їзді вчителів німецької мови світу, який проходив у місті Єна.

Для об’єднання майже 1500 шкіл-партнерів у всьому світі створена навчальна платформа в Інтернеті: www.pasch-net.de. Крім ознайомлення з різноманітними навчальними матеріалами, тут можна створювати власні профілі, обговорювати на форумах захоплюючі теми, знайти друзів в інших країнах та спілкуватись у чаті. Часто проводяться різноманітні конкурси, за які учні отримують призи та нагороди. Школярі розуміють, що вивчення німецької мови необов’язково пов’язане лише з граматикою та “зубрінням” слів, на сторінках сайту можна дізнатися також, чим живе німецька молодь, які фільми та музичні групи є наразі найбільш популярними або як побудована система навчання в німецькому університеті.

У 2008 році на заходах, присвячених старту ініціативи “Школи: партнери майбутнього”, федеральний міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмайєр сказав: “Освіта дає перспективи, володіння багатьма мовами відкриває горизонти. У школах-партнерах ми хочемо не лише зробити можливим доступ до нашої мови та освіти, а також розвинути взаємоінтерес та сприяти вибудовуванню взаєморозуміння. При цьому відкритість щодо інших культур і толерантність щодо бажання проявити самостійність не є взаємовиключними. Щоб ще краще це усвідомити, нам потрібні, як ніколи, місця взаєморозуміння, спільного навчання та спільної творчої діяльності. Чим раніше ми зможемо усвідомити себе як навчальну спільноту, тим успішніше вирішуватимемо спільні проблеми майбутнього. Наші школи-партнери за кордоном покликані закласти цьому початок”.

За роки участі Хмельницької СЗОШ №6 у проекті “Школи: партнери майбутнього” учні та вчителі переконалися: мова може об’єднувати. Так, улітку цього року на учнівських мовних курсах, які відбувались у відомій на всю Європу гімназії-інтернаті Бірклехоф, були представники 27 країн світу. Їх усіх об’єднала німецька мова. І хоча з часу старту проекту “Школи: партнери майбутнього” відбулося багато цікавих і корисних подій у житті школи, сподіваємось, набагато більше нового чекає її попереду.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *