Соціум

Молодь хоче знати про Німеччину

В обласній бібліотеці імені М. Островського відбувся тематичний вечір в рамках щорічного тижня культур “Німеччина сьогодні”, де учні міських шкіл та вишів за настановами вчителів і викладачів продемонстрували свої знання з німецької культури, традицій, історії.

В обласній бібліотеці імені М. Островського відбувся тематичний вечір в рамках щорічного тижня культур “Німеччина сьогодні”, де учні міських шкіл та вишів за настановами вчителів і викладачів продемонстрували свої знання з німецької культури, традицій, історії.

Бібліотека вже давно співпрацює з київським Гете-Інститутом, котрий є посередником та співучасником у німецько-українському діалозі в культурній та освітній сферах. З Інституту  бібліотека регулярно отримує книги німецькою і про Німеччину. Тому, перш ніж розпочалася основна частина заходу, завідувач літературного відділу бібліотеки Світлана Сліпун ознайомила з виставкою нової серії книг з Гете-Інституту. До книжкової експозиції увійшли також три саморобні видання — переможці нещодавнього бібліотечного конкурсу. Діти мистецьких шкіл власноруч оформили ці книги, де йдеться про древні німецькі замки, одну з найдавніших марок німецьких парфумів та про видатного німецького композитора. Усі експонати доступні для користування читачів.

Українською та німецькою основні відомості про сьогочасну Німеччину розповіли курсанти Національної академії прикордонної служби. Цікавий відеоролик іноземною передали учні СЗОШ №6, де поглиблено вивчають німецьку. Школярі зуміли розповісти про свої улюблені куточки України, зібрати компліменти Батьківщині від пересічних громадян, котрі і природу нашу хвалили, і дівчат-красунь, і значимих постатей. Завершили своє кіно учні стильною реп-композицією німецькою мовою.

Для тих школярів, котрі ще не бували у Німеччині, на заході відбулася фотоподорож цією країною — древні фортеці, замки, гори, краєвиди столиці і затишних маленьких містечок…

До організації заходу долучилися й учні міських гімназії №1, ліцею №17, СЗОШ №8, студенти гуманітарно-педагогічної академії. Юні дослідники розповіли про німецький кінематограф, на небосхилі якого зірки Курт Раб, Тіна Руланд, Джулія Ріхтер, Крістіна Пауль-Подляскі та інші. Багата Німеччина й музичними талантами, тут народилися безсмертні твори великого композитора Йогана Себастьяна Баха, Ріхарда Вагнера, Ернста Ріхтера, Ріхарда Штрауса, про цих та інших творців музики теж нагадали школярі.

Дуже полюбляють німці казки, деякі відомі з колиски усім дітям планети. Взяти хоча б цікаві історії братів Грімм. Відтворили фрагменти німецьких казок і учні шкіл міста. Перевірили знання про цю європейську країну організатори свята, провівши пізнавальну вікторину.

“Рада, що захід згуртував стільки ерудованих, охочих до знань учнів та студентів. Тих, хто теж хоче поглибити свої знання, чекаємо у наших читальнях”, — каже Світлана Сліпун.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *