Соціум

Про що “плаче” сучасна дитяча книжка та як цьому зарадити — вирішувала літературна еліта краю

Світогляд дитини формується з того, що вона бачить, слухає, читає. Щодо останнього, дуже важливо батькам, вчителям вчасно привчити дитину до читання, підібрати цікаву літературу. 
Нині чимало дітей віддають перевагу інформації з Інтернету, яка не фільтрується і часто шкодить формуванню особистості, існує й чимало інших проблем, пов’язаних з дитячим читанням. Обговорили ці нагальні проблеми й у нашому місті.

Світогляд дитини формується з того, що вона бачить, слухає, читає. Щодо останнього, дуже важливо батькам, вчителям вчасно привчити дитину до читання, підібрати цікаву літературу. 
Нині чимало дітей віддають перевагу інформації з Інтернету, яка не фільтрується і часто шкодить формуванню особистості, існує й чимало інших проблем, пов’язаних з дитячим читанням. Обговорили ці нагальні проблеми й у нашому місті.

Так, в обласній бібліотеці для дітей імені Тараса Шевченка відбувся “круглий стіл” на тему: “Сучасна українська книга в читанні дітей”, за яким об’єдналися представники бібліотеки, управління культури, туризму і курортів обл-держадміністрації, знані письменники, поети краю, психологи та батьки юних відвідувачів бібліотеки.

Як повідомила головний спеціаліст обласного управління культури, туризму і курортів Катерина Чабан, нині в Україні є 134 видавництва, з них лише 23 суто дитячих. Це значно менше, ніж в інших країнах, відповідно на одну дитину припадає мізерна кількість літератури. Спричиняє цю проблему й недостатнє державне фінансування видавництв. А коли про книжку турбуються лише приватні видавництва, є ризик читати хоч і цікавий, але позбавлений виховної, пізнавальної функції твір.

Написати книжку — одна справа, інша — донести її до читача. У нашому краї, на щастя, є чимало дитячих письменників, гірше з видавцями та популяризаторами їхніх творінь. “Написавши книгу, змушена була везти її аж у харківське видавництво, хотілося, щоб видання було не лише цікавим за змістом, а й належно оформлене, проілюстроване. З цим у нашому місті та й області проблематично”, — зізналася письменниця Ніна Шмурікова. Одним із найпопулярніших в нашому краї є видавництво Алли Цюпак, де друкуються відомі письменники-земляки, зокрема й представники літературної спілки “Поділля”. “Свої книги у цьому видавництві видаю дуже часто, тому добре знайома з усіма його проблемами. Добре, якщо сюди надходить література, де не потрібне втручання редакторів, але часто автори намагаються видати недосконалі рукописи, де без праці редактора просто не обійтися. Таких спеціалістів на видавництві, на жаль, немає через брак коштів на оплату їх праці. Чимало затрат робить приватне видавництво на технічне оснащення, сплату податків та відрахувань і т.д., тому про якісний зміст книги подбати нікому, це завдання самого автора”, — поділилася з учасниками “круглого столу” член Національної спілки письменників та літературної спілки “Поділля” Ольга Лихогляд. Зачепила авторка чималої кількості збірок для дітей і тему ілюстрацій до книжки. Оскільки у нашій країні затрати на видання книжки робить, зазвичай, сам автор, коштів на гарний, дотепний малюнок до видання не вистачає, а для дитячих збірок це необхідно, інакше книжка не є конкурентоспроможною.

Свою допомогу видавцям краю, зокрема членам літературної спілки “Поділля”, запропонували представники обласного благодійного фонду “Карітас”. Зокрема, йшлося про те, щоб ілюструвала книги літераторів талановита молодь — вихованці “Карітасу”. Коли в книжці знаного автора читачі знайдуть ілюстрацію своїх ровесників, вона викликатиме у них подвійний інтерес. Водночас молодь, яка ілюструватиме книгу, а охочих є чимало, глибше вникатиме у її зміст.

Щоб знали краяни про сучасну книжку рідних авторів, дорослу і дитячу, проводяться літературні конкурси, наприклад, “Старосинявська весна”, “Кобзарики”, де беруть участь   юні дарування.

Наболілими проблемами і турботами поділилися й бібліотекарі. За словами директорки бібліотеки імені Т.Шевченка Валентини Черноус, за останні три роки кількість державних надходжень до бібліотек зменшилася втричі. Щоб поповнити фонди, бібліотека неодноразово проводила акції “Подаруй бібліотеці книжку”. Нині, на жаль, видавці забувають про обов’язковий примірник (видавництво повинно передати до бібліотечного фонду невелику частину накладу видання), щоб читач ознайомився з літературними новинками краю.

Виправданням такого порушення видавців є те, що в місті, області бібліотек чимало, тому забезпечити новою книжкою кожну проблематично, доведеться роздарувати чи не половину видрукуваних книг.

Щоб не падав інтерес до книги, бібліотекарі вдаються до різних хитрощів. Наприклад, нещодавно на вулицях міста вони провели опитування “Чи знаєте ви дорогу до бібліотеки?”.  За допомогою спеціального анкетування вивчається і рейтинг читацького попиту, на передовій сучасний вітчизняний твір “Русалонька із 7-Б” М.Павленко, відомий усім дітям світу “Гаррі Поттер” Д.Роулінг, безсмертні “Пригоди Робінзона Крузо”.

Постійні відвідувачі бібліотек мають знати більше, ніж зобов’язує їх шкільна програма. Дозвілля за читанням книжки дуже цікаве. Тим, хто любить читати, дитяча бібліотека ім. Т.Шевченка пропонує своєрідний “Список літератури на дозвілля”, куди входять класики української, світової літератури та найцікавіші сучасні книги. Дізнатися про нього можна у працівників бібліотеки.

Що читати книжку модно, корисно, дітям повинні сказати не тільки в школі, вдома, а й кумири. Так, в обласній бібліотеці знайомив з книжками дітей зірковий хореограф Сергій Костецький, плануються тут зустрічі юних читайликів з відомими земляками й надалі.

Присутні на “круглому столі” психологи, батьки дійшли згоди, що зацікавити дитину книжкою можна лише власним прикладом, тому корисно батькам відвідувати бібліотеку разом з дітьми, допомагати їм вибрати книжку за інтересами.

У рамках заходу відбулася й презентація експозиції творів дитячої літератури поетів краю.

Звичайно, всіх проблем за одним “круглим столом” не вирішиш, тому його учасники зголосилися зустрічатися й надалі, залучати й інших, щоб інтерес до книги не згас.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *