Соціум

Парад диригентів

На свій 50-річний ювілей художній керівник і головний диригент академічного симфонічного оркестру обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов запросив до участі у ювілейному концерті провідних диригентів-симфоністів з Запоріжжя, Харкова, Києва та свого колегу, другого диригента нашого оркестру Сергія Рабійчука.

На свій 50-річний ювілей художній керівник і головний диригент академічного симфонічного оркестру обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов запросив до участі у ювілейному концерті провідних диригентів-симфоністів з Запоріжжя, Харкова, Києва та свого колегу, другого диригента нашого оркестру Сергія Рабійчука.

Для переповненої філармонійної великої зали шанувальників оперно-симфонічної музики це було музичне свято, унікальний феєрверк різних диригентських шкіл, барвистий калейдоскоп різних музичних стилів та образів.

Кожен гість дарував ювілярові один музичний твір: народний артист України В’ячеслав Редя  (Запоріжжя) презентував увертюру до опери К.Вебера “Оберон”, продемонструвавши глибоке проникнення в музичну драматургію твору. Заслужений діяч мистецтв України Юрій Янко (Харків)  з блискучою віртуозністю провів наш оркестр сторінками партитури опери М.Глінки “Руслан і Людмила”, зокрема в увертюрі до опери.

А неповторна у своїй диригентській витонченості, семикратна переможниця міжнародних конкурсів диригентів-симфоністів, заслужена артистка України, головний диригент заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної телерадіокомпанії України Вікторія Жадько продемонструвала неймовірну диригентську пластичність ведення оркестру та експресивну насиченість звучання в Лістівській симфонічній поемі “Прелюди”, зірвавши бурю овацій.

Однокурсник Сергія Леонова по Київській національній музичній академії, художній керівник і головний диригент Національного симфонічного оркестру України, лауреат Національної премії імені Т.Шевченка, народний артист України Володимир Сіренко віртуозно й філігранно провів оркестр в акомпануванні солісту-скрипалю, сину ювіляра Віталію Леонову в інтродукції та рондо-капріччіозо К.Сен-Санса.

Заслужений артист України Сергій Рабійчук у стилі норвезької народної музики елегантно проілюстрував “Три норвезькі танці” Е.Гріга. Цим музичним дарунком своєму колезі пан Рабійчук засвідчив спадковість творчих засад оркестру, започаткованих свого часу маестро Леоновим.

Зрозуміло, сам Сергій Олексійович був домінантою свята: відкривав концерт увертюрою Дж.Россіні до опери “Севільський цирульник”, в якій бурлила водоспадом творча енергія ювіляра та віртуозність оркестру. А закривав концерт увертюрою К.Вебера “Володар духів”. Ефектно провів оркестр у супроводі солоспіву лауреатки міжнародного та всеукраїнського конкурсів Олени Леонової (арії з оперет Е.Куртіса та  Л.Деліба). Завершив свято симфонічної музики “Церемоніальним урочистим маршем” Е.Елгара.

До честі нашого симфонічного оркестру можна додати: під орудою видатних майстрів симфонічного виконавства він продемонстрував неабияку технічно-емоційну гнучкість  та податливість під рукою різних за темпераментом і творчою вдачею диригентів. Він був невпізнанно мінливим залежно від управління. А це не кожному колективу під силу. І це всього за 11 (!) років становлення і розвитку під орудою його фундатора Сергія Леонова та багаторічного директора оркестру Віктора Пасєки. Мабуть, це й дало підставу Вікторії Жадько висловити думку про проведення всеукраїнського фестивалю диригентів-симфоністів на базі нашого оркестру. Це чи не найвища оцінка виконавських можливостей колективу і їх натхненника та провідника Сергія Леонова. Творчих йому злетів на многії-многії літа!

Микола КУЛЬБОВСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *