Соціум

На депутатському дні говорили про молодіжну політику

Після місячної перерви, пов’язаної з завершальною стадією виборчої кампанії, депутати міської ради зібралися на робоче засідання, де зосередилися на соціально-молодіжній площині. Щоправда, інтерес до неї виявила лише чверть обранців нинішнього скликання. Між тим важливість обраної для розмови теми підкреслювалася головуванням на засіданні міського очільника Сергія Мельника.

Після місячної перерви, пов’язаної з завершальною стадією виборчої кампанії, депутати міської ради зібралися на робоче засідання, де зосередилися на соціально-молодіжній площині. Щоправда, інтерес до неї виявила лише чверть обранців нинішнього скликання. Між тим важливість обраної для розмови теми підкреслювалася головуванням на засіданні міського очільника Сергія Мельника.

Порядок денний засідання об’єднував три основні питання: хід виконання міської комплексної Програми реалізації молодіжної політики та розвитку фізичної культури і спорту на 2012-2016 роки, ознайомлення з роботою Центрів соціальної допомоги молоді та по роботі з дітьми і підлітками за місцем проживання. Представлена депутатам інформація була розгорнутою, докладною і конкретною.

Доповідач з першого питання, начальник управління молоді та спорту Валерій Вешко акцентував на тому, що зусилля міської влади спрямовані на створення умов для різнобічного розвитку, громадської активності, соціального становлення, підтримки дітей та молоді. Цьому власне і присвячена відповідна міська програма. В процесі її реалізації в місті триває подальше розгалуження мережі соціальних, культурних, спортивних закладів і центрів дозвілля, активно розвивається неформальний молодіжний рух. Організаційні різноманітні заходи охоплюють значну частину молодих хмельничан віком від 14 до 35 років — 36% усього населення міста. Так, лише фізичною культурою та спортом регулярно займаються понад 20 тисяч осіб. Чимало молоді охоплено клубами за місцем проживання. Про ефективність запроваджених заходів свідчить, зокрема, статистика правоохоронних органів. Так, за інформацією відділення кримінальної міліції у справах дітей у нинішньому році рівень дитячої злочинності в місті знизився на 11,7%. Відчутним є і вплив молодіжної політики міської влади на процес соціалізації молоді. Однак загальні негативи сучасного суспільно-економічного життя в країні мають свій відбиток і в місті. У представленій інформації відзначається також проблема залежності молоді від соціальних мереж Інтернету, яка впливає на зниження активності молодих людей у громадському житті, відвідуванні дітьми різних гуртків та секцій. Комплексного підходу потребують вирішення таких проблем сьогодення, як недостатній рівень культури спілкування, прояви нетерпимості та агресивного ставлення в молодіжному середовищі. Актуальним залишається і питання якіснішої організації дозвілля дітей під час канікул. Серед першочергових завдань управління молоді та спорту визначає низку заходів з удосконалення і розширення діючої мережі спортивних об’єктів у мікрорайонах міста.

Інформація, представлена Валерієм Вешком, депутатів загалом задовольнила, хоча без певних зауважень і пропозицій не обійшлося. Так, Юрія Курманського цікавила можливість збільшення спортивних гуртків у навчальних закладах, а Костянтина Чернилевського — проблема омолодження тренерських кадрів. Олександр Симчишин запропонував збільшити кількість груп у спортивних школах, враховуючи сучасні вимоги і стандарти щодо їх чисельності. На думку міського голови, практика художньої школи засвідчує доцільність ширшого запровадження платних послуг у спортшколах і секціях для збільшення охочих там займатися. Учасники засідання обговорили також подальші перспективи Будинку молоді “Проскурів”, а також зон відпочинку для розширення мережі спортивних об’єктів. Позитивне ж ставлення депутатів до ходу виконання комплексних програм підкреслив Сергій Мандзій, який подякував за належну увагу до розвитку фізкультури та спорту, особливо щодо такого виду, як хокей з шайбою. Враховуючи стрімко зростаючу його популярність у місті, він запропонував надавати дитячій групі льодовий майданчик для безоплатних тренувань.

Профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі, робота з алко- і наркозалежною молоддю, ВІЛ-позитивними, прийомними сім’ями та дитячими будинками сімейного типу, виявлення та надання ряду соціальних послуг сім’ям, які потрапили у складні життєві обставини, — це сфера діяльності Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Його директор Галина Рудницька проінформувала депутатів про практичні заходи за визначеними завданнями. Зокрема, профілактикою негативних явищ з початку року було охоплено понад 6 200 осіб, зокрема у молодіжному середовищі понад 2500. У створеному “Клубі майбутніх наречених” на лекційних заняттях побували 1605 молодих людей. Активною є діяльність волонтерів Студентської соціальної служби та юристів Центру. Серед хмельничан різних вікових груп популярністю користується служба “Телефон довіри 15-50”, яка працює цілодобово. Запроваджені заходи соціальної роботи дозволили обстежити понад 1150 сімей зі складними обставинами і взяти під супровід 61 з них. У перспективних планах Центру — реалізація власних ініціатив, зокрема запровадження у роботі практичних психологів з дітьми “пісочної терапії”, створення “Служби порозуміння” на базі підліткових клубів та інші напрацювання. Діяльність Центру оцінив Андрій Ропотан, котрий подякував за його плідну співпрацю з перинатальним центром, головним лікарем якого він є.

Схвальний відгук депутатів отримала й інформація міського Центру по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання. З нею їх ознайомив його директор Юрій Юрченко. Нині мережу Центру складають 25 об’єктів у п’яти мікрорайонах міста. З початку року їх відвідали понад 3500 дітей та підлітків, які прагнуть фізичного, творчого й естетичного розвитку. Для цього в мережі Цент-ру працюють секції бойового самбо і кікбоксингу, музичної композиції, спортивного та східного танців, фізичної реабілітації і психологічного тренінгу, гуртки декоративно-прикладного напрямку, оволодіння комп’ютером та інші. З центром плідно співпрацюють Товариство “Просвіта”, скаутська організація “Пласт”, відділи міліції, військові частини, громадські організації та фонди. Широко впроваджені різноманітні культурно-масові заходи, військово-патріотичне виховання.

Натомість Центр потребує і певної допомоги з боку міської влади. Так, Юрій Юрченко звернувся до депутатів щодо необхідності значної реконструкції об’єктів Центру, розташованих переважно у цокольних чи підвальних приміщеннях зі зношеними комунікаціями. Є потреба у патрулюванні правоохоронцями місць розташування підліткових клубів.

Депутатський день завершився презентацією проекту з сортування та переробки твердих побутових відходів ТОВ НВК “Еколайф”. Ознайомившись з ним, обранці обговорили його можливий зв’язок з державною програмою “Чисте місто”.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *