Соціум

У центрі уваги — охорона довкілля

Виконання Програми охорони довкілля на 2011-2015 роки стало головним питанням порядку денного розширеного засідання виконавчого комітету міської ради, яке відбулося минулого тижня у четвер.

Виконання Програми охорони довкілля на 2011-2015 роки стало головним питанням порядку денного розширеного засідання виконавчого комітету міської ради, яке відбулося минулого тижня у четвер.

Як було зазначено в інформації начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Олександра Райчука, до реалізації Програми щодо розв’язання екологічних проблем задіяні всі підрозділи міської влади і комунальні підприємства. Фінансування запроваджених заходів здійснюється з державного, обласного та міського бюджетів.

Одним із найважливіших питань для ефективної охорони довкілля є формування екологічної свідомості у хмельничан і розвиток екологічної освіти. Щодо цього здійснюється низка відповідних програмних заходів у навчальних закладах, молодіжному середовищі, за активною участю громадських організацій. Такими, зокрема, є акції “Чиста Україна — чиста Земля”, “Ми за чисте довкілля і здоровий спосіб життя”, місячник благоустрою, озеленення території міста, очищення водних джерел, облаштування місць відпочинку населення, виготовлення різноманітних інформаційних та просвітницьких матеріалів. Загалом на реалізацію заходів з екологічної освіти було витрачено понад 110 тисяч гривень.

На особливу увагу заслуговує контроль за станом атмосферного повітря. Постійно діючі пости комплексної лабораторії обласного гідрометеоцентру зафіксували тенденцію впродовж останніх п’яти років до підвищення окису азоту, хлористого водню, аміаку, а також важких металів — міді, нікелю, свинцю, хрому. Водночас спостерігається певне зниження двоокису сірки, оксиду вуглецю, розчинних сульфатів, фенолу, формальдегіду, бензопірену та деяких металів. Серед визначених рівнів забруднення повітря в містах України Хмельницький належить до підвищеного рівня. На це найбільше впливають викиди комунальних підприємств теплоенергетики, тому на них поступово впроваджуються новітні технології та сучасне обладнання котелень. Завдяки цьому, наприклад, досягнуте річне зменшення шкідливих викидів в атмосферу до 1535 тонн. Велика роль у покращенні атмосферного повітря належить посадці, догляду та збереженню зелених насаджень. На це за звітний період було використано понад 6,7 мільйона гривень, зокрема висаджено до 400 тисяч квіткових рослин і 4280 дерев та кущів. Усього на реалізацію заходів з охорони атмосферного повітря витрачено майже 17,8 мільйона гривень.

Чималий обсяг робіт пов’язаний з покращенням екологічного стану річок і водойм: з розчищення обвідного каналу в районі вул. Лугової, благоустрою правої притоки річки Плоскої (струмок Безіменний) від вул. Інститутської до озера поблизу перинатального центру, розчищення русла Південного Бугу в районі містка на вул. Свободи. Крім того, виготовлений робочий проект з розчищення відвідних каналів у заплаві Південного Бугу та здійснені проектні роботи з екологічного оздоровлення річки Плоскої в межах міста.

Триває технічне переоснащення систем водопостачання та водовідведення КП “Хмельницькводоканал”. Загалом на реалізацію заходів з охорони та регіонального використання водних ресурсів з усіх джерел фінансування витрачено 42,3 мільйона гривень.

Нині ж у місті впроваджується роздільне збирання побутових відходів, для чого придбано понад 100 спеціальних контейнерів різного призначення. Були ліквідовані стихійні сміттєзвалища площею понад тисячу квадратних метрів.

Водночас у місті залишається ряд невирішених екологічних проблем. Зокрема, потребує покращення якість питної води, необхідна модернізація очисних споруд і водомереж, повноцінне оздоровлення річки Плоскої, будівництво нового полігону твердих побутових відходів, розробка довгострокових заходів щодо збільшення зелених зон.

Інформацію Олександра Райчука доповнили виступи першого заступника директора КП “Хмельницькводоканал” Станіслава Міхальця, директора комунального підприємства по зеленому будівництву і благоустрою міста Ігоря Ялохи, які розповіли про додаткові конкретні заходи своїх підприємств на виконання міської Програми охорони довкілля.

Участь у розширеному засіданні взяли й науковці. Так, завідувач кафедри екології ХНУ Наталя Миронова звернула увагу на проблему утилізації люмінісцентних ламп та небезпеку подальшого використання у побуті фосфатних пральних і миючих засобів. На думку її колег, у місті необхідно провести повну інвентаризацію зелених насаджень з їх поступовим оновленням.

На завершення розширеної частини засідання щодо виконання Програми охорони довкілля міста члени виконавчого комітету міської ради прийняли відповідне рішення.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *