Соціум

“За два роки наші пріоритети щодо захисту прав та інтересів хмельничан не змінилися”

Минув другий рік каденції Хмельницької міської ради шостого скликання, а це заразом і привід до підбиття певних підсумків роботи депутатів та їх фракційних об’єднань, що власне і стало темою розмови з депутатом від ВО “Свобода” Олександром СИМЧИШИНИМ.

Минув другий рік каденції Хмельницької міської ради шостого скликання, а це заразом і привід до підбиття певних підсумків роботи депутатів та їх фракційних об’єднань, що власне і стало темою розмови з депутатом від ВО “Свобода” Олександром СИМЧИШИНИМ.

— Про свою роботу ви прагнете звітувати перед громадою постійно. А яким вам видається її підсумок цих двох років?

— Можу впевнено сказати, що за цей час ми стали досвідченішими. Ми не боїмося вчитися і робимо це постійно, бо ніщо не стоїть на місці, рухаємося вперед і ми. Але наголошу, що ідеологію, як і свої принципи та пріоритети, ми не змінили. “Свобода”, декларуючи захист прав та інтересів українців, повсякденною діяльністю в раді, у позасесійний час це демонструє. Ми не зраджуємо, не “тушкуємося”, не купуємося на привілеї чи посади. Нам доручили представляти інтереси громади — ми це робимо совісно і з честю. Мешканці міста шукають у нас захисту, у наших приймальнях завжди людно. Результатом роботи безкоштовної юридичної приймальні, яку координує Дмитро Бакалець, за цей час є допомога понад 800 хмельничанам.

За кількістю запитів ми також впевнено лідируємо. Я особисто вже подав понад 360 запитів і звернень у різні інстанції. Ці запити переважно індивідуальні чи колективні звернення людей. Результативність їх виконання доволі висока, за ними вирішені проблеми як окремих заявників, так і кількох сотень людей. Реалізованими за цей час є питання з ремонтом доріг, тротуарів, прибудинкових територій, покрівель будинків, з облаштуванням дитячих та спортивних майданчиків, допомога спортивним командам. Активно беремо участь у питаннях водопостачання, пасажирських перевезень, роботи комунальних підприємств, захисту прав мешканців гуртожитків, відстоювання інтересів підприємців, молоді. Ми очолювали три робочі депутатські групи з цих проблем, створення яких, власне, й ініціювали. Виступаємо на кожній сесії. Часто проводимо виїзні прийоми, створюємо місцеві ініціативи, аби люди безпосередньо були творцями проектів рішень на сесію. Багато запитів стосується контролю за бюджетними коштами, використанням майна територіальної громади міста, роботи освітніх, медичних, культурних закладів. Популяризуємо також здоровий спосіб життя, розвиваємо спорт.

— Результати роботи депутатів від “Свободи” — це досить високий відсоток голосів за неї у Хмельницькому на парламентських виборах. Задоволені результатом?

— Людина, яка дивиться вперед, ніколи не буде задоволена результатом повністю, бо, розуміючи помилки і недопрацювання, знаєш, що можна було спрацювати ще   краще. Так, ми щиро дякуємо усім хмельничанам, які повірили в наші ідеї, оцінили програму і нашу діяльність у міськраді. Майже 21% за результатами виборів у місті — це ріст у три рази порівняно з місцевими виборами 2010 року і більше, ніж у 20 разів, порівняно з 2007 роком. Цей ріст — оцінка людьми нашої щоденної роботи, ідеології нашої партії та її принципів. Люди довіряють нам і це тільки стимулює працювати ефективніше і краще. Ми розуміємо, що на нас виборці часто покладають останню надію на зміни в країні, а тому відповідальність за їх довіру дуже висока. Впевнений, що “Свобода” збереже тенденцію росту і в ході найближчих виборів ми отримаємо ще кращий результат.

— Від “Свободи” не було представників на мажоритарних округах у місті. Чи виправдала себе тактика узгоджених кандидатів?

— Кандидати від “Свободи” однозначно претендували б на перемогу в обох хмельницьких округах. І вибори це показали. Але ми продемонстрували, як і коли потрібно поступатися власними амбіціями на користь спільній справі. Тактика узгодження кандидатів себе виправдала. Адже це вберегло від взаємопоборювання опозиціонерів і розпорошення голосів. Ми мали тільки одного кандидата в Хмельницькій області в окрузі №189 і перемогли. Ігор Сабій відтепер народний депутат. Переконаний, що узгоджений кандидат від “Свободи” і “Батьківщини” повинен бути висунутий у звільненому окрузі у Волочиському районі на виборах до Хмельницької обласної ради. Добре було б, якби до узгодження приєднався і “УДАР”. Думаю, логічно, щоб цим кандидатом був саме свободівець. Ще один депутат в обласній раді від “Свободи” — це надійний багнет опозиційних сил.

— Які плани у “Свободи” на новий депутатський рік?

— Наші принципи і пріоритети не змінюються. Ми вже подали і ще готуємо значну кількість пропозицій до міського бюджету на 2013 рік. Питання стосуються всіх галузей міського господарства. Будемо і далі працювати на захист інтересів громади. Тепер ми маємо вже більше засобів — це ресурс депутатів Верховної Ради. “Свобода” — це команда, де всі працюють на загальну справу, тому будемо допомагати хмельничанам і на цьому рівні. Для нас важливо також зупинити узурпацію влади, в тому числі і місцевого самоврядування,  Партією регіонів. Ми стояли і будемо стояти на захисті прав на самоврядування громади.

— Ви зачепили проблему місцевого самоврядування. Чи достатньо повноважень у місцевих органів влади зараз для вирішення проблем людей?

— Однозначно ні. Місцеве самоврядування в Україні — це швидше ілюзія, ніж реальність. Узурпація влади продовжується, бюджет формується не на місцях, а в Києві, і на місця скидають його рештки для того, аби ледь-ледь залатати дірки. Подивіться, що зараз відбувається з Держказначейством. У Львові, Тернополі люди вже пікетують цю установу, бо блокуються оплата виконаних робіт, виплати зарплат бюджетникам. Ситуація у Хмельницькому нічим не краща. А теплопостачання, гаряче водопостачання? Цілі міста залежать від монополістів — облгазів, обленерго, які перебувають у приватних руках.

Переконаний, що без системних змін рухатися вперед просто неможливо. Латання десятка метрів дороги чи кількох метрів труби — це тільки відтермінування проблеми. Житлово-комунальне господарство потребує системної реформи. Уся країна потребує зміни і системи влади, й конкретних людей при владі.

Отриманий нами за ці роки досвід тільки посилив упевненість, що зміни і реформи повинні проводити абсолютно нові люди, з новим світосприйняттям та світобаченням. Теперішні, як і вчорашні та позавчорашні, у кращому випадку просто ремонтують те, що потрібно негайно змінювати. Істотних змін вони не проведуть ніколи, їх влаштовує існуюча система.

Ще раз дякую за підтримку “Свободи” на виборах до Верховної Ради. А читачам “Проскурова” бажаю бути творцями свого життя, адже зміни треба робити, починаючи з себе. Сильну та заможну країну збудувати ми зможемо тільки разом.

Підготував Ігор ОЛІЙНИК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *