Соціум

Фантом “Озерне” перетворюється на ОСББ?

Минуло вісім місяців після нашої публікації про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Озерне” на вулиці Панаса Мирного, 31/1 (“Історія і сьогодення фантома на ім’я ОСББ “Озерне”, №8 від 1.03.2012 р.). Розповідаючи про колізії, які супроводжували його десятирічне існування, ми зупинилися на логічному запитанні: чи зможуть нарешті зовнішні та внутрішні фактори поєднатися, щоб приклад цього кондомініуму став класичним у позитивному, а не негативному вимірі для всіх інших? Новий погляд на нинішню ситуацію в цьому ОСББ, на жаль, однозначної відповіді на це запитання не дає.

Минуло вісім місяців після нашої публікації про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Озерне” на вулиці Панаса Мирного, 31/1 (“Історія і сьогодення фантома на ім’я ОСББ “Озерне”, №8 від 1.03.2012 р.). Розповідаючи про колізії, які супроводжували його десятирічне існування, ми зупинилися на логічному запитанні: чи зможуть нарешті зовнішні та внутрішні фактори поєднатися, щоб приклад цього кондомініуму став класичним у позитивному, а не негативному вимірі для всіх інших? Новий погляд на нинішню ситуацію в цьому ОСББ, на жаль, однозначної відповіді на це запитання не дає.

Насамперед можна відзначити, що зусилля нового складу правління ОСББ “Озерне”, судячи з усього, викликають довіру серед його членів. З побутових проблем люди звертаються, знаючи, що вони обов’язково будуть вирішені. Так, кількість запеклих боржників у сплаті квартирної плати з декількох десятків, які заборгували понад 1000 гривень, зменшилася, за словами виконавчого директора ОСББ Володимира Міносьяна, лише до двох і з об’єктивних причин. До суду, як про це йшлося на березневих “революційних” зборах, звертатися не довелось, проблема вирішилася роз’яснювальними бесідами з боржниками. У ОСББ немає заборгованості зі сплати комунальних платежів. Зникло непорозуміння і з КП “Хмель-ницьктеплокомуненерго”. Власники квартир, які здійснювали перепланування свого житла, збудованими арками з’єднували внутрішній простір з балконами та лоджіями. Від того збільшували опалювальну площу житла, за яку треба було додатково платити тепловикам. Новообраному в березні правлінню цю проблему також вдалося вирішити. На прилеглій території  оновився дитячий майданчик. Запроваджені заходи дозволили зменшити витрати електроенергії в будинку, відтак зекономили кошторис ОСББ. Утримується і встановлений загальними зборами тариф на квартплату: одна гривня за один квадратний метр житла. Власне це і є кошти, якими оперує ОСББ: з 270 квартир виходить трохи більше 15 200 гривень за місяць. Цю цифру варто запам’ятати, згадуючи березневі перипетії звітних зборів. Тоді частина співвласників, незадоволена діяльністю керівництва тодішнього ще правління, звинувачувала голову правління і бухгалтера у “шахрайстві та збитках, які можуть сягати півмільйона гривень”. Насправді ж ці емоційні гучні випади, як з’ясувалося, відповідних підстав не мали, принаймні у виголошених масштабах. Ревізія бухгалтерських документів тривала місяць, але претензії до голови правління за її наслідками обмежились лише 61392,75 гривні. Щоправда, навіть побіжний погляд на висунуті претензії щодо більшості з них викликає сумніви. Ще більше вони стосуються претензій до бухгалтера Лесі Ковальчук, які сформувалися у суму 28427,6 гривні. Незрозумілими, наприклад, виглядають звинувачення у “привласненні коштів, узятих під звіт” (як це практично може бути?) або щодо “незаконної закупівлі проїзних документів і карток поповнення мобільного зв’язку” (як без цього працювати було штатним працівникам, адже в офісі ОСББ немає стаціонарного телефона?).

Дивним виглядає і пункт щодо “виплати зарплат, які не відповідають затвердженим кошторисам”. Як пояснила сама Леся Ковальчук, зарплату штатним працівникам правління змушене було підвищувати відповідно до змін у законодавстві: з визначеної раніше до рівня офіційно встановленого мінімального рівня в державі. Відтак недивними виглядають і відмови правоохоронних органів у відкритті кримінальної справи за наслідками проведеної ревізії. Як відповіли у листі правоохоронці: “Між вами виникли цивільно-правові відносини”, а складу злочину вони не виявили. Ці відносини мають розглядатися лише у судовому порядку, чим зараз і заклопотане правління. Володимир Міносьян пояснив, що “з документами працює юрист”, але, думається, принаймні колишній бухгалтер ОСББ може спати спокійно, вона впевнена у своїй правоті та чистоті своїх документів.

Немає сумнівів, що цей конфлікт як внутрішній фактор був викликаний недостатньо прозорою та відкритою діяльністю тодішнього керівництва ОСББ “Озерне”, що породжувало різні чутки та домисли. Загальні збори проводилися нерегулярно (дехто навіть взагалі заперечував сам факт цих зборів), звітність правління не доводилась до всіх членів об’єднання, не відомо чи була обрана і ревізійна комісія. А  головне — рівень правової освіти членів ОСББ бажає кращого.

Думається, ці внутрішні проблеми з часом будуть подолані, нинішнє керівництво ОСББ “Озерне”, судячи з усього, цього прагне. Принаймні, голова правління Анатолій Гарук і виконавчий директор запевнили, що впродовж цих восьми місяців якихось суттєвих зауважень від членів об’єднання не було, зокрема з боку найактивніших відстоювачів справедливості. Проведені влітку загальні збори членів ОСББ це засвідчили.

Інша справа з фактором зовнішнім — ставленням до проблем ОСББ “Озерне” з боку міської влади. Йдеться, зокрема, про прилеглу територію до цього будинку — зелену зону вздовж вулиці Панаса Мирного. Нещодавно правління ОСББ отримало листа від керівництва молодіжного об’єднання ПП “Атлант Пром”, яке виявило бажання збудувати на цій ділянці магазин непродовольчих товарів з прибудованим кафе. У листі стверджується про наявність у нього всіх необхідних документів на право користуватися цією земельною ділянкою. Як компенсацію “Атлант Пром” пропонує ОСББ “Озерне” матеріальну допомогу в сумі 35 тисяч гривень. Загальні збори членів ОСББ цю пропозицію категорично відкинули і висловилися за збереження навколишньої зеленої зони. Подальші письмові звернення до керівництва міста відгукнулися листом директора департаменту містобудування, архітектури та земельних ресурсів Володимира Швеця, з якого слідувало, що ця земельна ділянка рішенням виконавчого комітету міської ради від 29.03.1994 року була дійсно передана “Атлант Прому” у користування для будівництва магазину з прибудованим кафе. Оскільки, як стверджується у листі, від “Атлант Прому” “заяви про добровільну відмову від ділянки не надходило, а підстав для примусового припинення прав на неї немає, згідно зі статтею 158 Земельного кодексу України земельні спори мають вирішуватись у судовому порядку”. Отже, міська влада шлагбаум для ОСББ не відкрила, хоча підстави для примусового припинення права користування земельною ділянкою, думається, у неї є. За минулі 18 (!) років з дня прийняття відповідного рішення виконкому, як свідчать в ОСББ і це  видно неозброєним оком, “Атлант Пром” цією ділянкою не користувався, будівельні роботи не здійснював. Між тим сталою практикою міської ради є безоплатна передача земельних ділянок ОСББ у власність, непоодинокими є і факти відміни попередніх рішень не лише виконавчого комітету, а й своїх — сесійних. Що заважає зробити це сьогодні на користь співвласників житла об’єднання “Озерне”?

Отже, внутрішні проблеми ОСББ поступово долає, позбуваючись вигляду фантома і набуваючи рис справжнього кондомініуму. Принаймні перспективи щодо цього проглядаються. А ось руки назустріч з боку міської влади поки що доводиться чекати. Як, власне, і сприятливих для існування рішень на державному рівні.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *