Соціум

Запросили до суспільного діалогу учасники Регіонального “круглого столу” ініціативи “Перше грудня”

Нещодавно у Львові у Будинку вчених пройшло перше засідання Регіонального “круглого столу” ініціативи “Перше грудня”, про створення якої було задекларовано ще торік.

Нещодавно у Львові у Будинку вчених пройшло перше засідання Регіонального “круглого столу” ініціативи “Перше грудня”, про створення якої було задекларовано ще торік.

Її фундатори, а це представники, насамперед, інтелектуальної еліти України, у такий спосіб відреагували на складнощі соціально-економічної та суспільно-політичної ситуації в країні, які навесні у Києві провели Національний “круглий стіл” із символічною назвою “Запрошення до суспільного діалогу”. І ось нещодавно вже у Львові пройшло засідання Регіонального “круглого столу” цієї ініціативи, у якому взяли участь представники восьми західних областей України, серед яких були відомі громадські діячі, культурологи, політики, вчені, соціологи, підприємці. Хмельниччину на “круглому столі”, зокрема, представляли редактор газети “Проскурів” Богдан Теленько, лідер одного з об’єднань підприємців області Олександр Супронюк та активіст молодіжного руху Руслан Рохов.

Насамперед слід визнати високий організаційний рівень цього “круглого столу”, якому передувала серйозна аналітична робота оргкомітету. Почався захід з пленарного засідання, на якому з короткими тезами своїх доповідей, які заздалегідь були розповсюджені в електронному вигляді (до речі, усі заходи цієї акції можна було побачити у режимі он-лайн в Інтернеті), виступили Тарас Возняк, Мирослав Маринкович, Володимир Щербина, Марія Зубрицька, імена яких добре відомі серед інтелектуальної еліти країни. Вони лаконічно окреслили проблематику тем, які згодом детально розглядали очолювані ними ж профільні групи учасників “круглого столу”, для здійснення так званого “мозкового штурму” та вироблення альтернатив з актуальних питань. Далі їх обговорення пройшло апробацію в перехресних групах, які окреслювали кінцеві рішення, що увійшли у проект рішень “круглого столу”. Цікавим було і заключне слово цієї інтелектуальної акції академіка Ігоря Юхновського.

А щодо порушених на “круглому столі” питань, то, думається, і вас, шановні читачі, зацікавив би перебіг цих дискусій.

У чому причини падіння довіри людей до держави в Україні? Якими мають бути підходи та причини нової політики, яка б виражала інтереси громади і суспільних груп? Як уникнути протистояння у громадському житті країни? Як позбавити політиків можливостей маніпулювати проблемами минулого? Як створити умови для чесного бізнесу та моральної економіки в країні? Як зняти конфлікт різних моделей національної пам’яті в Україні? Ці та інші актуальні питання, які ставить нині перед собою наше суспільство, були предметом дискусій учасників “круглого столу”, з деякими висновками якого ми постараємося познайомити і вас, шановні читачі “Проскурова”.

Вл. інф.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *