Соціум

“Світ петриківського розпису” відкрився для подолян

Минулими вихідними у рамках заходів, присвячених до Дня міста, відбулося відкриття виставки “Світ петриківського розпису”.

Минулими вихідними у рамках заходів, присвячених до Дня міста, відбулося відкриття виставки “Світ петриківського розпису”.

Мистецтво петриківського походження хмельничани мають нагоду бачити вже вдруге. Перша подібна виставка відбулась у нашому місті у 2008 році, викликавши значний інтерес.

Нинішня експозиція відкрилася з ініціативи громадської ради при виконкомі Хмельницької міської ради, Подільського культурно-просвітницького Центру ім. М.Реріха  за підтримки міської й обласної влади та засновників ПП “Баварія-Захід” — Романа й Діани Гайдуків, які знані своєю любов’ю до прекрасного та часто підтримують мистецькі заходи.

На урочистості з нагоди відкриття завітали перші особи міста. Звертаючись до гостей виставки, міський голова Сергій Мельник зазначив: “Приємно, що сьогодні хмельничани й гості нашого міста мають можливість долучитися до світу петриківського розпису, побачити частинку Придніпровського краю і відчути щось тепле, гарне, українське, притаманне нашій душі”. Приїхали на Поділля і майстри з Петриківки зі своїм наставником — очільником центру народного мистецтва “Петриківка”, заслуженим майстром народної творчості України Андрієм Пікушем.

Понад півтори сотні розписаних виробів розташувались у виставковій залі ПП “Баварія-Захід”. Серед них — картини, дерев’яні декоративні вироби, посуд, глечики, іграшки та багато інших експонатів. Представлені на виставці вироби можна не лише оглянути, а й купити. Роботи петриківського розпису прикрашають стіни багатьох банків та установ, є у приватних колекціях Президента України, народних депутатів та багатьох поціновувачів народної творчості. Сьогодні це мистецтво знайомить нас із самобутньою культурою  Південного Придніпров’я — історичної колиски запорізького козацтва, його могутнім демократичним духом, своєрідністю поетичного світосприйняття та глибиною епічного народного художнього мислення. Серед мотивів петриківського розпису переважає українська етнічна та природна тематика: зображення квітів, дерев, птахів, кобзарів, дівчат у вишиванках. Нещодавно майстри Петриківки зробили величезний розпис довжиною у 120 метрів, який занесено до Книги рекордів України. Крім того, петриківський розпис та косівську кераміку номіновано до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Центр народного мистецтва “Петриківка” здійснює активну виставкову діяльність. Твори провідних майстрів з успіхом експонувалися на виставках у багатьох країнах світу: Польщі, Франції, Нідерландах, Німеччині, США, Канаді, Японії, Китаї. “Роботи наших майстрів представлено на виставці до Дня художника у місті Києві та у Національній спілці народних майстрів, — розповідає заслужений майстер народної творчості України Валентина Карпець. — Крім того, в нас у Петриківці зараз пік екскурсій: чимало людей з’їжджаються подивитись на руко-творну красу. Наші майстри охоче діляться своїми вміннями з усіма, хто бажає їх перейняти”. Невеличкий майстер-клас було влаштовано і для гостей виставки після закінчення офіційної частини.

Зазирнути у світ невимовної кра-  си петриківського розпису можна буде до 20 грудня. Двері виставкової зали відчинені для всіх охочих з 10.00 до 18.00 щоденно, крім суботи та неділі.

Оксана ПАЛЯНИЦЯ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *