Соціум

“Батьки і діти” — питання вічне, погляди нові

Аби обговорити проблему взаємин батьків і дітей, 7 вересня у Києві, в Будинку учителя, зібрались учасники всеукраїнського форуму “Батьки і діти”. Свої інтереси на ньому представляли батьки, представники шкільних батьківських комітетів і опікунських рад та діти — лідери учнівського самоврядування з усіх регіонів України (до 250 делегатів). Хмельницьку область представляла делегація з восьми осіб (на фото). ‘

Аби обговорити проблему взаємин батьків і дітей, 7 вересня у Києві, в Будинку учителя, зібрались учасники всеукраїнського форуму “Батьки і діти”. Свої інтереси на ньому представляли батьки, представники шкільних батьківських комітетів і опікунських рад та діти — лідери учнівського самоврядування з усіх регіонів України (до 250 делегатів). Хмельницьку область представляла делегація з восьми осіб (на фото).

Організатором форуму було Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. На обговорення винесли п’ять найважливіших, на думку організаторів, питань, які хвилюють сучасних дітей та батьків. Перше з них — “Хто ми? Ми не будемо такими, як наші батьки, чи будемо?”. Усі погодились, що слід сприймати одне одного такими, якими ми є. Дітям не треба вдавати з себе дорослих, щоб показати своє “я”, а батькам вивчати молодіжний сленг та вдягатися за незрозумілою для них модою, аби здаватися ближчими до дітей. Взаєморозуміння можна досягти багатьма іншими методами. Перш за все, в сім’ї повинна панувати атмосфера взаємоповаги.

Через активний розвиток технологій та медіа, стало актуальним питання “Особистий освітній простір. З чого він складається? Інтернет, телебачення, гуртки, секції. Коло спілкування”. За даними опитування, проведеного серед дітей, 50% батьків не цікавляться проблемами дітей, 30% не знають справжніх оцінок, а 20% навіть не уявляють, де дитина проводить час після школи. У ході обговорення порушували тему безпечного Інтернету й телеефіру, важливість позашкільних занять та здорового способу життя.

Та якими б гарними не були стосунки в сім’ї, завжди є місце розбіжностям та конфліктам. Тому й обговорювали питання “Що роз’єднує батьків і дітей? Претензії один до одного. Причина (природа) конфлікту. Форми конфліктів (не розмовляють, йдуть з дому тощо). “Було висловлено багато різних думок, але всі дійшли висновку, що провідну роль у становленні довірливих взаємин у сім’ї та уникненні конфліктів відіграє спілкування   батьків та дітей, спільне дозвілля та більше проведеного разом часу.

Далі роздумували над питанням “Заохочення і покарання. Матеріальне чи моральне?”. Погодилися, що, хоча матеріальна винагорода легша для батьків і приємніша для дітей, кращим є варіант морального заохочення. Що стосується покарання, багато батьків висловили свою позицію — не карати зовсім, адже будь-яке покарання пригнічує дитину. Краще спокійно поговорити та з’ясувати, хто був неправий і як цього надалі уникати.

І останнє питання, над яким мали змогу пофантазувати учасники форуму, — “Яка школа нам потрібна? Чого ми очікуємо від школи?”. На думку учасників, пристосованість школи до кращого навчання учнів визначається не лише технічно обладнаними класами, наявністю сучасних тренажерів чи найновіших підручників, а моральним налаштуванням учнів, кваліфікованими вчителями.

Цей форум став містком у стосунках батьків і дітей, а інформація, отримана там, обов’язково знадобиться учасникам у житті.

Катерина Уманець, учасниця форуму, вихованка гуртка “Юний журналіст”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *