Соціум

Діти під крилом турботи

У міському центрі по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання проводиться робота за кількома напрямками: гурткова, секційна, профілактично-правова, з інвалідами, спортивно-оздоровча, організація літнього відпочинку та оздоровлення, культурно-масових заходів, військово-патріотичне виховання. Майже рік центр очолює Юрій Юрченко.

У міському центрі по роботі з дітьми та підлітками за місцем проживання проводиться робота за кількома напрямками: гурткова, секційна, профілактично-правова, з інвалідами, спортивно-оздоровча, організація літнього відпочинку та оздоровлення, культурно-масових заходів, військово-патріотичне виховання. Майже рік центр очолює Юрій Юрченко.

 

— Юрію Михайловичу, що у сфері діяльності центру?

— Влада міста завжди пам’ятає про повноцінний розвиток тих, хто дбатиме про його добробут завтра, — дітей, тому й створений наш центр. Намагаємося тут дати можливість дітям різнобічно розвиватися. Для цього налагоджуємо роботу спортивних клубів. Наші спортсмени неодноразово здобували першість на змаганнях різних рівнів. Різнопрофільні спортивні клуби — найкраще дозвілля для активних дітей.

— Особливої турботи потребують діти з обмеженими можливостями.

— Згуртувавшись при нашому центрі, діти не лише набувають нових знань, умінь, а й діляться своїми турботами, відчувають, що не одні, а тому проблеми здаються не такими страшними. У нашому центрі діє клуб для реабілітації глухих дітей “Віра”. Цьогоріч найбільш цікавим заняттям тут була паперопластика.

Проводилися чимало заходів до різних знаменних дат, спортивні змагання з шахів, настільного тенісу, більярду, організовувалися солодкі столи, виставки декоративних виробів. Спільно з хмельницьким УТОГ у нашому центрі були організовані змагання “Ігри патріотів”.

Часто дітям з вадами здоров’я бракує спілкування, гарним сюрпризом для них стають зустрічі з відомими людьми, пізнавальні екскурсії. Окрім живого спілкування, вони мають доступ до Інтернету. Щоб віртуальне спілкування було безпечним, для центру коштом міського бюджету було придбано новий прилад для прямого доступу до всесвітньої  мережі.

Чимало дітей з фізичними вадами займаються у спортивних клубах під наглядом кваліфікованих тренерів, навчання для них безкоштовне.

— Завданням центру є і створення умов соціального та правового захисту неповнолітніх.

— Так, наші педагоги-організатори проводять постійну роботу щодо виявлення дітей та підлітків, які виховуються у неблагополучних сім’ях, проводять з ними профілактично-правову роботу, співпрацюючи з інспекторами міліції, навчальними закладами мікрорайонів міста, психологами соціальної служби молоді. За півроку спеціалісти центру обстежили 12 сімей, налагодили з ними тісний контакт. Діти та підлітки, схильні до асоціальної й девіантної поведінки, регулярно залучаються до занять у підліткових клубах за місцем проживання. Коли ми маємо справу з неблагополучними батьками, інформуємо щодо прав їх дітей, намагаємося застерегти від майбутніх сімейних негараздів.

Щоб діти краще засвоїли свої права, ми проводимо кінолекторії “Діти, підлітки та закон”, “Правова країна — Україна”… Після перегляду діти проходять своєрідні іспити — конкурси на ерудицію.

— Розкажіть про роботу щодо організації літнього відпочинку та оздоровлення дітей.

— Ми організували роботу клубів “Джерельце”, “Романтик”, “Сиріус”, “Віра”, “Фантазія”, “Вікторія” та інші, які відвідували 150 дітей із малозабезпечених, неблагополучних, багатодітних та неповних сімей. У клубах наші педагоги проводили різні конкурси, зокрема знавців лікарських рослин, народних прикмет,   “Здоров’я”, ігри, що сприяють інтелектуальному розвитку дитини: калейдоскоп корисної інформації “Квітучий наш край”, “У світі народних звичаїв”, інформаційної рубрики “Це корисно знати”, “Обережно, сонце”, “Правила вуличного руху”…

З метою естетичного виховання діти відвідували художні виставки у музеях. Багато заходів проводилися під відкритим небом на спортивних, танцювальних майданчиках. Під час літніх канікул були організовані трудові десанти з гуртківців, які брали участь у прибиранні та впорядкуванні території. З метою заохочення дітей та підлітків до фізичної праці їм надається право на часткове безоплатне заняття в госпрозрахункових групах…

— Як пульсуватиме робота центру до кінця року?

— Попереду, крім звичної роботи, — організація загальноміських культурних заходів, готуємо вихованців спортклубів до всеукраїнських змагань.

Наш кор.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *