Соціум

Про уроки в теплопостачанні

Минула зима видалася суворою. Попри це наші комунальні підприємства “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі”, котрі гріють оселі хмельничан та забезпечують їх гарячою водою, з честю справилися зі своїми обов’язками. Про особливості минулорічної холодної зими, її уроки розмовляємо з директором КП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимиром Скалієм.

Минула зима видалася суворою. Попри це наші комунальні підприємства “Хмельницьктеплокомуненерго” та “Південно-Західні тепломережі”, котрі гріють оселі хмельничан та забезпечують їх гарячою водою, з честю справилися зі своїми обов’язками. Про особливості минулорічної холодної зими, її уроки розмовляємо з директором КП “Хмельницьктеплокомуненерго” Володимиром Скалієм.

— Володимире Михайловичу, багатьох хмельничан цікавить, як формуються тарифи на тепло?
— Формування тарифів підприємствами, які виробляють, транспортують та постачають теплову енергію, здійснюється відповідно до річних планів виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, річних техніко-економічних обґрунтованих планових витрат, визначених на підставі нормативів витрат ресурсів, техніко-економічних розрахунків та кошторисів, для трьох категорій споживачів — населення, бюджетних установ та інших споживачів.
Розрахунок тарифів здійснюється на підставі вихідних даних у загальному по підприємству та всіх споживачах і є єдиним для відповідної категорії споживачів.

 

— Будь ласка, конкретніше про тарифи у Хмельницькому.
— У нашому місті для визначення тарифу на централізоване опалення 1 кв. м опалювальної площі в будинках, необладнаних засобами обліку теплової енергії, використовується усереднена річна норма витрат теплової енергії. Річна норма витрат теплової енергії на опалення для населення складає 0,151 Гкал на 1 кв. м, яка затверджена рішенням виконавчого комітету міської ради від 11.12.2008 року №14 і розрахована на середньорічну температуру зовнішнього повітря, встановлену КТМ-204 для міста Хмельницького. Тобто, протягом року помісячна норма витрат теплової енергії і температура зовнішнього повітря змінюються, а тариф є єдиним впродовж року. Наприклад, у лютому цього року фактична середня температура складала мінус 10,74°С, а нормативна складає мінус 4,6°С. Тариф за опалення розрахований на нормативну температуру і тому населенню в лютому було нараховано вдвічі менше, ніж витрати, понесені підприємством на обігрів квартир.

— А якщо будинок обладнаний лічильником?
— Тут нарахування за опалення проводиться згідно з показниками лічильника за фактично спожиту теплову енергію.

— А якщо трапляються збої в подачі тепла і температура в помешканнях нижча від норми?
— Наші котельні працюють відповідно до температурного графіка залежно від температури зовнішнього повітря. У випадку незадовільного опалення проводяться щомісячні перерахунки плати на підставі актів заміру температури в приміщеннях, а саме: на 5% за кожен градус відхилення від 18°С до 12°С температури у житлових приміщеннях (у наріжних кімнатах — від 20°С до 14°С) за період відхилення (протягом усього строку відхилення); при температурі в приміщеннях нижче, ніж 12°С (у наріжних кімнатах — нижче, ніж 14°С), плата за централізоване опалення не справляється.

При зниженні температури приміщень нижче встановлених норм споживач викликає представника теплокомуненерго (телефон 15-57) для складання та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються показники порушень.

— Коли можливий перерахунок плати за тепло?
— Якщо тривалість опалювального періоду менше, ніж 191 день (надання послуг з централізованого опалення пізніше встановленого строку або дострокове закінчення опалювального сезону); якщо перерви опалення понад 12 годин на добу в місяць.

— Хто має платити за повірку лічильників тепла?
— У тарифи на теплову енергію включаються витрати на періодичну повірку, пломбування, обслуговування та ремонт (включаючи демонтаж, транспортування і монтаж) засобів обліку теплової енергії, які є власністю ліцензіата. Тобто повірка, обслуговування та ремонт засобів обліку теплової енергії здійснюється за рахунок підприємств, якщо засоби обліку знаходяться у їх власності. На балансі підприємства знаходяться виключно лічильники обліку теплової енергії, що встановлені на котельнях підприємства і відповідно є власністю підприємства.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *