Соціум

Дешеве політиканство на заповітах Великої Перемоги

Мене та моїх побратимів по міській спілці ветеранів Афганістану обурила подія, що відбулась у нашому місті 9 травня під час святкових заходів, приурочених 67-й річниці Великої Перемоги.

Мене та моїх побратимів по міській спілці ветеранів Афганістану обурила подія, що відбулась у нашому місті 9 травня під час святкових заходів, приурочених 67-й річниці Великої Перемоги.

Під час формування на майдані Незалежності колони громадськості міста для урочистої ходи на військове кладовище члени спілки ветеранів Афганістану, як попередньо було узгоджено з оргкомітетом свята при міськвиконкомі, традиційно зайняли своє місце у колоні після ветеранів Великої Вітчизняної війни. Однак раптом перед нами, розштовхуючи інших учасників ходи, “вклинилась” колона активістів місцевої організації Партії регіонів. Майже кожен її учасник тримав синій “регіональний” прапор. Учасників бойових дій в Афганістані неприємно вразило таке відверте намагання окремої політичної партії зробити дешевий політичний піар на святій для всіх наших співвітчизників даті Великої Перемоги. Ніхто з моїх товаришів не мав найменшого бажання йти під прапорами партії влади. І навіть не тому, що ця влада своїми антинародними реформами впродовж двох минулих років достатньо принизила і пенсіонерів, і чорнобильців, і підприємців, і нас, афганців… А тому, що для нас, людей, які проливали кров у Афгані та бачили всі жахи війни власними очима, свято Перемоги символізує передусім любов до Вітчизни, доблесть всенародного подвигу та скорботу за мільйонами життів наших дідів і прадідів, відданих у боротьбі за свободу рідної землі. Вважаємо це вищим будь-яких політичних платформ і прапорів.

Після того, як голова міської організації Партії регіонів відхилив резонне прохання представника оргкомітету міськвиконкому зайняти визначене для об’єднань громадян місце у колоні демонстрантів, ми, зважаючи на негативну реакцію абсолютної більшості воїнів-афганців та на те, що почали лунати радикальні пропозиції вирішення конфлікту (аж до того, щоб зламати прапори “регіоналів” та силою видворити їх із колони), тут же на майдані Незалежності зібрали екстрене засідання правління міської спілки афганців для вирішення цього питання. З-поміж різних пропозицій було ухвалено найбільш виважену: не хотілось у такий день переводити ситуацію у відкритий конфлікт. Вирішили зробити між нашою колоною та колоною Партії регіонів інтервал у 50 метрів. Так і вчинили. Хоч цим і викликали у хмельничан, які спостерігали на вул. Кам’янецькій за рухом урочистої ходи, враження, що на військове кладовище йде не одна колона, а дві.

Переконані, що більшість хмельничан, як і ми, ветерани Афганістану, добре розуміють, що свято Перемоги у Великій Вітчизняній війні має об’єднувати наше суспільство живою пам’яттю про подвиг воїнів-визволителів та спонукати до людяної та порядної поведінки в усьому, навіть у політиці. Та очільники місцевої організації Партії регіонів нас навряд чи зрозуміють та підтримають у цьому. А тому звертаємося до всіх інших партійних та громадських організацій міста й області з проханням берегти суть цього свята і не перетворювати його на черговий привід до брудненького та дешевого політиканства.

Микола Площинський, заступник голови міської спілки ветеранів Афганістану

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *