Соціум

Оксана Васюкевич: “Йога — це гармонія тіла й душі…”

Що таке йога? Відповісти на це запитання ми попросили професійного інструктора та організатора студії йоги і систем оздоровлення “Shanti” Оксану Васюкевич.

Що таке йога? Відповісти на це запитання ми попросили професійного інструктора та організатора студії йоги і систем оздоровлення “Shanti” Оксану Васюкевич.

— Пані Оксано, сьогодні багато людей займаються йогою і з кожним днем їх стає все більше.
— Його — якісна, дуже потужна і тонко продумана система інтегрального розвитку людини. Впливаючи на тіло за допомогою певної техніки, ми отримуємо можливість керувати роботою мозку. Кожна людина на запитання: “Що таке йога?” відповість по-своєму: для одного — це дорога пізнання себе і навколишнього світу, для іншого — система вправ, що допомагає підтримувати хорошу фізичну форму. Причина, з якої починаєш займатися йогою, не важлива. Йога не нав’язує мету, кожен повинен визначати її сам.

— Які плюси дає практика йоги?
— Перш за все, це вдосконалення тіла. Виконуючи йогівські пози (асани), людина підтримує фізичне і психічне здоров’я. А ще — підвищує захисні функції організму. Завдяки йозі зростають витривалість, фізична сила, гнучкість і спритність. Ця практика також запобігає передчасному старінню. Завдяки йозі людина вчиться керувати своїми емоціями, досягає стану рівноваги і самовладання. Це допомагає успішно долати труднощі, відчувати задоволення від життя, досягати стану гармонії, спокою.

— Хто нею може займатися?
— Будь-хто незалежно від віку та фізичної підготовки. Але щоб уроки йшли на користь, вони мають бути регулярними і розумними, залежно від можливостей здоров’я, внутрішніх відчуттів.

— Крім користі, у йозі існують якість ризики, небезпеки?
— Лише одна: намагання освоїти її самостійно, без допомоги вчителя чи інструктора. Інколи зайва старанність може призвести до фізичної травми. Дехто буває жорстким до себе або захоплюється надвисокими навантаженнями. Терпіти біль в асані — небезпечно. Але це не стосується практиків-початківців. Вони просто не здатні заподіяти непоправної шкоди своєму здоров’ю і психіці.

— Як часто рекомендуєте практикувати йогу?
— На початковому етапі тривалий час потрібно займатися якомога м’якіше і простіше. Головне — це регулярність. Нерегулярні заняття і коливання інтенсивності рано чи пізно “виженуть” вас із йоги. А повернутися назад буде дуже важко.
Майже в кожної людини настають моменти, коли вона хоче відкласти сеанс на потім. Психологи називають таке явище підсвідомим опором, кризовим станом. А криза, як відомо, — це ситуація назріваючого переходу на новий рівень. І тільки від вас залежить, чи станете ви на вищий щабель.
Ще раз хочу наголосити: коли людина практикує йогу, то подолання повсякденних труднощів та життєвих негараздів буде відбуватися без зайвих емоційних навантажень. Йога дозволяє знайти цілісність і внутрішню рівновагу.

— Для людей з зайвою вагою йога — на користь?
— У таких випадках не лише можна, але й потрібно займатися йогою. Люди набирають зайві кілограми через неправильне харчування. Їжа — це задоволення. Оскільки сучасне життя повне стресів, компенсувати стресові стани хочеться увесь час. І найлегший з них — це смачно поїсти. Йога допоможе відмовитися від висококалорійної і шкідливої їжі як засобу компенсації стресу.

— Напутнє слово тим, хто хоче, але ніяк не наважиться поповнити лави йогів.
— Для початку потрібно спробувати. Можливо, це саме те, що наповнить ваше життя сенсом, а тіло — здоров’ям. Просто відвідайте кілька занять, бо один сеанс не дасть повної картини. Головне — хотіти і діяти.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *