Соціум

Чи вистачить українцям зарплатні на новорічні святкування?

До Нового 2012 року залишилося зовсім не багато часу, а завбачливі господині вже обходять ринки та магазини у пошуках продуктів та наїдків, якими на новорічні свята пригощатимуть рідних та близьких.

До Нового 2012 року залишилося зовсім не багато часу, а завбачливі господині вже обходять ринки та магазини у пошуках продуктів та наїдків, якими на новорічні свята пригощатимуть рідних та близьких.

Цьогорічний новорічний “райдер” пересічного українця буде біднішим, ніж у минулому році. Головною причиною такого “режиму економії” є погіршення фінансової спроможності людей та стрімке підвищення цін на продукти харчування та інші товари. Нині середній рівень заробітної плати по Україні становить трохи більше, ніж 2700 гривень, при цьому майже чверть цих коштів “з’їдають” харчі та приблизно стільки ж комунальні платежі, а ще ці гроші треба розділити на придбання одягу, взуття, оплати інших послуг. Тож людям доводиться економити на чому тільки можна, хоча такі реалії далекі від “раціональних” норм, передбачених владцями, які мали б дбати про те, аби ми не залишились на свята без улюблених страв та подарунків.

Нині на ринку сало можна придбати за ціною від 30 грн. за кілограм, м’ясо — від 40-45 до 75 грн./кг, рибу залежно від сорту та якості — від 20 грн./кг. Неодмінним атрибутом новорічного столу є цитрусові, які нині є відносно недорогими: так, клементини коштують від 13 до 15 грн./кг, мандарини — від 10 до 14 грн./кг, апельсини — від 9 до 15 грн./кг. А яке святкування Нового року без шампанського? Воно на полицях магазинів коштує від 30 гривень. Солодкі набори новорічних подарунків на полицях магазинів можна знайти за ціною від 20 грн.

Продавці нарікають, що через відсутність грошей люди почали відмовляти собі у звичних речах. “Якщо раніше перед Новим роком купували по два-три кілограми клементин, то тепер беруть по кілограму, а то й менше”, — каже продавець Ольга. 
Наразі для тих, у кого кожна копійка на рахунку, альтернативою дорогим делікатесам є продукція, вирощена на власному городі, консервація тощо.

Але ж свято не свято, коли у хаті немає гарно вбраної ялинки, яка є головним атрибутом новорічних свят. Наразі справжніх лісових красунь поки що не так вже й багато продається, проте фабричних у вільному продажу достатньо. Так, лише за 25 грн. можна придбати невеличку ялинку, складену із гілля на дерев’яній підставці. Штучні ялинки продаються за ціною від 20 гривень й вище, ціна залежить від розміру красуні, матеріалу, з якого вона виготовлена, наявності напилення та прикрас.

Ялинкові іграшки можна придбати як поштучно, так і у готових наборах, цінова пропозиція на них цьогоріч теж різноманітна. Скажімо, невеличкий набір може коштувати від 20 гривень, залежно від того, з чого виготовлена іграшка. Традиційний “дощик” можна знайти за ціною від 8 гривень. Проте іграшки та прикраси можна виготовити й власноруч, тоді ви будете впевнені в ексклюзивності та неповторності вашої новорічної красуні.

Щоб “режим економії” не зіпсував святковий настрій, багатьом доведеться пофантазувати, вигадуючи вишукані страви з дешевих продуктів та оригінальні подарунки з того, що є під рукою.

Ганна Пасічник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *