Соціум

Польська співанка — передсвятковий дарунок

Польські хористи завітали до театру ляльок. Напередодні новорічних свят присутніх вітали хористи, танцюристи, котрі навчаються у Люблінському університеті ім. Марії Кюрі-Склодовської.

Польські хористи завітали до театру ляльок. Напередодні новорічних свят присутніх вітали хористи, танцюристи, котрі навчаються у Люблінському університеті ім. Марії Кюрі-Склодовської.

Щедро почастували юні співаки справжньою польською колядкою та щедрівкою, польськими патріотичними піснями. Немає свята без пісні, немає його й без танцю — сцену лялькового театру польські студенти заповнили мазуркою, полонезом та іншими національними танцями поляків, які полюбилися й усьому світові.

Та не лише танцю навчили, а й про свій університет повідали шановані гості. “Наш навчальний заклад названий на честь Марії Склодовської, яка стала лауреаткою Нобелівської премії за дослідницькі роботи з фізики та хімії за “Трактат про радіоактивність”. У часи, коли у Польщі було нетрадиційним для дівчат, жінок братися до науки, вона зламала цей стереотип, дворазово отримавши найвагомішу світову нагороду”, — розповідає вчитель фізичного виховання, який також навчає танцю на факультативі університету, Станіслав Лящинський.

Серед тих, хто на Хмельниччину приїхав як додому, був і Олександр, котрий, окрім основного курсу навчання в Люблінському університеті, вивчає і танець: “Давно переїхав до Польщі, але Хмельницький — моє рідне місто”. Його партнерка по танцю також захоплено ділилася враженнями від свого приїзду на Поділля. Каже, що публіка у нашому місті дуже привітна, гарно сприймала і патріотичну польську пісню, і танець, а порівнювати їй було з чим, адже виступала у різних країнах світу, нещодавно повернулась з Іспанії. Представили молоді танцюристи і свої барвисті строї, Олександр каже, що танцював у костюмі справжнього польського солдата.

Окрім польського співочо-танцювального колективу, публіку вразили й хмельницькі співаки, котрі подарували ті ж різдвяні колядки українською. Такий жест братерства довів, що кордон між Польщею та Україною — умовність, адже дух, традиція поляка і українця — з одного кореня.

Привітала польський колектив від міської влади керуюча справами виконавчого комітету Людмила Черевченко, подякувала за приїзд та гарний концерт не лише словом, а й подарунком. Після нашого міста польський колектив помандрував до Городка, Вінниці. Концерт відбувся за підтримки Хмельницького обласного осередку Спілки поляків України.

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *