Соціум

Багатогранний спів “Ореї” — хмельничанам

Концерт житомирської академічної хорової капели “Орея” відбувся 16 листопада у Хмельницькій обласній філармонії. Під диригуванням заслуженого діяча мистецтв Олександра Воцека були виконані твори української народної творчості та світової класики.

Концерт житомирської академічної хорової капели “Орея” відбувся 16 листопада у Хмельницькій обласній філармонії. Під диригуванням заслуженого діяча мистецтв Олександра Воцека були виконані твори української народної творчості та світової класики.

Чимало творів концерту були на релігійну тематику. Тішила слух божественна мелодія Володимира Яцика “Отче наш”. У співочих етюдах на сцені розповідались і уривки з Біблії, до них можна віднести твір Якова Яциневича “Ой, в Єрусалимі”, частину першу хорової картини-диптиха “Притчі сотворіння” “Диво дивнеє” Володимира Степурка, Тетяни Власенко “Коляда”, Євгена Савчука “А що на горі Імберу”…

Композиція дійства на сцені творилася не за простою формулою мелодія-слово-пісня, сюди входив й інший компонент — артистизм виконавців. Вживаючись у кожен твір, хористи не тільки вібрували голосом, але й додавали до свого виступу акторську гру. Так, у залі філармонії були інсценізовані воскресіння Ісу-са, флірт закоханої пари тощо.

Співала “Орея” так, що сцени їй було мало! Виконуючи твір Станіслава Люткевича “Сонце ся сховало”, хористи створили у залі велике коло, оточивши слухачів, що символізувало сонце, частина виконавців у чорному строї, спів яких лунав з-за колон органного залу, символізувала захід сонця, решта хористів у світлому — схід світила. Така постановка не лише викликала цікавість у глядачів, а й стала для публіки, яка вловлювала звук з різних напрямків, гарним уроком музики. За словами диригента хору Олександра Воцека, схожим методом перевіряв його слух хмельницький викладач, котрий теж був присутнім на концерті у філармонії.

Строгість, спокій духовної музики на сцені змінювалися жвавістю народних мотивів. Жартівливі ритми народного твору в обробці Олександра Бондаренка “Порізала пальчик”, українська бадьора пісня в обробці Миколи Ракова “Ой, дуб дуба” викликали у залу вдячні оплески.

Неординарності сценічним постановкам додавали імітації звуків природи хористами. “Музика — це кожен звук, який нас оточує, мені завжди хотілося, щоб мій колектив умів передати їх”, — каже Олександр Воцек. “Орея” таки довела, що це їй під силу. Крик чайки, шум моря, переливи соловейка, грайливий залицяльний свист, шум коліс потяга… — калейдоскоп відтворених на сцені звуків. Потяг артисти відтворили не лише звуком, хор згрупувався і “їздив” поміж глядацькими рядами-коліями.

Перше відділення концерту наситило емоціями, певно, кожного присутнього на сцені.

Друга ж частина концерту — злиток витончених мелодій, композиційно струнких, строгих. Артисти озвучили творчість Йозифа Вілла, Альфреда Шнітке та інші твори.

Виступ муніципальної хорової капели — неабиякий подарунок хмельницьким музичним естетам, адже “Орея” — це один з найбільших хорових колективів України, який існує з 1986 року, бере участь у європейських хорових фестивалях, де отримав сім гран-прі та 25 перших місць, у 2007 році “Орея” брала участь у міжнародному конкурсі в Іспанії “Habaneras Polifonia”.]

Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *