Соціум

Оксана Піддубна: “Щоб вберегтися від грипу та ГРВІ, потрібно правильно харчуватися та тепло одягатися, а ще краще — щепитися…”

Хоч осінь лише тиждень, як налякала справжньою прохолодною погодою, але пожвавлення гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ) та грипу вже відчувається на повну. Про те, як вберегтися від цих болячок і що робити, коли вже захворіли, ми попросили розповісти головного лікаря міської інфекційної лікарні Оксану Піддубну.

 

Хоч осінь лише тиждень, як налякала справжньою прохолодною погодою, але пожвавлення гострих респіраторно-вірусних інфекцій (ГРВІ) та грипу вже відчувається на повну. Про те, як вберегтися від цих болячок і що робити, коли вже захворіли, ми попросили розповісти головного лікаря міської інфекційної лікарні Оксану Піддубну.

 

— Оксано Вікторівно, чи багато пацієнтів зараз знаходиться у лікарні на стаціонарі?
— З приходом холодів підчепити згадані хвороби стає набагато легше, тому ситуація для цієї пори року звична. Активність захворюваності розпочалося два тижні тому. У більшості наших пацієнтів, а їх сім десятків, ми діагностували не грип, а гострі респіраторно-вірусні інфекції, які мають схожі симптоми з грипом: підвищену температуру, нежить, кашель, слабкість… У багатьох із них хвороба запущена: вони намагалися перенести недугу на ногах, займалися самолікуванням, а до спеціалістів звернулися, коли самопочуття вкрай погіршилось. У результаті отримали ускладнення: отити, гайморити, бронхіти… Серед госпіталізованих багато дітей і з менінгітами, кількох навіть довелося переводити в реанімацію. Тому просимо хмельничан бути дуже обережними: якщо хвороба затягується, температура не падає, негайно до медиків!

— Яких сюрпризів від грипу нам очікувати цього сезону?
— Всесвітня організація охорони здоров’я каже про те, що ймовірніше в Україні циркулюватимуть три віруси грипу: два типу А і один типу В. Основним буде вірус Н3N2 — штам Перт, який був і минулого року, але себе не реалізував. Тому більшість українців, через відсутність імунітету, може заразитися саме ним. Другорядна роль належатиме вірусам каліфорнійському (Н1N1) та Брізбену. Ріст захворюваності прогнозується середньої інтенсивності, але це не привід розслаблятися. Хоч і “свинячому” грипу відведені нелідерські позиції, він все ж є. Його клінічна картина та діагностика дуже підступні і навіть, якщо випадки траплятимуться поодинокі, вони можуть бути дуже складними.

— Що радите, аби не захворіти?
— Уникнути контакту з вірусами практично не можливо, бо всі ми ходимо на роботу, в школу, користуємося громадським транспортом, відвідуємо магазини, кафе тощо. Отож потрібно подумати про індивідуальну профілактику, аби активізувати захисні сили організму. Найперше, як би банально це не звучало, всім раджу одягатися по погоді. По-друге, правильно харчуватися: їсти якомога більше фруктів, овочів, зокрема, цибулі, часнику, пити багато рідини. По-третє, не соромитись одягати в людних місцях маску. Взагалі, намагатися уникати великого скупчення людей.
Якщо вберегтися не вдалося, то цей період краще пересидіти вдома і не заражати інфекцією інших. В хворого мають бути індивідуальні засоби гігієни, посуд, також потрібно провітрювати кімнату, робити вологе прибирання і т.д.

— А тих, хто лінується робити все вищеперераховане, врятує щеплення?
— Це справді найдієвіший спосіб уберегтися від грипу. Але, на жаль, у нас він поки не став нормою, як, наприклад, у багатьох інших країнах світу. Вакцини, які є на українському ринку, виробляються виключно європейськими фармацевтичними фірмами. Ми знаємо їх понад 20 років: вони сучасні, безпечні, мають мінімум побічних ефектів.
Оскільки щеплення від грипу не належить до списку обов’язкових, тому люди роблять його за бажанням. Найперше, ми рекомендуємо пройти цю процедуру медикам, що вже зробили всі спеціалісти нашої лікарні, людям похилого віку, тим, хто має хронічні хвороби, вагітним, дітям…

— Де хмельничани можуть вакцинуватися?
— Не знаю за інші медичні заклади міста, але в нас кабінет щеплень проти грипу вже працює. Одна доза препарату коштує до 100 гривень. Ліки вироблятимуть імунітет протягом двох тижнів та цілий рік захищатимуть від недуги.

Ольга Цимбалюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *