Соціум

Попри модернізацію митниці проблем вистачає

Минулої п’ятниці у Славуті відбулася зустріч керівництва Хмельницької митниці з керівниками підприємств, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, та представниками органів виконавчої влади. В ході зустрічі обговорили проблеми й перспективи співпраці митниці, бізнесу і влади.

Начальник Хмельницької митниці Сергій Конєв та начальник відділу адміністрування митних платежів Ірина Горох розповіли про проект Митного кодексу. За словами Сергія Конєва, діючий Митний кодекс, прийнятий у 2002 році, не відповідає сучасним вимогам і не вирішує багатьох нагальних проблем. Натомість проект ґрунтується на новому Податковому кодексі та європейських нормах. Найсуттєвішими нововведеннями повинні стати: можливість проходити акредитацію в будь-якій точці України, електронне декларування, спрощення процедур митного оформлення за рахунок аналітичної роботи, заміна кримінальної відповідальності штрафними санкціями за перевезення контрабанди.

Серед цих нововведень учасників зустрічі особливо зацікавив пілотний проект “Електронна митниця”, що значно спрощує процедуру митного оформлення товарів, запобігає корупції. Сергій Конєв зазначив, що нині на Хмельницькій митниці вже 38 підприємств включено у реєстр і вони мають право займатися електронним декларуванням, з них сім працюють за такою схемою, а решта чекають на ключі електронно-цифрового підпису. Проте “Електронна митниця” поки що має певні проблеми. Так, наприклад, остаточний список необхідних документів ще уточнюють, а у підприємців, які користуються неліцензійним програмним забезпеченням та не мають швидкісного Інтернету, можуть виникнути проблеми з електронною реєстрацією.

Болючим питанням для підприємців також стала проблема розмитнення товару у вихідний день, за яке платиться подвійна ставка. Оскільки залізницею товар часто прибуває саме у вихідні, то це суттєво “б’є по кишені” як виробника, так і споживача. У ході обговорення цього питання було вирішено провести додаткову нараду з представниками залізниці, щоб спробувати вирішити цю проблему.

Загалом зрозуміло, що попри модернізацію митниці залишається ще багато нагальних проблем, які потрібно оперативно вирішувати.

Андрій Ящишен

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *