Соціум

Якісна робота й оптимізація витрат — пріоритети комунальних структур міста

наголосив міський голова Сергій Мельник на розширеному засіданні чергового виконавчого комітету міської ради

Темою основного питання засідання виконкому стало підбиття підсумків фінансово-господарської діяльності підприємств, бюжетних установ та організацій, що належать до комунальної власності міста. Детальну інформацію готували директор департаменту економіки, начальник управління економіки та промисловості Л.Литовка та в.о. начальника фінансового управління Л.Телішева. Наголошувалось, що у 2010 році отримано в цілому збитковий фінансовий результат господарської діяльності комунальних підприємств. Із 38 підприємств міста лише 18 мають прибутки, в двох — нульові результати. Сума збитків склала 15201,5 тис. грн. Найбільші суми збитків у КП “Хмельницькводоканал” — 6807 тис. грн, “Хмельницьктеплокомуненерго” — 4054,0 тис. грн., “Південно-Західні тепломережі” — 1358 тис. грн і спричинені вони неповним відшкодуванням фактичних витрат з надання послуг діючими тарифами. А КП “Електротранс” має 2883,0 тис. грн. боргів, що утворились в результаті невідшкодування державою витрат підприємства з перевезення пільгових категорій населення. На відміну від 2009 року, серед збиткових опинилися ЖЕКи №№2, 3, 6, комунальні підприємства по зеленому будівництву та благоустрою міста, по будівництву, ремонту та експлуатації доріг, по санітарній очистці міста, монотеатр “Кут”. Також збільшились порівняно з 2009 роком збитки КП “Муніципальна дружина”, “Міжлікарняної аптеки “Лік-фарм”, спортивно-культурного центру “Плоскирів”. Станом на 31 грудня 2010 року дебіторська заборгованість комунальних підприємств склала 65,6 млн. грн., протягом року вона збільшилась на 59,3%. Як наголосила Л.Литовка, комісія по розгляду питань фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств, бюджетних установ та організацій вирішила повторно повернутися до підсумків роботи у І півріччі нинішнього року.

Щодо бюджетних установ та організацій освіти, охорони здоров’я та культури, то в минулому році вони додатково профінансовані в середньому на 20% більше, ніж у 2009 році. Однак, як відзначила в.о. начальника фінансового управління Лідія Телішева, до окремих структур кожної галузі є відповідні зауваження та претензії: не забезпечено ефективного та результативного використання бюджетних коштів, оптимізацію штатної чисельності працівників, повноту надходжень та використання спеціальних коштів, допущення заборгованості в підпорядкованих закладах. Зауваження стосувались недостатнього впровадження платних послуг у закладах соціального спрямування, допущених фінансових порушень та порушень штатної дисципліни у рекреаційному центрі “Берег надії”. Наголошувалось на тому, що міські комунальні підприємства та бюджетні установи й організації для покращення показників фінансово-господарської діяльності повинні більше займатися самоаналізом. Рекомендовано встановити норми споживання теплової енергії, газу, електроенергії для кожної бюджетної установи окремо і запровадити щоденний моніторинг їх споживання. “Якісна робота й оптимізація витрат мають забезпечити збільшення доходів у поточному році”, — акцентував Сергій Мельник, підсумовуючи обговорення першого питання.

Заступник міського голови Олександр Вінніков, аналізуючи роботу житлово-комунального господарства міста в осінньо-зимовий період 2010-2011 рр., наголосив, що до експлуатації належним чином було підготовлено 968 житлових будинків, які перебувають у комунальній власності міста та на обслуговуванні ЖЕКів, 119 кооперативних будинків, 151 будинок, де створено ОСББ, та 173 житлові будинки, які перебувають на балансі відомчих підприємств. Усі балансоутримувачі виконали заплановані заходи, що дозволило провести опалювальний сезон без серйозних аварійних ситуацій. Теплопостачальні підприємства міста КП “Хмельницьктеплокомуненерго” (директор Володимир Скалій) та КП “Південно-Західні тепломережі” (директор Сергій Цимбалюк) заздалегідь підготували 56 котелень та 66 центральних теплових пунктів. Тож протягом всього періоду не було перебоїв ні в теплопостачанні, ні в подачі гарячої води як на житловий фонд, так і на об’єкти соціального призначення. Більш ніж на 20%, порівняно з попереднім опалювальним періодом, зменшилась кількість нарікань мешканців міста на роботу цих підприємств. Олександр Вінніков зауважив, що теплопостачальні підприємства міста забезпечили розрахунок за спожитий газ відповідно на 68-65%, тоді як в цілому по Україні він складає 50 відсотків. Без суттєвих порушень у наданні послуг з водопостачання та водовідведення, як відзначив посадовець, провели сезон і працівники КП “Хмельницькводоканал”(директор Олексій Іванов). Підприємство підготувало всі 58 свердловин та дев’ять водопровідних станцій другого підйому, створило запас заглибних насосних агрегатів, провело промивку та дезінфекцію водопровідних мереж міста, 19 каналізаційних насосних станцій та дев’яти мулових майданчиків. Водоканал забезпечив розрахунок за спожиту електроенергію за 2010 рік на 94% (водопостачальні підприємства України — 42%).

Зауваження Олександра Федоровича стосувались незадовільної підготовки до опалювального сезону житлового фонду ДП “Катіон” ЖКГ, ЖЕКу “Новатор” та БУ №2. Як відзначив доповідач, ні Мінпромполітики, ні Мінооборони, ні балансоутримувачі не виділили кошти на капремонт будівель. Поточне утримання будинків проводилось також незадовільно: мешканці скаржились на протікання дахів, погане функціонування внутрібудинкових мереж, прибирання територій тощо. Враховуючи ситуацію, міська рада вирішила прийняти житловий фонд ДП “Катіон” та ЖЕК “Новатор” у комунальну власність міста. Тож управлінню ЖКГ треба прискорити процес передачі житла, провести необхідне обстеження, аби вчасно підготуватися до наступного опалювального сезону. Заступник міського голови констатував, що обслуговування опалювальних систем будинків доцільно й надалі передавати тепловикам, оскільки вони здатні забезпечити високий технологічний рівень робіт.

Серйозні зауваження були до ремонту доріг, тротуарів та їх утримання в зимовий період. Тож, як наголосив доповідач, начальнику управління ЖКГ О.Шаповалу та начальнику КП по будівництву, ремонту та експлуатації доріг М.Гладуну надалі слід більше уваги приділяти якості робіт.

Загалом, на засіданні виконавчого комітету було розглянуто 86 питань. Серед них — про зміни договорів найму на житлові приміщення, про квартирний облік при виконавчому комітеті, про включення громадян до списку осіб, які мають право на доступне житло, а також надання житлової площі громадянам міста (співробітнику та військовослужбовцям запасу управління Служби безпеки України в Хмельницькій області, пенсіонеру МНС України в Хмельницькій області, 14 інвалідам Великої Вітчизняної війни І групи, а також сім службових квартир). Погоджено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій ОСББ на вул. Примакова, 52 “Прима 52”, просп. Миру, 61/3Б, ДП “Будинкоуправління №2 КЕВ м. Хмельницького”. Продовжено термін оренди приміщень комунальної власності, надано дозвіл комунальному підприємству по організації роботи міського пасажирського транспорту на облаштування зупинок для очікування пасажирами з встановленням торговельних павільйонів. Розглянуто 22 питання земельного характеру, затверджено склад кількох комісій про надання дозволів на експлуатацію об’єктів поводження з небезпечними відходами, затвердження переліку об’єктів, що підлягають приватизації, на продовження права розміщення малих архітектурних форм. Черговій сесії міської ради запропоновано розглянути пропозиції про перейменування організаційно-контрольного відділу міськвиконкому у відділ організаційно-інформаційної роботи, про припинення комітету поріднених міст та міжнародних зв’язків, про виділення коштів з цільового фонду міськради для підготовки і проведення святкування в Хмельницькому 66-ї річниці Перемоги, підготовку та проведення Дня міста.

Вікторія Стандрійчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *