Соціум

У суботу кипіла робота — чистішало рідне місто

У рамках уже традиційного перед Великодніми святами місячника з прибирання та благоустрою міста та з нагоди Дня навколишнього середовища зранку минулої суботи розпочалися масштабні роботи з прибирання міських парків, скверів, прибудинкових майданчиків, прибережних смуг водойм, зелених зон, висаджували зелені насадження, розчищали струмки…

 

 

У рамках уже традиційного перед Великодніми святами місячника з прибирання та благоустрою міста та з нагоди Дня навколишнього середовища зранку минулої суботи розпочалися масштабні роботи з прибирання міських парків, скверів, прибудинкових майданчиків, прибережних смуг водойм, зелених зон, висаджували зелені насадження, розчищали струмки…

У генеральному прибиранні активну участь взяли тисячі хмельничан. Це учнівська та студентська молодь, працівники підприємств, установ і організацій, громадськість міста, представники депутатського корпусу, виконавчих органів міської влади.
Міський голова Сергій Мельник зі своїми заступниками, депутатами міської ради, вчителями та учнями НВК №2, що на вулиці Івана Франка, облагороджували територію поблизу цього навчального закладу. Тут висаджено до 250 дерев та декоративних кущів — туї, самшит, жасмин, ялівець козацький, бузок, липи, берези..

 

Депутат міської ради Григорій Галкін та співробітники автоцентру “ЛИГА-ІІ” працювали на закріпленому за ним 19-му окрузі міста — біля дитсадка №21 “Ластівка”. Тут встановили залізобетонні блоки, щоб унеможливити проїзд транспорту по газонах і тротуарах. Очистили дерева від сухих та старих гілок, посіяли траву, побілили дерева.

Наводили лад і у дворах будинків №№98, 100, 102, 106, 108 на вулиці Кам’янецькій. Тут за ініціативи та спонсорської допомоги депутата міської ради Андрія Ропотана та підтримки ЖЕКу №3 на чолі з Леонідом Дроздом, також депутатом міської ради, було проведено фарбування дитячих майданчиків та приведення їх до належного вигляду. Активну участь в облаштуванні взяли активісти молодіжної громадської організації “Батьківщина молода”. За словами Андрія Григоровича, це прибирання — не просто одноразовий захід, приурочений до місячника благоустрою, адже поточного ремонту і фарбування потребує ще не один дитячий майданчик. Тому за можливістю й надалі депутат сприятиме ЖЕКу у цій потрібній справі. Відтак хочеться закликати усіх громадян, а особливо молодь, шанобливо ставитись до спільного майна — майна громади міста.

Продовжилося розпочате кілька тижнів тому й облагородження парку в Раковому. Мешканці мікрорайону під керівництвом депутатів міської ради Сергія Болотнікова та Віктора Паламарчука зранку першого вихідного дня взялися до збору сміття, згрібання опалого листя та зрізаного гілля. На очищених ними територіях відбулося головне дійство суботника — висадження молодих дерев. До двох сотень саджанців придбали депутати за власний рахунок. Професійно розмітивши місця для висадження дерев, разом з родиною Віктор Паламарчук, Сергій Болотніков, їхні помічники-консультанти Раїса Феденьова та Любов Нащубська власноруч взялися до омолодження 50-річного парку. Долучилися до благородної справи не лише дорослі учасники суботника, а й місцеві дітлахи: допомагали поливати коріння майбутніх окрас парку водою, прив’язували молоді пагінці до кріпильних дощечок. Сподіваємося, що приживуться дружно висадженні берізки, липи та горобина. “Вже не перший тиждень ми трудимося над тим, щоб головне місце відпочинку у Раковому було не просто ошатним і чистим, а й безпечним. Раніше у парку було багато старих аварійних дерев, котрі ми розчистили, деякі зрізали взагалі. На їх місце посадили молоді. Тож через деякий час місцеві мешканці відпочиватимуть у затінку буйнолистя молодих дерев”, — каже Віктор Паламарчук.

Минулої суботи у Раківському парку, крім вже згаданих осіб, працювали учні та вчителі СЗОШ № 12, а також працівники місцевого Будинку офіцерів.

Паралельно проходив суботник і у Книжківцях, головним наставником тутешнього прибирання стала голова комітету самоврядування Оксана Зіменко. Протягом першої половини дня мешканці мікрорайону висадили дерева біля книжковецького клубу, прибрали прилеглу до нього територію. Втішною подією для книжківчан стало висадження зеленої алеї біля храму Святої Параскеви. Кажуть, алея з берізок — гарний подарунок молодятам, які йтимуть нею до шлюбу.

Міська організація ВО “Свобода” організувала націоналістичну толоку. Місце для неї було вибрано відповідне: на узбережжі річки Кудрянка, перед в’їздом у Книжківці. Там впродовж кількох років було велике стихійне сміттєзвалище. Останнім часом воно розрослося і сміття могло потрапити в річку. Саме тут свободівці і вирішили висадити алею. Перед висадкою дерев територію прибрали, розгорнули сміття, купи землі та навели лад. Після кількох годин фізичної праці на місці колишнього сміттєзвалища з’явилася алея. Загалом було висаджено до трьох сотень дерев. Акції до Дня довкілля свободівці супроводжували поширенням плакатів соціального змісту “Бережімо природу! Ми ж українці!”.

Працівники Хмельницької митниці теж зробили вклад у прибирання міста від побутового сміття. Точкою прикладення сил їхнього трудового десанту став автошлях до мікрорайону Книжківці.
Загалом того дня в місті було висаджено 1650 дерев і кущів.
Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *